Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νατάσσα Φουρνάρη: Χρειάζεται να κάνουμε επανάσταση για να γίνει πράξη το αυτονόητο



Τους πέντε κύριους άξονες παρουσίασε η Υποψήφια Δήμαρχος Νατάσσα Φουρνάρη στην ομιλία της στα Λουτρά Αιδηψού την Τετάρτη 2 Απριλίου. Συμμετοχική Δημοκρατία, Διαφάνεια, Περιβάλλον, Παραγωγική Ανασυγκρότηση, Πολιτισμός, Αλληλεγγύη είναι στο επίκεντρο των προγραμματικών στόχων.
Αναλυτικότερα η ομιλία της κ. Φουρνάρη.
 
Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, αυτό που επιχειρούμε είναι μια μικρή επανάσταση. Ίσως, είναι οξύμωρο να λέμε πως χρειάζεται να κάνουμε επανάσταση για να γίνει πράξη το αυτονόητο και να επικρατήσει η κοινή λογική, αλλά αν σκεφθείτε την καθημερινότητα που βιώνουμε τότε εύκολα θα καταλάβετε πως δεν μας απομένει να κάνουμε τίποτα λιγότερο. Αφού μπορούμε ας το κάνουμε!
Η σημερινή συνάντηση είναι ο πρώτος σταθμός σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουμε μαζί σας ουσιαστικά, να ανταλλάξουμε απόψεις και να ακούσουμε τους προβληματισμούς σας.
Δεν ήρθαμε εδώ απλά για να μας γνωρίσετε και να διαφημίσουμε τους εαυτούς μας. Γιατί, όπως ήδη έχω πει, καμία φιέστα δεν θα κάνουμε για να διατρανώσουμε πως είμαστε παρόντες, όπως και καμιά φιέστα δεν κάναμε για να προβάλουμε μονόπλευρα τη δράση μας. Δεν αντιλαμβανόμαστε την πολιτική και την κοινωνική δράση ως ένα επικοινωνιακό γεγονός αλλά ως μια συνεχή, δημιουργική αλλά και επίπονη διαδικασία διάδρασης, άντλησης έμπνευσης και ενέργειας από όλους εσάς.  Και.., όπως με ολοένα και μεγαλύτερο ζήλο καλείστε και θα συνεχίσετε να καλείστε να κάνετε τη διαφορά με την επιλογή σας στην κάλπη, εμείς πάμε και ένα βήμα παρακάτω για να σας πούμε το εξίσου σημαντικό: πως χωρίς το ουσιαστικό ενδιαφέρον και τη συμμετοχή σας την επομένη των εκλογών, ακόμα και η καλύτερη Δημοτική αρχή δεν θα καταφέρει τίποτα περισσότερο από μια μίζερη λογιστική διαχείριση.

Δεν εμφανιζόμαστε ως πεφωτισμένοι και δεν είμαστε αυτόκλητοι σωτήρες. Δεν είμαστε “φτιαγμένοι” και “χορτάτοι”, είμαστε άνθρωποι σαν εσάς που αντιμετωπίζουμε και μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί με άποψη για όλα και με τις εύκολες υποσχέσεις στο τσεπάκι. Έχουμε, όμως κοινωνικές ευαισθησίες για τις οποίες παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Έχουμε προτάσεις και πλάνο, αλλά κυρίως έχουμε λόγο για την πρόοδο του τόπου μας. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από αυτόν που ήδη έχω αναφέρει: είμαστε σαν εσάς, είμαστε κάποιοι από εσάς και βιώνουμε την ίδια βίαιη καθημερινότητα.
Ήρθε η ώρα λοιπόν, να αφήσουμε πίσω το μοντέλο του υποψήφιου Δημάρχου - παντογνώστη και ο Δήμαρχος να είναι ΙΣΟΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ, το Δημοτικό συμβούλιο και οι υπηρεσίες του Δήμου να μετουσιώνουν σε πράξη αυτά που όλοι μαζί αποφασίζουμε και να υλοποιήσουμε το πιο σημαντικό που πρεσβεύει ο συνδυασμός μας: να δημιουργήσουμε τις ικανές και απαραίτητες συνθήκες ώστε να μπορούμε να λέμε ότι Ο ΔΗΜΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ.
Θα αντιμετωπίζουμε κάθε ζήτημα του Δήμου με μια προσέγγιση που μας αρέσει να αποκαλούμε δημιουργικό ερασιτεχνισμό, σε αντίθεση με τον κατ’ επίφαση επαγγελματισμό που ευαγγελίζονται κάποιοι δήθεν “γεννημένοι αυτοδιοικητικοί” και ο οποίος πάντα περιορίζεται στο επίπεδο των δηλώσεων και της εκ του ασφαλούς ανάλυσης στα τραπέζια του καφενείου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι υπεύθυνο μόνο για τη λήψη αποφάσεων αλλά και για να φροντίζει ώστε να υπάρχει η απαραίτητη οργάνωση, η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και ο σωστός  καταμερισμός καθηκόντων με αποτέλεσμα οι αποφάσεις του ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΞΗ, ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ.
Η άσκηση εξουσίας δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν μας ενδιαφέρει μια αναποτελεσματική διαχείριση της καθημερινότητας του Δήμου με σποραδικά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για να προκύπτει το λανθασμένο συμπέρασμα ότι όλα βαίνουν καλώς, ή να βαίνουν καλώς μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς. Δεν θέλουμε απλώς να φτιάξουμε τα οικονομικά του δήμου για να παραδώσουμε ένα καλό νοικοκυριό στην επόμενη διαχείριση και δεν μας αρκεί να κάνουμε πρόχειρες ασφαλτοστρώσεις για να γίνουν νέες λακκούβες σε βάθος πενταετίας. Ο,ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις αγκυλώσεις τις Αυτοδιοίκησης που καταλήγει πάντοτε σε κάποιον διορισμένο παράγοντα στη Λαμία ή στη Λάρισα. Γι’ αυτό και δεν βάζουμε μπροστά το αυτοδιοίκητο του Δήμου, αλλά την ίδια την κοινωνία και τα ένστικτα που αυτή πρέπει να αναπτύξει: αντίσταση, συμμετοχή, αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση, εναλλακτική κοινωνική διαδικασία. ΔΕΝ θα υλοποιήσουμε τον Καλλικράτη απλά και μόνο για να εφαρμόσουμε το νόμο, αλλά θα φέρουμε κοντά τα χωριά του Δήμου μας για να προκύψει η κοινωνική συνοχή που θα εκκινήσει τις διαδικασίες από την βάση. Με λίγα λόγια, ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.
Ο Δήμος έχει το πάγιο εκείνο κοινωνικό κεφάλαιο να στηρίξει τον δημότη, όμως χάνεται σε μια δημόσια διοίκηση με θεσμικές πλάνες. Είναι επιτακτική ανάγκη ο οργανισμός του Δήμου να προσαρμοστεί στη νέα εποχή, στη νέα πραγματικότητα και στις προτεραιότητες που θα ορίσουμε εμείς, και φυσικά εννοώ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ. Ο Δήμαρχος δεν γίνεται να είναι ένας αργόμισθος υπάλληλος που θα ερμηνεύει εγκυκλίους, αλλά ο πολιτικός συντελεστής που θα προβάλλει τις βασικές πολιτικές επιλογές στην κοινωνία, με την οποία θα συναποφασίζει και στη συνέχεια θα μπαίνει μπροστάρης για την απόδοση αυτών των επιλογών.
Αξιώνουμε η αντιπολίτευση του Δήμου να συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο και στη λήψη αποφάσεων καλοπροαίρετα και με γνώμονα το όφελος των πολλών,  χωρίς προσχηματικές διαφωνίες για την καλλιέργεια εντυπώσεων και την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών και συμφερόντων. Κάθε ζήτημα πρέπει είναι προϊόν διαλεκτικής: ΠΡΟΤΑΣΗ + ΑΝΤΙΘΕΣΗ = ΣΥΝΘΕΣΗ.
Η προσπάθεια αυτή για εμάς έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν κοιτάμε πίσω. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά το σήμερα για να μπορούμε όλοι να απολαύσουμε ένα καλύτερο αύριο. Δεν θα δώσουμε άφεση αμαρτιών αλλά όποια και αν είναι η κατάσταση του Δήμου θα είναι η αφετηρία προς το όραμά μας χωρίς καμία καθυστέρηση και δίχως καμία δικαιολογία.



Οι πέντε βασικοί πυλώνες στους οποίους εδράζεται το όραμά μας είναι οι εξής: Ο Δήμος, το Περιβάλλον, η Παραγωγική Ανασυγκρότηση, ο Πολιτισμός και η Αλληλεγγύη.
Πιο συγκεκριμένα:
Α. ΔΗΜΟΣ – ο διαχειριστής των επιταγών της κοινωνίας.
Πρωταρχική και θεμελιώδης κίνηση μας θα είναι Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, που θα συγκροτείται στη βάση των προτεραιοτήτων μας, με γνώμονα το ανθρώπινο κεφάλαιο του Δήμου και θα υπηρετεί την αξία της ανθρώπινης συνδρομής και διανόησης. Κάθε στέλεχος θα εργάζεται στη θέση που αποδεδειγμένα και πιστοποιημένα μπορεί να αποδώσει βάσει των πραγματικών του δυνατοτήτων.
Η βάση της κοινωνίας θα θέσει τις προτεραιότητες. Η συνεργασία με την κοινωνία θα είναι συντεταγμένη, με θεμελιώδη διαδικασία τις τακτικές ανοιχτές συνελεύσεις των δημοτών. Κάθε πιστοποιημένος κοινωνικός φορέας, σύλλογος, συνδικαλιστικό όργανο θα είναι ο συνομιλητής μας για τα επιμέρους ζητήματα. Δεν θα έχουν απλά και μόνο ΟΛΟΙ λόγο, αλλά ο λόγος τους θα έχει ΚΑΙ βαρύτητα.
ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ, ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ:

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θέλουμε να νοιώθει ο πολίτης ότι ο Δήμος είναι αυτός ο ίδιος, γι’ αυτό ονομάσαμε το συνδυασμό μας «Ο ΔΗΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ», γιατί τίποτε δε μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά ΚΑΙ στις έδρες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων
Το  Δημοτικό Συμβούλιο θα αναμεταδίδεται δημόσια, μέσω ραδιοφώνου και internet
Τα Τοπικά Συμβούλια θα λειτουργούν πραγματικά με δικό τους τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό.
Δε θέλουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι υποχείριο του Δημάρχου και των επιλογών του, αλλά το θέλουμε ΑΛΗΘΙΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ που θα κρίνει και θα αμφισβητεί ακόμα και τον ίδιο το Δήμαρχο.
Θα επιδιώκουμε τη διενέργεια λαϊκών συνελεύσεων και αν αυτό χρειαστεί και τοπικών δημοψηφισμάτων.


ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Οραματιζόμαστε ένα Δήμο που μοιράζεται με τους πολίτες τα πάντα και δεν έχει να κρύψει τίποτα απ’ αυτούς.
Θέλουμε τη διαφανή οικονομική διαχείριση του Δήμου μας. 
Τόσο το τεχνικό πρόγραμμα, όσο και ο προϋπολογισμός  θα προκύπτει έπειτα από διαβούλευση με την κοινωνία, τους συλλόγους και τους φορείς του τόπου, ώστε να εξυπηρετεί ΑΠΟΛΥΤΑ τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις στοχεύσεις του. 
Κάθε τρεις μήνες θα πραγματοποιούμε δημόσιες απολογιστικές συνελεύσεις ώστε οι πολίτες να έχουν πλήρη εικόνα των οικονομικών του Δήμου μας!
Απόλυτη δέσμευση ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ!
Ξεκάθαρο προς όλους και χωρίς ‘παραθυράκια’, ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΔΙΧΩΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ!
Τέλος, δεσμευόμαστε, ότι αυτό το περίφημο καθεστώς της κατάτμησης των έργων σε μικρά κομμάτια, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, θα το σταματήσουμε


Β. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – περιουσία γενεών.
Αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σχεδιασμού θα είναι και η μέριμνα για το περιβάλλον. Δεν θα γίνονται άναρχες κινήσεις που θα καταπραΰνουν πρόσκαιρα το κοινωνικό αίσθημα. Κάθε ζήτημα θα αντιμετωπίζεται στο σύνολό του με κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και αναπτυξιακούς όρους.
Θα έρθουμε σε συνεννόηση με τους γειτονικούς Δήμους για τα φλέγοντα θέματα της λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ. στην περιοχή μας, για το θέμα των σκουπιδιών και για το ζήτημα του οδικού δικτύου, εξαιτίας του οποίου τίθεται σε κίνδυνο το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή.
Θα εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού των λημμάτων.
Επίσης θα εστιάσουμε στην αξιοποίηση της γεωθερμίας και κάθε άλλης εναλλακτικής μορφής ενέργειας.


Γ. ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ – για την ευημερία, την αυτάρκεια και την εργασία.
1. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον αγροτικό τομέα, η ανάγκη της αυτάρκειας θα μας γυρίσει στα χωράφια μας.
Οι αγρότες πρέπει να επιστρέψουν στη γη τους και να είναι παραγωγοί. Δεν θα είναι ούτε έμποροι, ούτε επιδοτούμενοι άνεργοι, ούτε παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα προϊόντα θα διοχετεύονται απευθείας από τους παραγωγούς, απαλλαγμένα από το κόστος του εμπορίου, στην τοπική κοινωνία, συντεταγμένα, στεγασμένα και πιστοποιημένα.
Η αυτοοργανωμένη συλλογική δράση θα είναι ο μοχλός για την οικονομική μεγέθυνση της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας που θα οδηγήσει την παραγωγή μας πέρα από τα όρια του δήμου και της χώρας.
Η ατονία του συνεταιριστικού κινήματος μας θλίβει, αλλά παραμένει η λύση για να έχει φωνή και μέλλον ο αγρότης  που η συγκυρία και μορφολογία του τόπου μας δεν του επέτρεψε να έχει μεγαλύτερο κλήρο.

2. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.
Στοχεύουμε να διερευνήσουμε και να προωθήσουμε κάθε μορφή εναλλακτικού τουρισμού στηριζόμενοι στο φυσικό πλούτο του τόπου μας. 
Η υπέρβαση του υπάρχοντος παρωχημένου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης είναι επιβεβλημένη. Ο Δήμος θα είναι αρωγός σε κάθε καινοτόμα και προοδευτική ιδέα για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Θα επιδιώξουμε να βγάλουμε την περιοχή μας απ’ την γεωγραφική απομόνωση. Είτε αυτό σημαίνει εύκολη, απρόσκοπτη και γρήγορη πρόσβαση στη Χαλκίδα και στην Αθήνα είτε τη διασύνδεση με τις Σποράδες. 



Δ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – για την κοινωνική συνείδηση.
Θα ενισχύσουμε, ως επί το πλείστον το κομμάτι του πολιτισμού που έχει να κάνει με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη, την συνοχή της κοινωνίας μας και την διαμόρφωση της ιστορικής μας συνείδησης. Στόχος μας δεν είναι απλώς η ψυχαγωγία ούτε το θεαθήναι, στόχος μας είναι η ουσιαστική παραγωγή πολιτισμού με τελικό αποτέλεσμα την πραγματική καλλιέργεια των πολιτών, την υποστήριξη της δημιουργικότητας τους, τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους και τη δραστηριοποίησή τους σε πολιτιστικά δρώμενα.
Η παιδεία είναι ο σημαντικότερος πυλώνας μιας κοινωνίας και ως εκ τούτου η μόρφωση των παιδιών μας  δε θα μπορούσε να μην αποτελεί σημαντική μας προτεραιότητα. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να μεριμνά ώστε τα σχολεία μας να διαθέτουν θέρμανση, πλήρη υλικοτεχνική υποδομή και να παρέχει κάθε απαραίτητο εφόδιο για την πρόοδο και την εξέλιξη των νέων της περιοχής μας.
Όσον αφορά τον αθλητισμό:
Θεσμικός και ουσιαστικός συνομιλητής θα είναι μόνο ο συντεταγμένος αφιλοκερδής σωματειακός αθλητισμός, με άμεση προτεραιότητα να τον καταστήσουμε βιώσιμο και με στόχευση στη νέα γενιά. Ο τοπικός ανούσιος πρωταθλητισμός πέθανε. Τα αθλητικά σωματεία θα είναι καθαρά, υγιή και θα επιτελούν τον σκοπό τους. Δεν θα υπάρξει ανοχή σε αθλητικούς συλλόγους σφραγίδες, φερετζέδες επιχειρήσεων και μεμονωμένων ατόμων. Οι αθλητικοί χώροι θα είναι δημοτικοί και ανοιχτοί, προσβάσιμοι σε όλους όσους επιθυμούν να αθληθούν. Τα αθλητικά σωματεία θα κληθούν να εφαρμόσουν οικονομία κλίμακας.



Ε. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.
Τώρα που όλα γύρω μας καταρρέουν, η καθημερινότητά μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη, οι τράπεζες μας πιέζουν, σ’ ένα τόπο που τον μαστίζει η ανεργία, τα μαγαζιά κλείνουν και η οικοδομή πεθαίνει, παράλληλα με την αντίστασή μας στην Κεντρική Εξουσία και τη Διεκδίκηση υποστήριξης του Δήμου για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, δε μπορούμε να μένουμε απλοί θεατές στο δράμα και στα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας και οφείλουμε, αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε κοινωνία, να δημιουργήσουμε τις δικές μας εναλλακτικές δομές αλληλεγγύης. Με βάση τα παραπάνω δεσμευόμαστε ότι:
Θα υποστηρίξουμε τη λειτουργία κοινωνικών φαρμακείων και κοινωνικών ιατρείων της περιοχής μας
Θα υποστηρίξουμε τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου.
Θα μεριμνήσουμε έτσι ώστε κάθε συμπολίτης μας να έχει εξασφαλισμένη την τροφή του, τη στέγη του και την υγεία του.
Η περίπτωση της Αιδηψού, και δεν εννοώ μόνο τα Λουτρά – αλλά το σύνολο του πρώην καποδιστριακού Δήμου, είναι σε μεγάλο βαθμό χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή αλλά και χαρακτηριστική της αδυναμίας της Δημοτικής αρχής να προσφέρει τα στοιχειώδη ή απλά να εφαρμόσει την απλή λογική.
Χωρίς καμία αμφιβολία η Αιδηψός αποτέλεσε  - και είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει ξανά - την καρδιά του Τουρισμού και της ανάπτυξης. Η Λουτρόπολη είναι το πιο σημαντικό σήμα κατατεθέν που διαθέτει ο Δήμος μας, τα Γιάλτρα αποτελούν σταθερά ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη ξένων επισκεπτών και μας δείχνουν το δρόμο για την υπέρβαση της κρίσης, μέσω ενός δυναμικού και εξωστρεφούς real estate αλλά και μέσω των αξιέπαινων προσπαθειών των ντόπιων αμπελουργών και άλλων παραγωγών. Το χωριό της Αιδηψού έχει μεγάλες δυνατότητες τουριστικής - και όχι μόνο - ανάπτυξης και οι παραγωγοί μέσω του Αγροτικού τους Συνεταιρισμού δείχνουν το δρόμο προς την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Τα πολιτιστικά δρώμενα που έχουν πραγματοποιηθεί από τους συλλόγους του Αγίου και των Ηλίων είναι αξιοθαύμαστα. Στο όρος Τελέθριο μία παρέα νέων ανθρώπων δημιουργεί με μεράκι και μεθοδικότητα μια από τις πιο διάσημες παγκοσμίως οικοκοινότητες. Είναι σαφές πως κάτι έχει αρχίσει να γίνεται και οι πολίτες της Αιδηψού δείχνουν το δρόμο για μια οργάνωση από τα κάτω που μπορεί να φέρει σπουδαία αποτελέσματα και ο Δήμος δεν είναι δυνατόν να μην είναι αρωγός όλων αυτών των προσπαθειών.
Δυστυχώς, είναι γεγονός πως ο Δήμος όχι απλά δεν υποστήριξε αυτές τις προσπάθειες, όχι απλά δεν βοήθησε τους πολίτες, αλλά καταβαράθρωσε την οικονομία της Αιδηψού, η οποία αποτελεί έναν από τους κυριότερους αιμοδότες της ρευστότητας του Δήμου.  Αντί η συνεισφορά της να ανταμειφθεί με αντισταθμιστικά οφέλη, για το καλό του τόπου και για την υποστήριξη της εργασίας, όπως άλλωστε είναι και υποχρέωση του Δήμου βάσει Καλλικράτη, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πήγε για την κάλυψη των ανοιγμάτων από την κακοδιαχείριση των άλλων παλαιών Δήμων. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των Δημοτικών Ενοτήτων που απαρτίζουν τον Δήμο μας, είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή μας και δεσμευόμαστε να την τηρήσουμε με κάθε κόστος.
Σε ότι αφορά το πλάνο μας για την ευρύτερη περιοχή της Αιδηψού, υπάρχουν δύο πράγματα που θέλουμε να αποφύγουμε. Το πρώτο είναι να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα ερήμην σας. Οι πολίτες του τόπου είναι οι πιο έγκυροι γνώστες των χαρακτηριστικών και του πλούτου του, αλλά και αυτοί που βιώνουν τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματά του και άρα οι ιδανικοί σύμβουλοι για τη διόρθωσή τους. Το πρόγραμμά μας, όσο είναι δυνατόν, θα παραμείνει ένα ανοικτό έργο σε εξέλιξη και η τελική του μορφή θα είναι το αποτέλεσμα της διαρκούς επικοινωνίας μαζί σας. Δεύτερον, αρνούμαστε να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα – ευχολόγιο. Επιχειρούμε τη διάκριση ανάμεσα στα έργα και στις οργανωτικές - λειτουργικές τομές, που πρέπει πάση θυσία να γίνουν - και θα γίνουν, και σε αυτά που θα αποτελέσουν σοβαρούς στόχους, για τους οποίους θα εργαστούμε με συνέπεια ώστε να προκύψουν οι συνθήκες για να μπορέσουν σε μεταγενέστερο χρόνο επίσης να υλοποιηθούν. Έτσι θα καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και με σαφείς ιεραρχημένους στόχους, το οποίο θα αποτελεί τον οδηγό ώστε να φτάσει την περιοχή σε μια πορεία σαφούς προόδου. Ξεκινώντας από τα  βασικά που αφορούν τη δημόσια υγεία, τις υποδομές και το περιβάλλον, θα οδηγηθούμε και στα ειδικά που αφορούν στην τουριστική προβολή, στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία.

Η Αιδηψός αποτελεί σίγουρα την μεγαλύτερη πρόκληση. Υπάρχουν πολλά επείγοντα προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα. Η εικόνα της εγκατάλειψης κάποιες στιγμές δείχνει τόσο έντονη που απελπίζει, αλλά οι προοπτικές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι τόσο σπουδαία και όπως προανέφερα, οι εμπνευσμένες προσπάθειες που έχουν ήδη ξεκινήσει από εσάς, δείχνουν ένα δρόμο επιτυχίας που δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει με αισιοδοξία.
Θέλω να γνωρίζετε πως στην προσπάθεια αυτή έχω την τύχη και τη χαρά από την περιοχή της Αιδηψού να έχω συνοδοιπόρους νέους και αξιόλογους ανθρώπους που μοιράζονται μαζί μου το ίδιο όραμα. Μαζί με αυτούς, καλώ και όλους εσάς που μοιράζεστε τις ίδιες αξίες να γίνετε μέρος αυτής προσπάθεια. Γιατί, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, αυτό που επιχειρούμε είναι μια μικρή επανάσταση. Ίσως, είναι οξύμωρο να λέμε πως χρειάζεται να κάνουμε επανάσταση για να γίνει πράξη το αυτονόητο και να επικρατήσει η κοινή λογική, αλλά αν σκεφθείτε την καθημερινότητα που βιώνουμε τότε εύκολα θα καταλάβετε πως δεν μας απομένει να κάνουμε τίποτα λιγότερο. Αφού μπορούμε ας το κάνουμε.
Για τη δική μου υποψηφιότητά  αξιώνω όταν μιλάω να εκφράζω και όλους εσάς, στο λόγο μου να βρίσκετε τους δικούς σας υγιείς πόθους και στο πρόσωπό μου να βρίσκετε τον επάξιο συνομιλητή σας.



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,