Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο δρόμο της Πρωτομαγιάς.


του ΠΒ
Ημερομηνίες σύμβολα, ημερομηνίες που κάνουν τη μνήμη των ανθρώπων να ριγεί. Ημερομηνίες που όσα λουλούδια και να βγάλει η άνοιξη, δεν μπορεί να τα κάνει να μυρίζουν καλύτερα από την ίδια την ιστορία.
8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση , 8 ώρες ύπνος το αίτημα για  τους εργάτες στο Σικάγο το 1886.Γνωρίζουν την βίαιη αστυνομική καταστολή και η πρωτομαγιά της εργατικής τάξης φυτρώνει μες το αίμα .Τη πρωτομαγιά του  1893 στην Ελλάδα το πρώιμο εργατικό κίνημα ζητάει 8ωρο , Κυριακάτικη αργία και ασφάλιση για τα εργατικά ατυχήματα. Το 1936 οι καπνεργάτες διαδηλώνουν τη πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη και ο νεκρός Τάσος Τούσης, ενώ σπαράζει η μάνα του πάνω από το πτώμα του, δίνει την έμπνευση για τον επιτάφιο στο
Γιάννη Ρίτσο και τη δύναμη για μεγαλύτερους αγώνες στο εργατικό κίνημα.
Πρωτομαγιές παντού σαν παγκόσμια φωτιά δυναμώνουν τα αιτήματα των εργαζομένων και κάνουν πιο ξεκάθαρο ότι οι εργάτες του κόσμου δουλεύουν , ενώ αυτοί που δουλεύουν τον κόσμο κερδίζουν.
Σήμερα στο τόπο μας δεν ξέρεις αν θα πρέπει να μετρήσεις εργάτες εργαζόμενους, εργάτες άνεργους, εργάτες ξενιτεμένους. Εργάτες που δουλεύουν απλήρωτοι για μήνες, εργάτες που δουλεύουν ανασφάλιστοι, εργάτες που δεν ξέρουν τι πάει να πει 8ωρο, αργία ή σύμβαση εργασίας. Όποιους από αυτούς μετρήσεις θα μετράς εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια.
Στις ξένοιαστες ελληνικές θάλασσες μαζί με τα φύκια και τα ψάρια, επιπλέουν εκατοντάδες πτώματα άλλων εργατών που η φασιστική βία, η πείνα και οι στερήσεις, τους διώχνουν από τα σπίτια τους για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, πλάι στους λιγότερο φουκαράδες. Τη πρωτομαγιά στη Μεσόγειο οι κανονικοί καρχαρίες γίνονται αιμοσταγείς σαν τους οικονομικούς καρχαρίες, που θυσιάζουν στους βωμούς της απληστίας κάθε στιγμή χιλιάδες ψυχές.
Η πρωτομαγιά στο τόπο μας θέλουμε να είναι ανέμελη και ειρηνική, με γεμάτες τις παραλίες από εκδρομείς και τις ταβέρνες με τα τσιπουράδικα φίσκα από δραπέτες των μεγαλουπόλεων. Θέλουμε τον καλό καιρό του τριήμερου για να δώσει την οικονομική ανάσα στον ασφυκτικό διαρκή χειμώνα μας. Θέλουμε τόσα λίγα , ξεχνώντας τόσα πολλά.
Η πρωτομαγιά γεμάτη κόκκινες παπαρούνες μυρίζει τον ιδρώτα της εργασίας των Κινέζων , των Ταϋλανδών , των Μπαγκλατεσιανών που μας ντύνουν φθηνά και μας εξοπλίζουν με ακριβά κινητά σε λογικές τιμές, με ανταμοιβή τους ένα δικό μας ξεροκόμματο. Μας φέρνουν κοντά σε όλους τους ξενιτεμένους εργάτες μας, που βοηθούν τους διαφορετικούς δυνάστες του κόσμου να θησαυρίζουν, χρησιμοποιώντας μια εργατική δύναμη που δεν ξόδεψαν δεκάρα για να την εκπαιδεύσουν.Μας φέρνουν κοντά στους εργάτες της απόγνωσης των Σκουριών, που όπως οι εργάτες της Γιούκαρ στη Μπομπάλ το 1984,  ρισκάρουν το καρκίνο τους για την πρόσκαιρη επιβίωσή τους.
Οι πρωτομαγιές στο κόσμο είναι ένας διαρκής δρόμος για αγώνα. Ένας κόσμος που παλεύει να βρει το δίκιο του απέναντι σε ένα άλλο κόσμο, δυνάστη και κακό. Στις άκρες του δρόμου χιλιάδες κουρασμένοι απαγκιάζουν σε καναπέδες, χαζεύουν το ΣΚΑΙ και πιστεύουν ότι το μνημόνιο είναι λύση. Χιλιάδες αποπροσανατολισμένοι μαζεύουν λουλούδια, αντί να κάνουν τις κλάρες όπλα.
Και ευτυχισμένοι , όλοι αυτοί που μαζί τα φάγανε και συνεχίζουν να τα τρώνε, τραγουδούν: Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσετε παιδιά στην εξοχή.
Οι δρόμοι της πρωτομαγιάς χωρούν όλο τον κόσμο. Οι περπατησιές διαφέρουν.
Καλούς και ανθοφόρους αγώνες, για όλους λοιπόν.

Δημοσιεύθηκε τον Παλμό της Βόρειας Εύβοιας στις 1-5-2015

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...

υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου μας, ότι στις 21/01/2019 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι δηλώσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ευβοίας (ΚΤ5-14), που βρίσκεται στη Λεωφ. Αθηνών 24Β, Χαλκίδα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22210 37398 Ηλεκτρονική διεύθυνση: gr.kt.evia@gmail.com. Ωράριο λειτουργίας: Κάθε ημέρα (εκτός Σαββάτου & Κυριακής) από 08:30 έως 16:30 Κάθε Τετάρτη από 08:30 μέχρι 20:30 Για την υποβοήθηση των πολιτών, στο Δήμο μας λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης της μονάδας

ο λαϊκισμός διαβατήριο για τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά

Β. Αποστόλου : «Όταν ο λαϊκισμός γίνεται διαβατήριο για τα ξενοφοβικά  αντανακλαστικά» Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και των τομεαρχών του κόμματος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κασαπίδη και Φορολογικής Πολιτικής Απόστολου Βεσυρόπουλου , σύμφωνα με την οποία το εργόσημο των μεταναστών που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες, « δεν μπορεί να γίνει διαβατήριο νομιμοποίησης ή προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες », ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση: