Στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματος της Δημοτικής Αρχής Ιστιαίας-Αιδηψού για την ταχεία και σύγχρονη τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας, οι προτεραιότητες της Δημάρχου κας. Λίνας Ευσταθίου, εστιάζονται κατά κύριο λόγο προς αυτή την κατεύθυνση, περιλαμβάνοντας πολλές παρεμβάσεις και επαφές.
Ως μία εκ των σημαντικών επαφών, θεωρείται και η τελευταία με την κ. Γιώτα Τριγώνη,
γραμματέα Τουρισμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετική επιστολή της Δημάρχου και συναντήθηκε μαζί της για να συζητήσουν εκτενώς τα θέματα, που τέθηκαν από την κ. Ευσταθίου για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού.
Οι τρεις βασικοί τομείς των σχεδιασμών του Δήμου μας, αφορούν:
Α) Την Αναβάθμιση της ζήτησης με βασική προϋπόθεση την αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς, μέσω της βελτίωσης των υφιστάμενων συνθηκών. Βασικοί στόχοι ο εκσυγχρονισμός και η παροχή δυνατοτήτων δημιουργίας νέων τουριστικών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών.
Β) Την Διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, μέσω της ανάπτυξης νέων μορφών τουρισμού και της βελτίωσης του επιπέδου των προσφερομένων υπηρεσιών, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για απεξάρτηση (στο μέτρο του δυνατού) από τον μαζικό τουρισμό χαμηλής προσόδου.
Γ) Την Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και μακρύτερη διάρκεια παραμονής επισκεπτών, με την αξιοποίηση και εκμετάλλευση διαθεσίμων πόρων.
Τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ της κ. Ευσταθίου και της κ. Τριγώνη, καθώς και οι προτάσεις-αιτήματα της Δημάρχου Ιστιαίας-Αιδηψού προς το Υπουργείο, συνοψίζονται στους παρακάτω τομείς:
1. Δημιουργία δύο τουριστικών λιμένων στη Δ.Ε. Αιδηψού και στη Δ.Ε. Ιστιαίας για την δυνατότητα πληρέστερης ανάπτυξης των τουριστικών εγκαταστάσεων της Βόρειας Εύβοιας. Ένα απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του κλάδου, στο πλαίσιο της συνολικής διεύρυνσης του τοπικού τουριστικού προϊόντος και της εν γένει ανάπτυξης των ειδικών μορφών τουρισμού και της αειφόρου ανάπτυξης.
2. Χρηματοδότηση για την έναρξη διαδικασίας αδειοδότησης του συνόλου των ιαματικών πηγών εντός των ορίων της Δ.Ε. Αιδηψού, ως απαραίτητη προϋπόθεση εξεύρεση επενδυτών για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, αλλά και της δημοτικής περιουσίας με στόχο την αξιοποίηση συγκροτημάτων και περιοχών, που προσφέρουν υπηρεσίες και δραστηριότητες θερμαλισμού και τουρισμού φυσικής και υγιεινής ζωής.
3. Χρηματοδότηση για την ανάδειξη ενός “brand name” για το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα ταύτισης της περιοχής με συγκεκριμένα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες.
4. Χρηματοδότηση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Βόρειας Εύβοιας με στόχο την προσέγγιση τουριστικής ποιότητας διεθνών προτύπων και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
5. Χρηματοδότηση για τη χάραξη και λειτουργία ποδηλατοδρόμου σύνδεσης των οικισμών Λ. Αιδηψού-Αγ. Νικολάου της Δημοτικής Ενότητας Αιδηψού του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού.
6. Χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του ξενοδοχείου ΚΑΣΤΑΛΙΑ.
7. Ίδρυση γραφείου τουριστικής προβολής και ανάδειξης του θερμαλισμού, ως διαδικασία που λειτουργεί εκτός από τη θεραπεία, στην πρόληψη και στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης των τουριστών.
8. Χρηματοδότηση για την ενίσχυση της διοικητικής οργάνωσης του Δήμου σε θέματα Τουρισμού (Τεχνικός Σύμβουλος).
Τα κοινά συμπεράσματα της συζήτησης μεταξύ της κας Τριγώνη και της κας Ευσαταθίου, ήταν η αναγνώριση της ορθής κατεύθυνσης των σχεδιασμών του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, σε ότι αφορά την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Κατόπιν αυτού επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για την αποδοχή εκ μέρους του Υπουργείου του συνόλου ή μέρους των αιτημάτων, υπό το ευοίωνο δεδομένο, πως η τοπική τουριστική ανάπτυξη θα συμβάλει πολλαπλά στην βελτίωση της πληττόμενης εθνικής μας οικονομίας.