![]() |
πίνακας εξέλιξης τιμών ελαιολάδου |
Μετά από μια πλούσια συγκομιδή στη περιοχή μας, η οποία και συνεχίζεται ακόμα, η τιμή ελαιολάδου για τον παραγωγό διαμορφώνεται ανάμεσα στα 3,2 έως 3,8 ευρώ από τους εμπόρους.
Από το σάιτ Agro 24 πληροφορούμαστε τα εξής σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών:
Για το ελαιόλαδο χρησιμοποιούμε τις τιμές διαπραγμάτευσης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως προκύπτουν από το κλείσιμο της Παρασκευής στη Χαέν της Ισπανίας, με
βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει κάθε φορά το Ινστιτούτο Ελιάς (Fundacion den Olivar). Η διαμόρφωση των τιμών είναι συνεχής και εξαρτάται από τις αγοραπωλησίες και τη συχνότητά τους. Για τις ανάγκες του διαγράμματος αναγράφουμε τη μέση τιμή έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Η μονάδα μέτρησης είναι σε ευρώ ανά κιλό.
Βεβαίως, πάντα υπάρχει απόκλιση μεταξύ ελληνικών και ισπανικών τιμών ελαιολάδου, αλλά σίγουρα είναι η πιο κοντινή αγορά της Μεσογείου στα ελληνικά δεδομένα, ενώ η τιμή κάθε φορά αναφέρεται στην τιμή παραγωγού, με παράδοση στο τυποποιητήριο.
Σαφώς, η εικόνα των τιμών αποτυπώνει την τρέχουσα ζήτηση από την πλευρά των μεσιτών και εμπόρων, αλλά τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να «προβλέψει» κάποιος τη μελλοντική πορεία.
Το ελαιόλαδο διαπραγματεύεται ως «έξτρα παρθένο», «παρθένο» και «λαμπάντε» ανάλογα με τον βαθμό οξύτητας. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού ελαιολάδου είναι, συνήθως, έξτρα παρθένο.
Η πηγή για τα στοιχεία του κλεισίματος, κάθε εβδομάδα, είναι το Ινστιτούτο Ελιάς (www.oliva.net).
Επίσης από την Ύπαιθρο οι εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση της παραγωγής κατά 50% αλλά και τελικά αύξηση των τιμών εξαιτίας της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης:
Αυξημένη αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου στις περισσότερες χώρες στη λεκάνη της Μεσογείου, παρά τα κατά τόπους προβλήματα από την ξηρασία και τον καύσωνα. Στον δρόμο της ανάκαμψης και η Ελλάδα, όπου η αύξηση της παραγωγής εκτιμάται να αγγίξει φέτος ακόμη και το 50% σε σύγκριση με πέρσι. Με πιο συγκρατημένες πάντως προβλέψεις, η αύξηση αναμένεται στο 46%, με την ελληνική παραγωγή να «πιάνει» τους 285.000 τόνους.Μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν τελικά και οι εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών, η Πορτογαλία και η Τυνησία με 115.000 και 290.000 τόνους αντίστοιχα θα ανεβάσουν συνολικά τον πήχη της παραγωγής για την Ευρώπη. Ωστόσο, μέρος αυτής της αύξησης θα αντισταθμιστεί από τη μείωση της ισπανικής παραγωγής, που υπολογίζεται περίπου στους 85.000 τόνους.Χάρη στην πρόβλεψη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) για αυξημένη διεθνή κατανάλωση κατά 5%, στους 2.889.000 τόνους, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα διατηρήσουν ένα ανοδικό τέμπο. Παράλληλα, όμως, αλλάζει και ο παγκόσμιος χάρτης του ελαιολάδου, καθώς νέες χώρες έρχονται πιο δυναμικά στο προσκήνιο με αυξημένες νέες φυτεύσεις.