Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γεωπάρκο UNESCO η Βόρεια Εύβοια


Η Ελλάδα, περιοχή όπου έχουν σημειωθεί κοσμογονικές γεωλογικές μεταβολές και με «παρελθόν» ενεργούς ορογένεσης που φτάνει στα απώτατα βάθη της «ιστορίας» του πλανήτη, είναι προικισμένη με μοναδικά και θαυμαστά παγκοσμίως φυσικά μνημεία.

Τα γεωπάρκα είναι περιοχές ιδιαίτερης γεωλογικής σημασίας, σπανιότητας  και  κάλλους, όπου η γεωλογική κληρονομιά προστατεύεται και αναπτύσσεται ταυτόχρονα. Είναι περιοχές όπου εκτός από τις διάφορες γεωλογικές εμφανίσεις, περιλαμβάνουν και άλλα
χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως αρχαιολογικές, οικολογικές, ιστορικές ή/και πολιτιστικές αξίες και μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, ενεργοποιώντας τον τουρισμό με τη μορφή του οικο- ή γεωτουρισμού. Τα γεωπάρκα έχουν καθορισμένη γεωγραφική έκταση και θεματολογία που επιτρέπει την ανάπτυξη οικονομικών/τουριστικών δραστηριοτήτων.

Μεχρι σημερα στην Ελλαδα εχουν αναγνωριστει ως παγκοσμια γεωπαρκα UNESCO πέντε τόποι εξαιρετικής ωραιότητας και παραδοξότητας: το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου και το Απολιθωμένο Δάσος Αγίου Νικολάου στη Λακωνία. Πρόκειται για περιοχές μεγάλης γεωλογικής κληρονομιάς, όπου η γη μοιάζει να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της με ταπεραμέντο καλλιτέχνη! 

Στα σκαρια βρισκεται και η προσπαθεια της Περιφερειας Στερεας Ελλαδας, για την αναγνωριση της Βορειας Ευβοιας ως παγκοσμιου Γεωπαρκου UNESCO, σε μια προσπαθεια προβολής της γωλογικής και οχι μονο ομορφιας της περιοχής, της τοποθετησης της στο χαρτη των τουριστικών προορισμών υψηλου επιπεδου και της αναγνωρισης της σημασίας της περιοχης σε  παγκόσμιο επιπεδο. 

Μέσα από την αναγνώριση της Βόρειας Εύβοιας ως παγκόσμιου γεωπαρκου UNESCO η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στοχεύει  στην προβολή του  πλούτο της γεωλογικής κληρονομιάς  της περιοχής καθώς και την ανάδειξη της ιδιαίτερης αξία που έχει η γεωλογική, φυσική και πολιτισμική κληρονομιά της Εύβοιας σε παγκόσμια κλίμακα.

Η άγνοια της αξίας της γεωλογικής κληρονομιάς, αλλά και των εργαλείων ανάδειξής της, οδηγεί στην απομόνωση και την μη ορθολογική προβολή των περιοχών αυτών. Αυτό διαφάνηκε και στην αρνητική στάση, που επιδεικνύει ο Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού στην προσπάθειά του να αποτρέψει την δημιουργία ενός παγκόσμιου γεωπάρκου UNESCO στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, αποσιωπώντας το γεγονός ότι τα γεωπάρκα αποτελούν τοπικές πρωτοβουλίες, που αγκαλιάστηκαν από όλες τις ηπείρους και καλωσορίστηκαν θερμά από το σύνολο των 195 κρατών-μελών της UNESCO, καθώς και ότι η δημιουργία τους προτάθηκε ως ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του αγροτικού  κατ’ αρχήν χώρου. 

Σύμφωνα με την UNESCO, «τα γεωπάρκα είναι περιοχές με σημαντική γεωλογική κληρονομία και πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, οι οποίες μέσα από την προστασία της φύσης και την εκπαίδευση συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπεύθυνου τουρισμού, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη».

Στην Ελλάδα δε, προσφέρουν την ευκαιρία να θαυμάσουμε τον οίστρο της φύσης και να περιπλανηθούμε σε φαινόμενα εκατομμυρίων ετών.

πηγή:http://www.insider.gr/eidiseis/ellada/86677/120-geoparka-unesco-ston-kosmo-51-apo-ayta-stin-ellada

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν