Η Ελλάδα, περιοχή όπου έχουν σημειωθεί κοσμογονικές γεωλογικές μεταβολές και με «παρελθόν» ενεργούς ορογένεσης που φτάνει στα απώτατα βάθη της «ιστορίας» του πλανήτη, είναι προικισμένη με μοναδικά και θαυμαστά παγκοσμίως φυσικά μνημεία.
Τα γεωπάρκα είναι περιοχές ιδιαίτερης γεωλογικής σημασίας, σπανιότητας και κάλλους, όπου η γεωλογική κληρονομιά προστατεύεται και αναπτύσσεται ταυτόχρονα. Είναι περιοχές όπου εκτός από τις διάφορες γεωλογικές εμφανίσεις, περιλαμβάνουν και άλλα
χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως αρχαιολογικές, οικολογικές, ιστορικές ή/και πολιτιστικές αξίες και μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, ενεργοποιώντας τον τουρισμό με τη μορφή του οικο- ή γεωτουρισμού. Τα γεωπάρκα έχουν καθορισμένη γεωγραφική έκταση και θεματολογία που επιτρέπει την ανάπτυξη οικονομικών/τουριστικών δραστηριοτήτων.
Μεχρι σημερα στην Ελλαδα εχουν αναγνωριστει ως παγκοσμια γεωπαρκα UNESCO πέντε τόποι εξαιρετικής ωραιότητας και παραδοξότητας: το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου και το Απολιθωμένο Δάσος Αγίου Νικολάου στη Λακωνία. Πρόκειται για περιοχές μεγάλης γεωλογικής κληρονομιάς, όπου η γη μοιάζει να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της με ταπεραμέντο καλλιτέχνη!
Στα σκαρια βρισκεται και η προσπαθεια της Περιφερειας Στερεας Ελλαδας, για την αναγνωριση της Βορειας Ευβοιας ως παγκοσμιου Γεωπαρκου UNESCO, σε μια προσπαθεια προβολής της γωλογικής και οχι μονο ομορφιας της περιοχής, της τοποθετησης της στο χαρτη των τουριστικών προορισμών υψηλου επιπεδου και της αναγνωρισης της σημασίας της περιοχης σε παγκόσμιο επιπεδο.
Μέσα από την αναγνώριση της Βόρειας Εύβοιας ως παγκόσμιου γεωπαρκου UNESCO η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στοχεύει στην προβολή του πλούτο της γεωλογικής κληρονομιάς της περιοχής καθώς και την ανάδειξη της ιδιαίτερης αξία που έχει η γεωλογική, φυσική και πολιτισμική κληρονομιά της Εύβοιας σε παγκόσμια κλίμακα.
Η άγνοια της αξίας της γεωλογικής κληρονομιάς, αλλά και των εργαλείων ανάδειξής της, οδηγεί στην απομόνωση και την μη ορθολογική προβολή των περιοχών αυτών. Αυτό διαφάνηκε και στην αρνητική στάση, που επιδεικνύει ο Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού στην προσπάθειά του να αποτρέψει την δημιουργία ενός παγκόσμιου γεωπάρκου UNESCO στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, αποσιωπώντας το γεγονός ότι τα γεωπάρκα αποτελούν τοπικές πρωτοβουλίες, που αγκαλιάστηκαν από όλες τις ηπείρους και καλωσορίστηκαν θερμά από το σύνολο των 195 κρατών-μελών της UNESCO, καθώς και ότι η δημιουργία τους προτάθηκε ως ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του αγροτικού κατ’ αρχήν χώρου.
Σύμφωνα με την UNESCO, «τα γεωπάρκα είναι περιοχές με σημαντική γεωλογική κληρονομία και πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, οι οποίες μέσα από την προστασία της φύσης και την εκπαίδευση συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπεύθυνου τουρισμού, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη».
Στην Ελλάδα δε, προσφέρουν την ευκαιρία να θαυμάσουμε τον οίστρο της φύσης και να περιπλανηθούμε σε φαινόμενα εκατομμυρίων ετών.
πηγή:http://www.insider.gr/eidiseis/ellada/86677/120-geoparka-unesco-ston-kosmo-51-apo-ayta-stin-ellada