16 Οκτωβρίου 2014

Αυταρχική αντι-εκπαίδευση σε ένα αυταρχικό κράτος


Του Π   

Στο περιθώριο όλων των απογοητευτικών εξελίξεων γύρω μας, δεινοπαθεί και η εκπαίδευση. Πανεπιστήμια που δουλεύουν χειμώνα καλοκαίρι ,νηπιαγωγεία που δεν δουλεύουν, ειδική εκπαίδευση που ουσιαστικά καταργείται, γυμνάσια των μονόωρων μαθημάτων αν βρουν καθηγητές, δημοτικά «ο δάσκαλος τα κάνει όλα» και Λύκεια του «Νέου Λύκειου», με υπουργό τον ήδη
εκπαιδευμένο πρώην υπουργό υγείας των «οροθετικών».
Τώρα θα πεις κανείς έχουμε όλα μας τα προβλήματα , η παιδεία μας μάρανε…
Ας θυμηθούμε όμως ποιους έχουμε στο κεφάλι μας:
Πριν δυο χρόνια αποφάσισαν να διώξουν τους καθηγητές Πληροφορικής από τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας επειδή νόμιζαν ότι περίσσευαν. Τους έστειλαν όλους εκβιαστικά στα Δημοτικά σχολεία(ή πας ή διαθέσιμος…) και έτσι τα 7χρονα έλυσαν το πρόβλημα που είχαν με το βιντεοστρίμινγκ, ενώ τα 17χρονα έμειναν χωρίς καθηγητές για πολλούς μήνες. Φέτος αποφάσισαν να  «μπαινοβγάλουν»  το μάθημα της πληροφορικής στις πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ τα κενά των πληροφορικών είναι ακόμα τεράστια στα Λύκεια.
Η περίφημη τράπεζα θεμάτων ,πέρα από κάθε λογική, δόθηκε πέρσι σε εκπαιδευτικούς και μαθητές 2-3 μέρες πριν τις εξετάσεις! Όλο το καλοκαίρι το πανάκριβο φακέλωμα των σχολείων που λέγεται MYSCHOOL έβγαζε και ξανάβγαζε αποτελέσματα για να μείνει μόνο ένα αξιοπρεπές ποσοστό μαθητών της Α Λυκείου, αποφεύγοντας τη σφαγή των λυκειόπουλων. Φέτος, αλλάζοντας ξανά την ύλη η παλιά τράπεζα θεμάτων της Α Λυκείου χρειάζεται τουλάχιστον αναθεώρηση , ενώ της Β Λυκείου , φυσικά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα! Όσο για νέα βιβλία στο νέο Λύκειο, ας πούμε ότι επανήλθε η ίδια Χημεία του 1999!
Στον ουσιαστικό εκπαιδευτικό χώρο του Λυκείου, κυριαρχεί η εντατικοποίηση σε βάρος της γνώσης, η προώθηση μαζικά των παιδιών στα φροντιστήρια, η τάση φυγής των πιο αδύνατων μαθητών προς τα «δυνητικά» ευκολότερα ΕΠΑΛ. Ναι τα ίδια ΕΠΑΛ, που οι ίδιοι κατήργησαν πριν δυο χρόνια , απολύοντας ή βάζοντας σε διαθεσιμότητα από τομείς αιχμής, 2.500 εκπαιδευτικούς. Εξαναγκάζοντας σε πρόωρη συνταξιοδότηση χιλιάδες εκπαιδευτικούς ο πρώην «οριοθετικός», ζητά στο θέατρο της  βουλής 15.000 προσλήψεις , ενώ ξέρει ότι του απαγορεύεται(1:10) από τη τρόικα ,που έχει ο ίδιος ψηφίσει!
Αν τέλος γνωρίζει κάποιος τι είναι η ειδική αγωγή στα σχολεία και ποιούς συνανθρώπους μας εξυπηρετεί και τι κάνει το υπουργείο για αυτούς, τότε εύκολα αγανακτισμένος θα πάρει το στυλιάρι. Όλα αυτά όμως στη χρεωκοπημένη γονυκλινή τιβί τους τα υποσκίασε (τα απέκρυψε) ο άθλος: Απομάκρυναν από τα σχολεία τους παιδόφιλους! Λες και τα ελληνικά σχολεία είχαν γίνει το άντρο της σεξουαλικής διαφθοράς! Τενεκέδες ξεγάνωτοι…
Για το τέλος, το κερασάκι των υπενθυμίσεων, έχει να κάνει με τις μεταγραφές των φοιτητών, που ο νόμος που έφτιαξαν πρακτικά επέτρεπε σχεδόν σε όλους να πάρουν μεταγραφή για παντού, και τώρα προσπαθώντας να μπαλώσουν άλλη μια εμπνευσμένη τους ηλιθιότητα, κόβουν ράβουν δυνατότητες μεταγραφών, εισπράττοντας άλλο ένα φτύσιμο.
Ας θυμηθούμε ότι το μνημόνιο θα έκανε τη χώρα των 120 δις χρέους αξιόπιστη (έχουμε +160 δις χρέος) , οργανωμένη σαν τη Γερμανία σε υπηρεσίες (πήγες Ιστιαία-Χαλκίδα για Ε9 ή παράβολο;), με πάταξη της φοροδιαφυγής (ψάχνεις στο Κορυδαλλό για τη Λίστα Λαγκάρντ;) και προστασία των μισθών και των συντάξεων (360 βασική σύνταξη, 1.600.000 άνεργοι χωρίς μισθό και άλλοι τόσοι με 260 ευρώ μικτά το μήνα).
Τώρα αν ξαναρωτήσει  κάποιος «καλά με τη Παιδεία θα ασχολούμαστε;» , ας σκεφτούμε ότι η σημερινή κατάσταση στην εκπαίδευση, εγγυάται τη δουλεία για τα επόμενα 100 και βάλε χρόνια.
Αγανακτήσατε; Κάντε μια ψηφοφορία στο διαδίκτυο και τελειώσατε. Όπως όλοι μας.

 Δημοσιεύθηκε στον Παλμό της Βόρειας Εύβοιας στις 11-10-2014


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.