Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι




 της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη
φωτο Γιάννη Δραπανιώτη
Το Σάββατο  14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα  η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.
Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής:
Ο πρέσβης  της Κυπριακής  Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος
 Ο εκπρόσωπος της  Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.  Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.  
Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,   
Ο  διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου   Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας
  Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου  Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ. Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος  
Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,  πυρονόμος  κ. Φίφας Αθανάσιος   
Ο Δήμαρχος  Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρνιώτης Γεώργιος 
Επίσης, παρέστησαν:
Ο Γ.Γ.  της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου.κ. Ρίζος Κωνσταντίνος
   Ο αντιπρόεδρος του παραρτήματος Ευβοίας, της  Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας,  Ταξίαρχος ε.α.  κ. Μητράκης Ιωάννης
Οι κ.κ Τζαχρήστος Χρήστος  και Βλαχάκης Γεώργιος εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών   Ευβοίας.
  Ο κ. Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος, νομικός, εμπειρογνώμων δημόσιας  διοίκησης και  ιστορικός ερευνητής.
 Παρέστησαν ακόμα η κ. Μπολομίτη Θίσβη αδελφή πεσόντος αεροπόρου, ο πολεμιστής  Παπαδημητρίου Γεώργιος  του   Συνδέσμου  «Κομμάντος ‘74 Ευβοίας», ο κ. Παπασυμεών Ανδρέας  πρόεδρος του Συλλόγου  Κυπρίων Ευβοίας, η κ. Μπελλάρα-Βλαχάκη Χαρούλα, πρόεδρος της Ένωσης Λιμνίων, ο κ. Παπανέστης Κωνσταντίνος πρόεδρος της Ένωσης συνταξιούχων Μαντουδίου και περιχώρων, ο κ. Ρουμελιώτης Ευάγγελος, πρόεδρος συνταξιούχων Σπαθαρίου, ο κ. Λούζης Σταμάτης πρόεδρος του πολιτιστικού-χορευτικού συλλόγου «Μάκιστος»    ο αντιστράτηγος ε.α. και πρώην βουλευτής Ευβοίας κ. Πνευματικός Άγγελος, οι αντιδήμαρχοι κ  Αρβανίτης Παναγιώτης και Κωνσταντινάκης Άγγελος, οι πρόεδροι Τοπικών Διαμερισμάτων Σπαθαρίου και Στροφυλιάς κ. Λιάσκος Σωτήριος και Ευσταθίου Σοφία  καθώς και  ο πρώην Δήμαρχος Κηρέως κ  Ενωτιάδης Πρόδρομος.
 
 Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου Νικόλαος εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μαχητών 1ου  Λόχου 211 Τ.Π Κύπρου ’74,  Παρμακλής Κύπρος   του  3ου  Λόχου 211 Τ.Π Κύπρου ’74  και   Σπανογιάννης Δημήτριος,  πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ  ’74  καθώς και αρκετά μέλη του, προερχόμενα απ’ όλη τη Ελλάδα.  Παραβρέθηκαν ακόμη   αρκετοί φίλοι και συγγενείς των πολεμιστών, αλλά και πολίτες του τόπου μας.
Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα  από το  575 Τ. Πεζοναυτών.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε  από τη Στρατιωτική Φιλαρμονική της ΑΣΔΥΣ, η οποία απεστάλη για το σκοπό αυτό από την Αθήνα.
 Η εκδήλωση άνοιξε με την εισαγωγή-μήνυμα της Συντονίστριας  της εκδήλωσης και επιτίμου μέλους του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74  κ. Κορέλη – Μπουλουγούρη Ιωάννας, η οποία τόνισε, ότι ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης –Αγ. Άννης αντιστέκεται σθεναρά στο θάνατο και στη λήθη της Ιστορικής μας μνήμης και είναι Τιμή του! Ότι η γνώση της Ιστορίας  βοηθά στη  σφυρηλάτηση της ενότητας, η οποία είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίζουμε τις πολλές δύσκολες ιστορικές στιγμές, που ως έθνος κατά καιρούς αντιμετωπίζουμε, τελευταία των οποίων είναι η βάρβαρη Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Με συγκίνηση, τιμή και σεβασμό αναφέρθηκε σε μια γυναίκα, γνωστή ως η ‘Γιαγιά της ΕΛΔΥΚ ΄74’, την 78χρονη Καλλιόπη Αβραάμ, που ο αείμνηστος διοικητής της ΕΛΔΥΚ Κύπρου ’74 συνταγματάρχης Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος έθαψε μαζί με τους νεκρούς άνδρες του, μαζί με τους λοχαγούς του, σαν στρατιώτη  στο  Στρατιωτικό Κοιμητήριο  της  Λακατάμιας, αφού έμεινε δίπλα στα παλληκάρια φροντίζοντάς τα μέχρις εσχάτων, και σκοτώθηκε μαζί τους!
 Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Μάρκου Ιωάννη,  ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομο και μετέφερε τις ευχές και το μήνυμά του, καθώς και τον π. Σταμούλο Δημήτριο. Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο πεσόντων από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74 κ. Βλαστάρη Δημήτριο. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τους παρευρισκόμενους φορείς και στη συνέχεια τηρήθηκε  σιγή ενός λεπτού και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 
     Την εκδήλωση χαιρέτησαν:  
Ο  Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης- Αγ. Άννης κ. Τσαπουρνιώτης Γεώργιος, που τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης αυτής για το Δήμο,  ευχαριστώντας τους πάντες,  ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου ΄74 κ. Σπανογιάννης Δημήτριος, αναφερόμενος στους εκλιπόντες συμπολεμιστές του και στους επιζώντες καθώς και στην αλληλεγγύη, που θα πρέπει να τους συνέχει.  Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου 1ου Λόχου 211 ΤΠ Κύπρου ΄74 κ. Παπακωνσταντίνου Νικόλαος, που με πατριωτικό, εμψυχωτικό χαιρετισμό συγκίνησε τους παρευρισκόμενους,  ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας, που τόνισε ότι η θυσία των παλληκαριών  θα πρέπει να μας εμπνέει, ο Αντιστράτηγος ε.α και πρώην Βουλευτής Ευβοίας κ. Πνευματικός Άγγελος, που εξήρε την λιονταρίσια και  άνιση άμυνα των παλληκαριών της ΕΛΔΥΚ ’74, ‘…τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι’ καθώς και τις ευθύνες της Στρατιωτικής και  Πολιτικής ηγεσίας τότε!  Έκλεισε  τους χαιρετισμούς με πολλή ανθρωπιά, ζεστασιά και εστιασμό στη θυσία των παλληκαριών και στις ανθρώπινες αξίες, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κενεβέζος Κυριάκος.

     Κύριος ομιλητής ήταν ο  Διδάκτωρ  Εμπειρογνώμων Δημόσιας Διοίκησης και οργάνωσης κράτους, Νομικός και Ιστορικός ερευνητής, κ. Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος, ο οποίος αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στη μάχη της Κύπρου το 1974, τονίζοντας ότι τέτοιες τελετές μνήμης έχουν αξία, όταν παρακινούν σε δράση, όταν μετατρέπουν τη συγκίνηση σε δημιουργική δύναμη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση,  είπε,  έχει πράξει το καθήκον της, η Κοινωνία των Πολιτών το δικό της, μένει επιτέλους η ΠΟΛΙΤΕΙΑ να πράξει το δικό της…       

Ακολούθησαν τιμητικές απονομές από τους Οικοδεσπότες κκ. Τσαπουρνιώτη Γεώργιο και  Σπανογιάννη Δημήτριο προς τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κενεβέζο Κυριάκο, τον κεντρικό ομιλητή, κ. Παπαδημητρίου Κωνσταντίνο, τον παρουσιαστή της εκδήλωσης κ. Παπαγγελή  Άρη, την Συντονίστρια της Εκδήλωσης κ. Γιάννα Κορέλη- Μπουλουγούρη, τους Παραστάτες κκ Καραντάκη Παναγιώτη, Ρούμπο Βασίλειο, Λιάκου Παναγιώτα και Ματσούκα Κυριακή, τη Λιμνιώτισσα κ. Ταγάρα Ευαγγελία και  τις γυναίκες εθελόντριες του Σπαθαρίου στο πρόσωπο της κ. Ζαρούλη Αγγελικής, κόρης του αείμνηστου πολεμιστή Κύπρου ΄74 και εμπνευστή του Μνημείου στο Σπαθάρι,  Ζαρούλη Σπύρου.
Ευχαριστίες εκφράστηκαν από τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου ΕΛΔΥΚ ‘74 κ. Βλαστάρη Δημήτριο  προς:
Την Εκκλησία για την αδιάλειπτη στήριξη και βοήθεια, που προσφέρει, ιδιαίτερα με την παραχώρηση δωρεάν φιλοξενίας  στο ξενώνα της, στο Προκόπι, στα μέλη του Συνδέσμου ΕΛΔΥΚ ’74, που έρχονται από μακριά.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έχει αγκαλιάσει αυτή την εκδήλωση   και   τη Σχολή Πεζικού Χαλκίδας, που δίνει κάθε χρόνο το ‘πατριωτικό της παρών.’
Την  Κυπριακή Πρεσβεία για την ηθική στήριξη και υλική βοήθεια  που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα καθώς και για τη συνεχή της παρουσία και συμμετοχή της  στην εκδήλωση αυτή.
Την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας για την υλική και οικονομική της στήριξη στην αναμόρφωση και συντήρηση του Μνημείου.  
Το  Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Αννης για την άψογη συνεργασία με το Σύνδεσμο ΕΛΔΥΚ ’74
Τη συντονίστρια και επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74 κ. Κορέλη-Μπουλουγούρη Ιωάννα, που εντελώς εθελοντικά και πατριωτικά προσφέρει τις υπηρεσίες της για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και που έχει καταστεί η ψυχή και το πνεύμα της.
 Τον παρουσιαστή της εκδήλωσης κ. Παπαγγελή Άρη,   για την εθελοντική του συμμετοχή και προσφορά στα δρώμενα της εκδήλωσης.  
Τους Σπαθαριώτες κ. Νικόλαο Λιάσκο,  κ. Δημητρίου Ιωάννη και  τον αείμνηστο Ζαρούλη Σπύρο,   που  έχουν  προσφέρει το οικόπεδο για την ανέγερση του Μνημείου,  από  ευγένεια  ψυχής και καθαρό  πατριωτισμό.
Την κ. Ζαρούλη Άννα, χήρα του αείμνηστου Ζαρούλη Σπύρου, την κόρη του Αγγελική καθώς και τις λοιπές κυρίες από το Σπαθάρι, που κάθε χρόνο εργάζονται εθελοντικά για την ευπρέπεια του Μνημείου και την υλοποίηση της εκδήλωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην 14χρονη Σπαθαριώτισσα  Ματσούκα Κυριακή, για τη σταθερή, αυθόρμητη εθελοντική της συμμετοχή στην εκδήλωση.
Τα μέλη του χορευτικού συλλόγου Μαντουδίου ‘ΜΑΚΙΣΤΟΣ’ κκ Ρούμπο Βασίλειο, Καραντάκη Παναγιώτη και Λιάκου Παναγιώτα για την παρουσία τους ως  παραστάτες,  ντυμένοι  με παραδοσιακές στολές. 
Τη  Λιμνιώτισσα κ. Ταγάρα Ευαγγελία για την ευγενική της συνεισφορά στο στολισμό των στεφανιών για την εκδήλωση.
Τους φωτογράφους,  κκ Φαφούτη Γιάννη και Πετρίδη Ηλία, που εθελοντικά κάλυψαν την εκδήλωση.
 Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή  δεξίωση, που παρέθεσε ευγενικά ο Δήμος στο χώρο του Μνημείου, όπου λειτούργησε, επίσης,  έκθεση φωτογραφίας, σχετική με τα γεγονότα του ’74 στην  Κύπρο.
                            Για το ΣΎΝΔΕΣΜΟ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ 1974   

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,