Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χιροσίμα, μουσώνες, μνημόνιο.



Πάνος Β.

Σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι με οικογένεια και φίλους πιάσαμε κουβέντα για το σωστό ή το άδικο των εξελίξεων. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι εξελίξεις ήταν μονόδρομος ,δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς και τέτοια τετριμμένα. Μετά σκέφτηκα έναν έναν τους συνδαιτυμόνες και διαπίστωσα ότι όλοι ήμασταν  μισθωτοί ή συνταξιούχοι της παλιάς γενιάς.
Την επόμενη μέρα,  φίλη που δουλεύει  με υποαπασχόληση και περίπου 250
ευρώ το μήνα, με προσγείωσε ανώμαλα. Η κατάσταση δεν «παίζεται», οι στερήσεις είναι μεγάλες και αποφάσισε να φύγει κι αυτή μετανάστης.
Τα Σαββατοκύριακα του Αυγούστου η Λίμνη ξεχειλίζει από κόσμο ενώ οι καθημερινές μοιάζουν τουριστικά υποτονικές. Τον μήνα που άλλοτε έθρεφε τους 11.
Αυτές οι μικρές καλοκαιρινές εικόνες συνθέτουν τη νέα Ελλάδα της οικονομικής καταστροφής. Κάπου τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι, στη πλειοψηφία τους σε μη παραγωγικές δουλειές, πρέπει να θρέψουν τα υπόλοιπα επτά από τα δέκα, και μάλιστα χωρίς να θιγούν τα «κεκτημένα». Απίθανο. Και ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι στους εργαζόμενους των 250 ευρώ το μήνα στηρίζεται η πληρωμή συντάξεων των 1500 ευρώ το μήνα. Οξύμωρο.
Ξεκουράζω το μυαλό με τις διεθνείς ειδήσεις.70 χρόνια πριν η Χιροσίμα δέχτηκε τη πρώτη ατομική βόμβα με 200.000 θύματα. Σταμάτησε ένας πόλεμος με 80 εκατομμύρια αμάχους και στρατιώτες νεκρούς,8 Ελλάδες. Οι μουσώνες στην Ινδία έχουν δημιουργήσει απόγνωση και ήδη 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη γη και τα σπίτια τους, μία Ελλάδα. Βυθίστηκε αλιευτικό με μετανάστες στη Λιβύη και ψάχνουν  τους 700 στη μεσόγειο, όσοι ζουν στις Κεχριές.1700 μετανάστες προσπαθούν να περάσουν το Ευρωτούνελ καθημερινά, όσοι μένουμε στη Λίμνη.
Το διαρκές μνημόνιο μπορεί να έχει καταστρέψει εκατομμύρια κόσμο αλλά σίγουρα έχει «φτιάξει» και αρκετούς. Τραπεζίτες, χρηματιστές, γερμανικές επιχειρήσεις , αεριτζήδες του κόσμου, έκαναν λεφτά από τη διάλυση της Ελλάδας και τα ξοδεύουν πιθανά στη Μύκονο. Το χρήμα γυρίζει.
Οι νεκροί από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, απέτρεψαν τις επόμενες ατομικές βόμβες. Οι μουσώνες στην Ινδία ποτίζουν με νερό το Γάγγη για να πίνει, κοντά ενάμισι δισεκατομμύριο πληθυσμός. Αν δεν υπήρχαν μετανάστες στην Ευρώπη τότε άραγε ποιοι θα δούλευαν από τους γέρους της, για να μας ζήσουν. Καθηγητής 67 χρονών σε σχολική τάξη για μια καλύτερη και ωριμότερη παιδεία! Τόσα πολλά να πεις για το καθένα.
Το καλύτερα ή χειρότερα εξαρτάται από το που ζεις, πως σε έχουν μάθει και ποιος είσαι. Από το να έχεις να φας και να μη σε νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι. Από τα να είσαι μέτοχος στη Σελ των 3 δις κερδών, και να απολύεις 3000 εργαζόμενους για να τα αυξήσεις. Από το να έχεις τη χαρά του νεολαίου της αλληλεγγύης, που προσφέρει συσσίτιο στους πεινασμένους στο πεδίο του Άρεως κατακαλόκαιρο.
Η Ελλάδα, αυτή η μεγάλη λιλιπούπολη, έχει ακόμα δρόμο μπροστά της. Είτε σαν Ελλάδα είτε σαν προτεκτοράτο. Μην ανησυχεί κανείς. Οι λαοί δεν ήταν ποτέ αιώνιοι, οι ζωές μας είναι μικρές. Στην υγειά μας λοιπόν!

 Δημοσιεύθηκε στον Παλμό της Βόρειας Εύβοιας στις 8-8-2015



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,