Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΔΗΜΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ»


Μέλος της «Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων» είναι από χθες (28 Μαρτίου 2016) ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού μετά την επίσημη υπογραφή του αντίστοιχου πρωτοκόλλου από την Δήμαρχο κ. Λίνα Ευσταθίου.

Μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Μαραθώνος κ. Ηλία Ψηνάκη το Πρωτόκολλο δημιουργίας «Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων», παρουσιάστηκε επισήμως στο αμφιθέατρο
εκδηλώσεων του Μουσείου της Ακρόπολης το απόγευμα της Δευτέρας 28 Μαρτίου 2016. Στην εκδήλωση εκτός από τους πολλούς εκπροσώπους της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Πρέσβης της Κίνας κ. Xiaoli Zou, εκπρόσωποι υπουργείων, πολιτιστικοί φορείς κ.α.

Όπως τονίστηκε από τον παρουσιαστή της εκδήλωσης κ. Αλέξη Κωστάλα, ο σκοπός της ίδρυσης «Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων» είναι η επαναπροώθηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στον πολιτιστικά κλονιζόμενο σήμερα Δυτικό Κόσμο, με την υπενθύμιση των πηγών προέλευσής του. Ταυτόχρονα η συλλογική προσπάθεια των εκπροσώπων ελληνικών πόλεων, που γνώρισαν πολιτισμική ακμή κατά την αρχαιότητα, θα συντελέσει στην προβολή και την ανάδειξη των περιοχών μας και στα όσα εξ αυτής συνεπάγονται.

Ειδικότερα η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου δήλωσε μεταξύ άλλων:  «Ο σκοπός της ίδρυσης ενός νέου τύπου «Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων» μπορεί να μην είναι σήμερα θρησκευτικός, σίγουρα όμως είναι ιερός αν σκεφτούμε πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα η οργανωμένη και μεθοδευμένη προβολή των λίκνων του πολιτισμού της Ευρώπης και της Μεσογείου. Στα λίκνα αυτά ανήκει και η περιοχή του Δήμου μας, στην οποία περιλαμβάνονται: Η περιοχή της ομηρικής πολυστάφυλης Ιστιαίας με την λαμπρή Ωρεό, η Αιδηψός, αρχαιότερος τουριστικός και θερμαλιστικός προορισμός της Ευρώπης, η περιοχή του Αρτεμισίου, όπου διεξήχθη η καθοριστική ναυμαχία το 480 π.Χ., τα απομεινάρια της προϊστορικής πόλης Αθήναι-Διάδες, κοντά στην εξωτική περιοχή της Λιχάδας, καθώς και μερικοί ακόμη μεγάλης σημασίας αρχαιολογικοί χώροι».

Ο σκοπός της ίδρυσης ενός νέου τύπου «Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων» μπορεί να μην είναι θρησκευτικός σήμερα, σίγουρα όμως είναι ιερός αν σκεφτούμε πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα και τις περιοχές της η οργανωμένη και μεθοδευμένη προβολή και ανάδειξη των αρχικών λίκνων του πολιτισμού της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Για μας τους Ευβοείς τουλάχιστον συντρέχουν και κάποιοι λόγοι παραπάνω να πρωτοστατήσουμε σε αυτή την προσπάθεια, αφού έχουμε το δικαίωμα να καυχόμαστε, πως από το νησί μας και τις αρχαίες αποικίες του, ξεκίνησε η διάδοση του πολιτισμού στην Ευρώπη.

Ειδικότερα ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, τον οποίο εκπροσωπώ σήμερα, έχει ένα σπουδαίο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν. Στην εμβέλειά του περιλαμβάνονται: Η περιοχή της ομηρικής πολυστάφυλης Ιστιαίας με την λαμπρή Ωρεό, η Αιδηψός, αρχαιότερος τουριστικός και θερμαλιστικός προορισμός της Ευρώπης, η περιοχή του Αρτεμισίου, όπου διεξήχθη η καθοριστική ναυμαχία το 480 π.Χ., τα απομεινάρια της προϊστορικής πόλης Αθήναι-Διάδες, κοντά στην εξωτική περιοχή της Λιχάδας, καθώς και μερικοί ακόμη μεγάλης σημασίας αρχαιολογικοί χώροι.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...

υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου μας, ότι στις 21/01/2019 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι δηλώσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ευβοίας (ΚΤ5-14), που βρίσκεται στη Λεωφ. Αθηνών 24Β, Χαλκίδα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22210 37398 Ηλεκτρονική διεύθυνση: gr.kt.evia@gmail.com. Ωράριο λειτουργίας: Κάθε ημέρα (εκτός Σαββάτου & Κυριακής) από 08:30 έως 16:30 Κάθε Τετάρτη από 08:30 μέχρι 20:30 Για την υποβοήθηση των πολιτών, στο Δήμο μας λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης της μονάδας

ο λαϊκισμός διαβατήριο για τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά

Β. Αποστόλου : «Όταν ο λαϊκισμός γίνεται διαβατήριο για τα ξενοφοβικά  αντανακλαστικά» Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και των τομεαρχών του κόμματος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κασαπίδη και Φορολογικής Πολιτικής Απόστολου Βεσυρόπουλου , σύμφωνα με την οποία το εργόσημο των μεταναστών που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες, « δεν μπορεί να γίνει διαβατήριο νομιμοποίησης ή προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες », ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση: