Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το ξενοφοβικό «ντελίριο» ενός ευρωβουλευτή





του Στέφανου Σταμέλλου

Άκουγα σήμερα στις μεσημβρινές ειδήσεις του Λαμία FM-1 [http://www.lamiafm1.gr/] γνωστό ευρωβουλευτή με καταγωγή από τη Φθιώτιδα, να μιλάει για το προσφυγικό και τους ανθρώπους, τα παιδιά, τις γυναίκες, τα θύματα του πολέμου. Αυτό που αποκόμισα είναι: μακριά από μας και όπου θέλουν ας πάνε. Να κλείσουμε εμείς τα σύνορα βγαίνοντας από τη Συνθήκη του Σένγκεν, να νοιώσουμε ΕΜΕΙΣ ασφαλείς μακριά από τους πρόσφυγες, εμείς!, και μετά «γαία πυρί μειχθήτω», που λένε και οι «ασφαλείς»…

Η αποχώρηση της Ελλάδας από την Σένγκεν κατά τον ευρωβουλευτή θα απέτρεπε τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ελλάδα, διότι δεν θα υπήρχε το κίνητρο∙ διότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να τους δώσει τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρειάζονται να πάνε στη Γερμανία και αλλού. Στο ερώτημα: σε μια τέτοια περίπτωση πού θα μπορούσαν να πάνε οι πρόσφυγες,
απάντησε λίγο ως πολύ: «αυτό δεν πρέπει να μας απασχολεί, όπως δεν απασχολεί τη Βουλγαρία που δεν είναι στη Σένγκεν». Στη συνέχεια εξέφρασε με περισσή άνεση όλο τον ξενοφοβικό προβληματισμό του προβάλλοντας τις γνωστές απόψεις και μάλιστα με «χαλαρές» και «απαλές» λέξεις, όπως είπε, για τις «αρρυθμίες κοινωνικής συμβίωσης που μπορούν να συμβούνε» με τη διαφορετική γλώσσα, τη διαφορετική θρησκεία, την διαφορετική κουλτούρα των προσφύγων στη χώρα μας.

Ένοιωσα ειλικρινά ένα ανακάτεμα μέσα μου ακούγοντας αυτά τα λόγια. Πιθανόν στους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο να έχει περάσει η αντίληψη του διεθνούς ανταγωνισμού, ενός ανελέητου ανταγωνισμού που προσπαθεί να μας μάθει να θεωρούμε τον πόλεμο αναπόφευκτο «παιχνίδι», που μας έχει συνηθίσει στην ιδέα της ισοπέδωσης της αξιοπρέπειας των λαών, των αξιών και των αρχών. Λες και δεν έζησε η Ευρώπη δύο Παγκόσμιους Πολέμους με τα εκατομμύρια των νεκρών, λες και δεν είχαμε ολοκαυτώματα και βαρβαρότητες, λες και δεν υπέφερε η χώρα μας τόσα και τόσα με ξεριζωμούς και προσφυγιές, με χιλιάδες νεκρούς, πείνες και δυστυχίες, με εμφυλίους και δικτατορίες.

Ο ευρωβουλευτής μας θέλει να τα ξεχάσουμε όλα αυτά. Να ξεχάσουμε ότι είμαστε άνθρωποι, να ξεχάσουμε την αλληλεγγύη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα Δικαιώματα των Παιδιών και να θεωρήσουμε τους ταλαίπωρους, τα θύματα του πολέμου, τους σύρους πρόσφυγες, επικίνδυνους. Ούτε μια λέξη δεν βρήκε να πει για τον πόλεμο και τις αιτίες, τους πραγματικούς κινδύνους σήμερα για τη χώρα μας. Να κατανοήσουμε όλοι ότι ο εχθρός μας δεν είναι ο πολλαπλά δοκιμαζόμενος σύρος πρόσφυγας, αλλά εχθρός μας είναι ο πόλεμος και αυτοί που επιβουλεύονται την ειρήνη∙ και ότι όλοι μαζί πρέπει να καταδικάσουμε τους πολεμοκάπηλους και τα γεράκια, τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, την μηχανή του πολέμου, τα στρατιωτικοβιομηχανικά συμπλέγματα, που επιβεβαιώνουν την οικονομική και πολιτική τους ισχύ προκαλώντας εκατομμύρια αθώα θύματα, παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους.

Εντάξει, δεν χρειάζεται να είναι κανείς διακεκριμένος ευρωβουλευτής για να πει τέτοια. Όμως περίμενα από έναν διακεκριμένο πανεπιστημιακό κάτι πιο βαθύ, πιο ανθρωπιστικό. Κάτι φωτεινό, που θα βοηθούσε στην κατανόηση του προσφυγικού, που θα μαλάκωνε τους απλούς ανθρώπους, που έχουν κάποιους ενδοιασμούς. Λάθος! Ο πανεπιστημιακός ευρωβουλευτής επιβεβαίωσε ότι υπάρχει στην Ελλάδα ο ξενοφοβικός λόγος∙ και δεν έχει όρια. Με άνεση μπορείς να γενικεύεις, να βγάζεις το ρατσισμό σου χωρίς άγχος, ακόμα και δημόσια και να το ονομάζεις «προτάσεις στο πλαίσιο της Εθνικής Ελλάδος».

Είναι για την πολιτική δόξα; Είναι για την έδρα στην Ευρωβουλή; Όποιο κι αν είναι το αντίτιμο, πρόκειται για κατάντια…
Λαμία, Μάρτης 2016

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...

υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου μας, ότι στις 21/01/2019 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι δηλώσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ευβοίας (ΚΤ5-14), που βρίσκεται στη Λεωφ. Αθηνών 24Β, Χαλκίδα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22210 37398 Ηλεκτρονική διεύθυνση: gr.kt.evia@gmail.com. Ωράριο λειτουργίας: Κάθε ημέρα (εκτός Σαββάτου & Κυριακής) από 08:30 έως 16:30 Κάθε Τετάρτη από 08:30 μέχρι 20:30 Για την υποβοήθηση των πολιτών, στο Δήμο μας λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης της μονάδας

ο λαϊκισμός διαβατήριο για τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά

Β. Αποστόλου : «Όταν ο λαϊκισμός γίνεται διαβατήριο για τα ξενοφοβικά  αντανακλαστικά» Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και των τομεαρχών του κόμματος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κασαπίδη και Φορολογικής Πολιτικής Απόστολου Βεσυρόπουλου , σύμφωνα με την οποία το εργόσημο των μεταναστών που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες, « δεν μπορεί να γίνει διαβατήριο νομιμοποίησης ή προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες », ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση: