Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαμαρτυρία για την εφαρμογή δακοκτονίας έτους 2019

Ανακοίνωση -διαμαρτυρία του Δήμαρχου Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας Γιώργου Τσαπουρνιώτη για τα μεγάλα προβλήματα της ελαιοπαραγωγής στη περιοχή.

Ο Δήμος μας με την 65/2019 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: 6Γ1ΙΩΛ5-634) αποδέχτηκε την διενέργεια δακοκτονίας για το έτος 2019.
Στην ίδια απόφαση επισημάναμε τα προβλήματα που προκύπτουν κάθε χρόνο, από τη εκτέλεση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου, όπως:
Την διάθεση πιστώσεων που δεν επαρκούν για να γίνουν οι ψεκασμοί που απαιτούνται για την καταπολέμηση του δάκου.
Την πλημμελή επιτήρηση των ψεκασμών.
Την ανάγκη έγκαιρης έναρξης του προγράμματος, με την τοποθέτηση δακοπαγίδων στις αρχές Ιουνίου και την πραγματοποίηση του πρώτου καθολικού ψεκασμού έως το τέλος Ιουνίου.
Την διενέργεια ψεκασμών στον σωστό χρόνο ανάλογα με την πορεία του δακοπληθυσμού.
Τα παραπάνω προβλήματα δεν επιλύθηκαν και κατά την φετινή περίοδο. Αντιθέτως μάλιστα επιδεινώθηκαν, αφού στις περισσότερες περιοχές διενεργήθηκαν μόνο δύο ψεκασμοί δακοκτονίας, λόγω έλλειψης σχετικών κονδυλίων.
Μετά το πέρας του τελευταίου ψεκασμού που πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, οι ελαιώνες έμειναν απροστάτευτοι ενώ παράλληλα ο πληθυσμός του δάκου παρουσίασε αλματώδη άνοδο, η οποία συνεχίστηκε με τη βοήθεια και των καιρικών συνθηκών.
Το αποτέλεσμα είναι οι ελαιοπαραγωγοί να υποστούν μεγάλο πλήγμα, με την μείωση της παραγωγής λόγω πτώσης ελαιοκάρπου αλλά και την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος (ελιών και ελαιολάδου). Σε πολλές περιπτώσεις η δακοπροσβολή φτάνει στο 100% της παραγωγής.
Εισπράττουμε καθημερινά την δίκαιη αγανάκτηση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής μας, οι οποίοι ενώ βρίσκονται ήδη σε δυσμενή οικονομική κατάσταση λόγω των σωρευτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, δέχονται ένα ακόμη πλήγμα. Καλούνται να επωμιστούν όλα τα έξοδα της ελαιοκαλλιέργειας, πληρώνοντας συγχρόνως την εισφορά δακοκτονίας ενώ η παραγωγή τους έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, με την απαξίωση ενός τόσο σημαντικού για την αγροτική οικονομία προϊόντος όπως το ελαιόλαδο.
Ζητάμε:
Άμεση αποτίμηση της ζημιάς και αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ μέσω του προγράμματος ΠΣΕΑ.
Να μην καταβάλλεται από τους παραγωγούς εισφορά δακοκτονίας 2%, σε περίπτωση που το ποσοστό δακοπροσβολής ξεπερνά το 50%.
Αύξηση της χρηματοδότησης δακοκτονίας, ώστε να επαρκεί για την σωστή διενέργεια του προγράμματος.
Την έγκυρη έναρξη του προγράμματος, με τοποθέτηση δακοπαγίδων μέχρι αρχές Ιουνίου και εκτέλεση του πρώτου ψεκασμού μέχρι το τέλος Ιουνίου .
Να διενεργείται ο απαιτούμενος αριθμός ψεκασμών ανά περίοδο και στον κατάλληλο χρόνο, ανάλογα με τις ενδείξεις των δακοπαγίδων και τα επιστημονικά δεδομένα.
Είναι επιτακτική ανάγκη οι αρμόδιες υπηρεσίες να σκύψουν πάνω από τα αναφερόμενα προβλήματα, δίνοντας λύση προς όφελος των παραγωγών αλλά και της αγροτικής οικονομίας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΩΤΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν