Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποινές για τους παραβάτες για θέματα καθαριότητας στο Δήμο


Αξιότιμοι Συμπολίτες,
Προτεραιότητα της Δημοτικής μας Αρχής αποτελεί ένας καθαρός Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και ένα περιβάλλον όμορφο & υγιές τόσο για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, όσο και για τους επισκέπτες.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η στενή και αρμονική συνεργασία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου και των πολιτών στη βάση ενός πλαισίου και κανόνων.
Οι πολίτες να τοποθετούν τα απορρίμματά τους συσκευασμένα σε καλά κλεισμένους και ανθεκτικούς πλαστικούς σάκους, μέσα στους κάδους αποκομιδής των απορριμμάτων πριν από την καθορισμένη ώρα διέλευσης του απορριμματοφόρου από την περιοχής τους και να κλείνουν τους κάδους.  Σε περίπτωση που κάποιος κάδος απορριμμάτων έχει γεμίσει και δεν μπορεί να δεχθεί άλλες ποσότητες απορριμμάτων, τότε οι σακούλες των απορριμμάτων δεν πρέπει να εγκαταλείπονται στο πεζοδρόμιο ή στο οδόστρωμα, δίπλα ή έξω από τον κάδο, αλλά να μεταφέρονται και να φυλάσσονται σε κατάλληλους χώρους, όπου δεν δημιουργούνται προβλήματα σε γειτονικές κατοικίες και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε κατοικίδια ζώα (π.χ. βεράντες, αυλές, υπόγεια, ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους).
Οι κάδοι αποκομιδής των απορριμμάτων είναι τοποθετημένοι σε καθορισμένες θέσεις και κάθε παρεμπόδιση τοποθέτησης, κατασκευής εσοχών, τοποθέτηση προστατευτικών μέσων, μετακίνησή τους, εσκεμμένη φθορά τους, επικόλληση αυτοκόλλητων, διαφημιστικών αφισών και αναγραφή συνθημάτων, αποτελεί παράβαση και επισύρει σε βάρος του παραβάτη χρηματικό πρόστιμο.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση απορριμμάτων έξω από ξένη ιδιοκτησία ή το κρέμασμά τους σε δέντρα, κολώνες ή οπουδήποτε αλλού, καθώς και η ρίψη τους στο δρόμο ή το πεζοδρόμιο.  Στους παραβάτες επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο.
Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, super market, εμπορικά καταστήματα κ.α. που παράγουν μεγάλο όγκο στερεών αποβλήτων, των οποίων είναι δυνατή η συμπίεση, οι υπεύθυνοι υποχρεούται να έχουν προηγουμένως ελαχιστοποιήσει με συμπίεση ή άλλο πρόσφορο τρόπο (περίδεση κ.λ.π.) τον όγκο των κάθε είδους απορριμμάτων και συσκευασιών που εναποθέτουν προς αποκομιδή.  Εάν ο όγκος των απορριμμάτων υπερβαίνει τις δυνατότητες των προσωρινών μέσων, οι υπεύθυνοι υποχρεούνται να συνεννοούνται με την αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας.  Σε βάρος των παραβατών ο Δήμος επιβάλλει ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων πρόστιμο από 100 – 1.000 €.
Ιδιώτες ή επιχειρήσεις που διατηρούν δικά τους μέσα προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων (κάδους, συμπιεστές, καλάθια κ.λ.π), τα οποία βρίσκονται σε κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς ακάλυπτους χώρους, οφείλουν να τα διατηρούν καθαρά και να προστατεύουν το περιβάλλον από κινδύνους διαρροής ή διασποράς αποβλήτων.  Σε περίπτωση παράβασης ο Δήμος επιβάλλει σε βάρος του παραβάτη χρηματικό πρόστιμο.
Τα απορρίμματα από την κουζίνα εστιατορίων, μαγειρείων, καφενείων, ουζερί, ψητοπωλείων, fast food ή κάθε άλλης εκμετάλλευσης ή φορέα δημοσίου ή ιδιωτικού φορέα που ασκεί δραστηριότητα εστίασης και σίτισης, πριν τοποθετηθούν σε σάκους, πρέπει να έχουν στραγγιστεί επιμελώς.  Σε περίπτωση παράβασης ο Δήμος επιβάλλει σε βάρος του παραβάτη χρηματικό πρόστιμο.
Απαγορεύεται η έκθεση απορριμμάτων, έστω και με τη σωστή συσκευασία, όπως περιγράφεται παραπάνω, μέσα σε οικόπεδα ή σε ακάλυπτους χώρους που δεν είναι άμεσα ορατοί ή προσβάσιμοι από τα συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας.  Σε περίπτωση παράβασης ο Δήμος επιβάλλει σε βάρος του παραβάτη χρηματικό πρόστιμο.
Τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικά κ.α.) τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, πολύ καλά συσκευασμένα χωριστά κατά υλικό, συμπιεσμένα και δεμένα, ώστε να καταλαμβάνουν τον ελάχιστο δυνατό όγκο, να προκαλούν τη μικρότερη δυνατή αισθητική όχληση και να μη διασκορπίζονται.  Σε περίπτωση παράβασης ο Δήμος επιβάλλει σε βάρος του παραβάτη χρηματικό πρόστιμο.
Τα ογκώδη αστικά απορρίμματα δεν εγκαταλείπονται οπουδήποτε αλλά παραλαμβάνονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας κατόπιν συνεννόησης και τοποθετούνται σε σημείο που δεν εμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών ή οχημάτων.  Σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται ότι καταλαμβάνουν δημοτικό χώρο και θα εφαρμόζεται η καταβολή του σχετικού τέλους και θα επιβάλλεται πρόστιμο από 100 € μέχρι 500 €.
Για τα καταστήματα, γραφεία κ.λ.π., οι υπεύθυνοι υποχρεούνται στα πάσης φύσεως απορρίμματα συσκευασίας που τοποθετούν στην αποκομιδή (χαρτοκιβώτια, ξυλοκιβώτια κ.λ.π) να έχουν προηγουμένως ελαχιστοποιήσει τον όγκο τους διά πιέσεως, περιδέσεως κ.λ.π.  Στους μη συμμορφούμενους, ο Δήμος επιβάλλει πρόστιμο μέχρι 200 €.
Για τα προϊόντα κηπευτικών εργασιών:
Φύλλα, ξερά άνθη, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων, κ.λ.π. συσκευάζονται σε ανθεκτικούς σάκους όπως τα οικιακά απορρίμματα.  Σε περίπτωση απορριμμάτων που δεν είναι τοποθετημένα σε σάκους επί του πεζοδρομίου ασυσκεύαστα (χύμα) επιβάλλεται στον υπεύθυνο πρόστιμο.
Υπόλοιπα κοπής δέντρων, θάμνων, κλαδιά, γκαζόν κ.λ.π. απομακρύνονται υποχρεωτικώς από τους υπεύθυνους με δικά τους μέσα.  Στους μη συμμορφούμενους ο Δήμος επιβάλλει πρόστιμο από 50 € μέχρι 300 €.
Υπόλοιπα χώματος και κοπροχώματος απομακρύνονται υποχρεωτικώς από τους υπεύθυνους με δικά τους μέσα.  Στους μη συμμορφούμενους ο Δήμος επιβάλλει πρόστιμο από 50 € μέχρι 300 €.
Μπάζα που προέρχονται από μικροεπισκευές μεταφέρονται με ευθύνη και δαπάνη του ιδιοκτήτη, νομέα ή κατόχου του χώρου από τον οποίο προέρχονται.  Τα εν λόγω απορρίμματα και μπάζα θα πρέπει να είναι τοποθετημένα και συσκευασμένα μέσα σε ειδικές σακούλες ή θα πρέπει να τοποθετούνται σε container, το οποίο να μην παρεμποδίζει τη διέλευση των οχημάτων.  Για την τοποθέτηση container ισχύουν όσα προβλέπονται για κατάληψη πεζοδρομίου, με έκδοση σχετικής άδειας και την καταβολή ανάλογου τέλους.  Στην περίπτωση που τα εν λόγω απορρίμματα και μπάζα παραμείνουν επί του πεζοδρομίου για διάστημα μεγαλύτερο των (3) ημερών χωρίς ο ιδιοκτήτης που κάνει τις μικροεπισκευές να ενημερώσει την Υπηρεσία Καθαριότητας θεωρούνται ότι καταλαμβάνουν δημοτικό κοινόχρηστο χώρο και οι υπεύθυνοι υποχρεούνται στην καταβολή του ειδικού τέλους και σχετικού προστίμου μέχρι 1.500 €.  Απαγορεύεται αυστηρά η ρίψη των εν λόγω απορριμμάτων σε ακάλυπτους χώρους, σε οικόπεδα, χείμαρρους, ρέματα, πάρκα, άλση, δάση εντός ή εκτός σχεδίου διότι γίνονται σοβαρές εστίες ρύπανσης και προκαλούν ιδιαίτερη υποβάθμιση στο περιβάλλον.  Στους παραβάτες επιβάλλεται από το Δήμο πρόστιμο ανάλογα με τον όγκο των επιρριπτόμενων αδρανών και τη σοβαρότητα της ρύπανσης.
Βιοτεχνίες, συνεργεία και άλλες μονάδες παραγωγής που παράγουν απόβλητα από την παραγωγική τους δραστηριότητα, είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των αποβλήτων αυτών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και με δικές τους δαπάνες.
Δεν επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων σε δημοτικούς (κοινόχρηστους ή μη) χώρους, με σκοπό την μακροχρόνια στάθμευση ή την εγκατάλειψή τους.  Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να τα απομακρύνουν σε 45 ημέρες από την επικόλληση του ειδικού σήματος, αλλιώς ο Δήμος εφαρμόζει τη διαδικασία του Π.Δ. 116/2004, σύμφωνα με την οποία τα οχήματα αυτά περιέρχονται στην κατοχή του.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας
Δημαρχείο Λίμνης:  22270 32258
Δημαρχείο Μαντουδίου: 22273 50252
Δημαρχείο Αγίας Άννας: 22273 50315 – 310
Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος
Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας
Γεώργιος Σταμούλος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν