Το πρωί της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου, η καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια ήταν σε ύφεση. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με 150 πυροσβέστες, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 5 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά έχει κάψει περίπου 4.000 στρέμματα.
Εφιαλτικό βράδυ έζησαν στη βόρεια Εύβοια, καθώς οι φλόγες απειλούσαν οικισμούς και οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες δυνάμεις. Οι ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν ένα μέτωπο που ξεπερνούσε τα 6 χιλιόμετρα ενώ εμπόδιζαν το έργο της πυρόσβεσης στα εναέρια μέσα. Δόθηκε μάχη να μη φτάσει η φωτιά στους οικισμούς των Γιάλτρων και των Λουτρών Γιάλτρων, ενώ δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονταν δίπλα στα σπίτια για να τα προστατεύσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά προκλήθηκε το πρωί της Τρίτης 13 Οκτωβρίου από κολώνα της ΔΕΗ, κοντά στο γήπεδο του οικισμού Αγίου Γεωργίου Λιχάδας. Συνεργεία της ΔΕΗ αποκατάστησαν τη βλάβη ενώ σβήστηκε αρχικά η φωτιά από πυροσβέστες που αποχώρησαν στη συνέχεια. Η φωτιά όμως το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και πήρε τεράστιες διαστάσεις. Σε λίγη ώρα επεκτάθηκε σε πευκόφυτη περιοχή. Το ένα μέτωπο κινήθηκε και στο Γρεγολίμανο, όπου βρίσκεται το club Mediterrane και ένα άλλο προς τη βόρεια πλευρά σε δασική πευκόφυτη έκταση και κατευθύνθηκε προς Γιάλτρα.
Λόγω της αδυναμίας εκκένωσης της ξενοδοχειακής μονάδας από ξηράς, κατόπιν ενεργειών του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή Αιδηψού επί τόπου προσέτρεξαν προς βοήθεια έξι σκάφη, τα οποία μετέφεραν συνολικά 426 παραθεριστές και εργαζόμενους της ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ δύο σκάφη παρέμειναν σε ετοιμότητα στην περιοχή μέχρι ολοκλήρωσης της επιχείρησης απεγκλωβισμού. Από αυτά 51 άτομα, εργαζόμενοι της μονάδας παρέμειναν στο λιμένα Αγίου Γεωργίου Λιχάδας, ενώ οι υπόλοιποιοι 375 επιβιβάστηκαν στο οχηματαγωγό "Οσιος Δαυίδ" και μεταφέρθηκαν στον Αγιο Κωνσταντίνο όπου τους μετέφεραν τουριστικά λεωφορεία στον Μαραθώνα Αττικής.
Μέχρι το βράδυ της Τρίτης επιχειρούσαν περισσότεροι από 100 πυροσβέστες με 35 πυροσβεστικά οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα που αποτελούνταν από 78 άνδρες της Πυροσβεστικής, ανάμεσά τους και δυνάμεις της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), ενώ στη μάχη της πυρόσβεσης συμμετείχαν ως αργά το απόγευμα από αέρος οκτώ αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.
Ας σημειωθεί ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών με δυσκολίες γινόταν η μεταφορά πυροσβεστών, αφού είχε διακοπεί η πορθμειακή γραμμή Αρκίτσα - Αιδηψός. Ετσι, με έκτακτο δρομολόγιο φεριμπότ στις 6 το απόγευμα και στις 8.30 το βράδυ μεταφέρθηκαν 35 πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα, προερχόμενοι από Αθήνα και Θεσσαλία.
από τον Σερβιτόρο-www.servitoros.gr
foto:¨http://troktiko.blogspot.com/2009/10/blog-post_2876.html