Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Oι παραλίες και τα ύδατα κολύμβησης της Ελλάδας πρωτεύουν στην Ευρώπη!


Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση για τους τόπους κολύμβησης της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ποσοστό 92,1% των υδάτων κολύμβησης πληρούν πλέον τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων που προβλέπονται από τη σχετική Οδηγία.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι ποσοστό 77,1% των τόπων κολύμβησης σε παραλίες, ποταμούς και λίμνες ανά την Ευρώπη είχαν εξαιρετική ποιότητα, δηλαδή συμμορφώνονταν με τις πλέον αυστηρές ενδεικτικές
τιμές και μάλιστα παρουσίασαν βελτίωση κατά 3,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι των στοιχείων του παρελθόντος έτους.
Περίπου το 93,1% των παράκτιων υδάτων κολύμβησης χαρακτηρίστηκαν ως ικανοποιητικά ή συμμορφώνονταν με τις λιγότερο αυστηρές υποχρεωτικές τιμές.
Λιγότερο από 2% των παράκτιων υδάτων δεν ανταποκρίνονταν στα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας που προβλέπονται.
Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στους πλέον δημοφιλείς θερινούς προορισμούς της Ευρώπης είναι εν γένει καλή, καθώς πληρούν τις υποχρεωτικές τιμές με ποσοστό πάνω από 90%.
Ειδικότερα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και η Κροατία πρωτεύουν σε ότι αφορά την ποιότητα των υδάτων στις περιοχές κολύμβησης και την καθαριότητα των παραλιών τους. Ακολουθούν, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, η Λετονία, το Λουξεμβούργο και η Βουλγαρία, καθώς εμφάνισαν σχετικά χαμηλά ποσοστά τόπων που πληρούσαν τις αυστηρές ενδεικτικές τιμές, ιδίως όσον αφορά τα εσωτερικά ύδατα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, η συνολική ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη παρουσιάζει συνεχώς θεαματική βελτίωση από το 1990 και μετά. Ο αριθμός των περιοχών κολύμβησης που δεν πληρούν τις υποχρεωτικές τιμές μειώθηκε από ποσοστό 11,9% το 1990 σε 2,4% το 2011 σε ότι αφορά τα εσωτερικά ύδατα και από 9,2% το 1990 σε λιγότερο από 2% το 2011 σε ότι αφορά τα παράκτια ύδατα.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,