Kireas.org: μικροβιολογική ρύπανση στη περιοχή Δαφνοποταμου ΜαντουδίουΕπικίνδυνη για την δημόσια υγεία μικροβιολογική ρύπανση  στη περιοχή Δαφνοπόταμου Μαντουδίου: Ολιγωρούν  δήμος και αρμόδιες υπηρεσίες

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών προς το Kireas.org, εδώ και ένα μήνα  περίπου υπάρχει μεγάλη διαρροή στον αγωγό του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή Δαφνοπόταμου και σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από τις Εγκαταστάσεις  Επεξεργασίας Λυμάτων Μαντουδίου. Τα  ακάθαρτα λύματα αναβλύζουν από τον ασφαλτοστρωμένο  δρόμο και καταλήγουν μέσω του παρακείμενου ρύακα στην  προσκείμενη αμμώδη παραλία  και τελικά στον όρμο Κυμασίου.  


Η συνεχιζόμενη διαρροή  αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα τόσο  από περιβαλλοντικής και αισθητικής υποβάθμισης όσο και δημόσιας υγείας, που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. Εκτός από την  αφόρητη δυσοσμία που υπάρχει τα βοθρολύματα αυτά περιέχουν  παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, πρωτόζωα (π.χ. Γιάρδια και Κρυπτοσπορίδιο), και ιούς (Ηπατίτιδας Α, εντεροϊούς) που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Το γεγονός της καθυστέρησης  προκαλεί εύλογα ερωτήματα για την ολιγωρία των αρμόδιων υπηρεσιών  (Λιμενική Αρχή και Τμήμα Δημόσιας & Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου  Ευβοίας). Όταν ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβει φέτος το καλοκαίρι στο Ρέθυμνο το Λιμεναρχείο ξεκίνησε αμέσως τις προανακρίσεις, επέβαλε  πρόστιμο στην εκεί ΔΕΥΑ και η ζημιά αποκαταστάθηκε την επόμενη ημέρα.

Η διαρροή σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες  από την ίδια την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) πριν περίπου ένα μήνα και ακόμη δεν έχει κινητοποιηθεί  κανένας αρμόδιος φορέας.  Όπως ενημερώθηκε ο kireas.org, η ΔΕΥΑ Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας αν και γνωρίζει το πρόβλημα, και κατά συνέπεια  τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούνται για την δημόσια υγεία,  παραμένει αδρανής, προβάλλοντας ευτελείς δικαιολογίες, όπως "δεν έχουμε σωλήνα, περιμένουμε από την Ιταλία".


Απολύμανση και Αποκλεισμός της Μολυσμένης Περιοχής
Σε όλο αυτό το  χρονικό διάστημα τόσο η ΔΕΥΑ όσο και οι αρμόδιες  υπηρεσίες δεν έλαβαν κανένα απολύτως από τα   προληπτικά μέτρα που προβλέπει η σχετική  νομοθεσία (Υ.Α. Δ.ΥΓ2/Γ.Π.οικ. 133551/2008) .   Συγκεκριμένα δεν ελήφθησαν μέτρα ώστε να   αποκλειστεί η είσοδος  προσώπων και ζώων και  δεν έχει γίνει η απαιτούμενη από το νόμο  απολύμανση, ώστε να αποφευχθεί  ο κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία.  Η διαρροή είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία γιατί  τόσο άνθρωποι όσο και κοπάδια ζώων διαβαίνουν από αυτό το σημείο.  Να υπενθυμιστεί ότι υπάρχουν  ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις  για τις παραπάνω παραλείψεις  στους εμπλεκομένους φορείς  (ΥΑ.15 5673/400, ΦΕΚ 192/Β΄/14-3-1997 και ν. 4042/2012 ). 

Ο Kireas.org καλεί  τόσο την ΔΕΥΑ, την Λιμενική Αρχή Μαντουδίου, όσο και  Τμήμα Δημόσιας & Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου  Π.Ε. Ευβοίας να αναλάβουν της  ευθύνες τους για να σταματήσει αυτή η κατάσταση.  Συγκεκριμένα καλείται η δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑ  να πάρει μέτρα για να  αποκλειστεί  η είσοδος ατόμων και ζώων στην μολυσμένη περιοχή,  να αντλήσει τα  διαρρέοντα στην αμμώδη παραλία λύματα ,να απολυμάνει την μολυσμένη  περιοχή   και να περιορίσει την  διαρροή μέχρι να επισκευάσει τον αγωγό και το  σύστημα να επανέλθει στην κανονική λειτουργία του.

Επίσης ο Kireas.org  ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να  κάνουν τους έλεγχους που προβλέπονται από Υ.Α. για την επεξεργασία αστικών λυμάτων ((ΥΑ.15 5673/400, ΦΕΚ 192/Β΄/14-3-1997)  καθώς και κατά πόσο η μονάδα βιολογικού καθαρισμού Μαντουδιου  συμμορφώνεται και τηρεί τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της ( απ. έγκρισης περιβ. όρων 52306/5718/19.10.10, ΑΔΑ 4ΙΞ6ΕΑ-0).

Ο Kireas.org  έχει κάνει τις σχετικές καταγγελίες και θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες μέχρι να περιοριστεί ο τεράστιος κίνδυνος που υπάρχει για την δημόσια υγεία και να καθαριστεί και  να απολυμανθεί η  μολυσμένη περιοχή από την μικροβιολογική ρύπανση.


 Kireas.org Σχόλια