Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παρωδία επιχειρηματολογίας καταγγέλει η Πρωτοβουλία Κατοίκων ενάντια στη ΒΙΠΕ



Κουρελόχαρτο έκανε  κάθε έννοιας νομιμότητας η  Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κα Μάρω Ευαγγελίδου, όσο αφορά την ίδρυση ΒΙΠΕ στη περιοχή του Μαντουδίου, ενώ εμφανίστηκε να έχει (ηθελημένη;) άγνοιά της να καταλάβει τη διαφορά της Βιομηχανικής Περιοχής από το Βιομηχανικό Πάρκο.
Αυτά προέκυψαν από τη συνάντηση που είχαν φορείς της περιοχής μαζί της, παρουσιάζοντας μια παρωδία επιχειρηματολογίας στα εύλογα ερωτήματα τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρωτοβουλία Κατοίκων ενάντια στη ΒΙΠΕ, η οποία και αποχώρησε διαμαρτυρόμενη, από τη συνάντηση.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι παραβιάζονται τα χωροταξικά σχέδια (όπου δεν προβλέπουν πουθενά ίδρυση ΒΙΠΕ), ότι δεν υπάρχουν υφιστάμενες βιομηχανίες για να δικαιολογηθεί η ίδρυσή της ενώ δεν παραλείπουν να αναφέρουν εμφατικά, ότι οι αποφάσεις είναι ήδη προειλημμένες.
Στην κατεύθυνση αυτή πιστεύουν  ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τελειώνει αναφέροντας ότι δεν τρέφουν καμία αυταπάτη, ενώ  τη λύση θα δώσει ο αγώνας ενάντια στην παράνομη ΒΙ.ΠΕ. που επιχειρούν να «εμφυτεύσουν» στην περιοχή μας

Η πλήρης ανακοίνωση έχει ως εξής:


 «ΟΧΙ ΒΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ»


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Γ.Γ. ΤΟΥ Υ.Π.Ε.ΚΑ.

Ή

«ΣΤΟΥ Υ.Π.Ε.ΚΑ. ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ»

Την 8η Νοεμβρίου 2012, αντιπροσωπεία απο συλλογικούς φορείς της Βόρειας Εύβοιας επισκεφτήκαμε την νέα Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κα Μάρω Ευαγγελίδου, για να την ενημερώσουμε ως προς τις παράνομες μεθοδεύσεις που αναπτύσσονται προκειμένου να ιδρυθεί Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) στο Μαντούδι της Εύβοιας.
Την ενημερωτική αυτή συνάντηση θεωρήσαμε αναγκαία, δεδομένου ότι οι συναρμόδιοι Υπουργοί Περιβάλλοντος - Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητας – Υποδομών - Μεταφορών & Δικτύων, σε σχετική Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ισχυρίζονται ότι «τηρείται απαρέγκλιτα» η υφιστάμενη νομοθεσία και ο υφιστάμενος χωροταξικός σχεδιασμός (σε Γενικό, Ειδικό και Περιφερειακό επίπεδο).
Δυστυχώς, η ενημερωτική αυτή συνάντηση εξελίχθηκε σε παρωδία επιχειρηματολογίας, γιατί όλα τα θεσμοθετημένα κριτήρια για την Χωροταξική καταλληλότητα ή ακαταλληλότητα μιάς περιοχής για να ιδρυθεί ΒΙ.ΠΕ. υποβαθμίστηκαν μέχρι εξαφάνισης απο την Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, έτσι ώστε εν τέλει κατά την γνώμη της να προκύπτει ότι όλα  επιτρέπονται παντού.
 Είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για την σκόπιμη απαξίωση των υφιστάμενων χωροταξικών δεσμεύσεων, οι απαντήσεις που λάβαμε απο την Γεννική Γραμματέα στα ακόλουθα θέματα:
1ο ΘΕΜΑ:
Θέσαμε στην Γ.Γ. την βασικότερη προϋπόθεση για την ίδρυση ΒΙ.ΠΕ., που καθορίζει ο Νόμος για τα Επιχειρηματικά Πάρκα (Ν. 3982/11), αλλά και το Ειδικό Πλαίσιο για την Βιομηχανία, ότι δηλαδή ΒΙ.ΠΕ. ιδρύεται μόνον εφόσον έχει προταθεί απο συγκεκριμένο χωροταξικό ή πολεοδομικό σχέδιο, ενώ εν προκειμένω, όχι μόνον δεν υπάρχει σχετική πρόταση στα ισχύοντα χωροταξικά σχέδια για την Βόρεια Εύβοια, αλλά αντίθετα διατυπώνονται δύο απολύτως συγκεκριμένες προτεραιότητες για την περιοχή αυτή : οι εξορύξεις και ο τουρισμός.
Επισημάναμε ακόμη ότι στο Χωροταξικό Σχέδιο της Στερεάς Ελλάδας καθορίζονται με απόλυτη σαφήνεια οι περιοχές για ΒΙ.ΠΕ.
Η απάντηση της Γ.Γ. ήταν ότι τα χωροταξικά σχέδια αποτυπώνουν μία κατ’ αρχήν πραγματικότητα, αλλά μπορούν να εξελίσσονται στο χρόνο. Η απάντηση αυτή ισοδυναμεί με την φράση «δεν παν να λένε ότι θέλουν τα χωροταξικά, εμείς ότι θέλουμε κάνουμε»
2ο ΘΕΜΑ:
Επισημάναμε στην Γ.Γ. ότι στην περιοχή δεν υφίστανται βιομηχανίες που να χρειάζονται οργάνωση σε βιομηχανικό υποδοχέα και μάλιστα υψηλής όχλησης.
Αμέσως μας επεδείχθη πανοραμική φωτογραφία των κτιριακών εγκαταστάσεων πρώην Σκαλιστήρη, λέγοντάς μας θριαμβευτικά: «και αυτές τί είναι»;
Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι αυτές είναι τα ανενεργά «κουφάρια» παλαιάς εγκαταλειφθείσας απο 13ετίας δραστηριότητας, που χρησιμοποιούνται συστηματικά απο την ενδιαφερόμενη εταιρία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ως πρόσχημα, χωρίς να αναπτύσσεται στην πραγματικότητα καμία εξορυκτική δραστηριότητα (που είναι και καλοδεχούμενη εκ μέρους μας). Επισημάναμε δε ότι εφόσον στο μέλλον γίνουν στην περιοχή εξορύξεις και επεξεργασία λευκολίθου, τότε οι εγκαταστάσεις αυτές δικαιολογούν κατά τις κείμενες διατάξεις την ίδρυση Βιομηχανικού Πάρκου μεσαίας όχλησης (ΒΙ.ΠΑ.) και όχι Βιομηχανική Περιοχή υψηλής όχλησης (ΒΙ.ΠΕ.).
Η απάντηση που λάβαμε δείχνει είτε απίστευτη άγνοια, είτε απύθμενο θράσος της Γ.Γ., ότι δηλαδή «οι ΒΙ.ΠΕ. και τα ΒΙ.ΠΑ. διαφέρουν μόνον ως προς την πολεοδομική τους οργάνωση».
Χρειάστηκε να διαβαστούν επιτόπου οι σχετικοί νόμοι για να παραδεχθεί η Γ.Γ. ότι δεν είναι θέμα «πολεοδομικής οργάνωσης» αλλά «βαθμού όχλησης», όμως μετά απο λίγο επανήλθε μονότονα στην αρχική αυθαίρετη και παράνομη άποψή της, ότι μπορεί κανονικά να γίνει ΒΙ.ΠΕ. στην περιοχή Μαντουδίου, κατηγορώντας μας μάλιστα για ιδιοτελή ερμηνεία των υφιστάμενων διατάξεων.

3ο ΘΕΜΑ:
Επισημάναμε ότι στη Στερεά Ελλάδα και ειδικότερα στην Εύβοια υφίσταται πολύ συγκεκριμένος θεσμοθετημένος ενεργειακός σχεδιασμός (Αλιβέρι, Αιολική νότια Εύβοια), σε αντίθεση με τη Βόρεια Εύβοια (όπου προβλέπονται μόνον εξορύξεις) και ρωτήσαμε αν μπορεί με το «έτσι θέλω» ενός επιχειρηματία να ανατραπεί πλήρως ο υφιστάμενος χωροταξικός σχεδιασμός για την ενέργεια και μάλιστα όταν προγραμματίζεται απο την εταιρία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ εντός της υπο σύσταση ΒΙ.ΠΕ. στο Μαντούδι το 2ο σε μέγεθος ενεργειακό κέντρο της χώρας μετά την Πτολεμαϊδα. 
Η ασυνάρτητη απάντηση εκ μέρους παρευρισκόμενου υπηρεσιακού παράγοντα μας άφησε άφωνους: «ναί, αλλά θα γίνεται συμπαραγωγή ενέργειας», δηλαδή «απο την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα».

Επειδή όλα τα επιχειρήματα για παραβίαση της χωροταξικής νομιμότητας, που αναπτύξαμε στην Γ.Γ. δηλαδή στον θεσμοθετημένο τοποτηρητή της, αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο, αποχωρήσαμε απο την συνάντηση διαμαρτυρόμενοι για την απροκάλυπτη πρόθεση παραβίασης κάθε δέσμευσης που προκύπτει απο τις κείμενες διατάξεις, στην κατεύθυνση προειλημμένων αποφάσεων, που έχουν όμως πολύ συγκεκριμένα ποινικά χαρακτηριστικά για τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες κάθε βαθμίδας.
Καμία αυταπάτη, τη λύση θα δώσει ο αγώνας ενάντια στην παράνομη ΒΙ.ΠΕ. που επιχειρούν να «εμφυτεύσουν» στην περιοχή μας.

Πρωτοβουλία Κατοίκων Βόρειας Εύβοιας ενάντια στη ΒΙΠΕ

 

 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν