Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τον καιρό της αλληλεγγύης



Παλμός της Βόρειας Εύβοιας
φύλλο    27-3-2013

Σε σχολείο της Βόρειας Εύβοιας, η πρωτοβουλία για την ανάδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας, έφερε την πρόταση του διευθυντή στα παιδιά, να μαζέψουν τρόφιμα τα οποία μέσω της εκκλησίας να διατεθούν σε συντοπίτες μας που τα έχουν ανάγκη.
Επειδή παιδιά είναι , από το ένα αυτί μπαίνει από το άλλο βγαίνει, η υπενθύμιση έγινε ξανά και ξανά με ενδιαφέρον αποτέλεσμα.
Στην έκκληση για αλληλεγγύη συνεισέφερε
τελικά μια οικογένεια με ένα παιδί στο σχολείο. Μια τσάντα με φρούτα ήταν το έσοδο της συνολικής προσπάθειας για αλληλεγγύη προς αυτούς που τους χτύπησε η κρίση. Θα το ξεπερνάγαμε στο ντούκου αν δεν υπήρχε και μια άλλη , πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της ιστορίας.
Η οικογένεια είναι η μοναδική οικογένεια αλλοδαπών μεταναστών που έχει το παιδί της στο σχολείο. Το παιδί, υπόδειγμα ήθους και ευπρέπειας, διδάσκει  την παραπαίουσα κοινωνία μας ότι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η ανιδιοτελής συνεισφορά, το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο δεν έχει σύνορα και δεν εξαρτάται από το χρώμα του δέρματος. Η φτώχεια του καθενός δεν εμποδίζει την εκδήλωση των πανανθρώπινων ιδανικών, δεν είναι δικαιολογία για αναστολή της αξιοπρέπειας και του ενδιαφέροντος για τα κοινά.
Μόνο που εδώ το «ένας για όλους , όλοι για έναν» έμεινε στο μισό.
Θυμήθηκα τους Πακιστανούς που σκοτώθηκαν από το τρένο στη προσπάθεια να απεγκλωβίσουν παγιδευμένους Έλληνες στο ΙΧ τους στις ράγες του τρένου. Μπορεί το μέγεθος του «θορύβου» των πράξεων να είναι διαφορετικό και δημοσιογραφικά ασύγκριτο. Ο παρανομαστής όμως είναι κοινός: Ανθρωπιά χωρίς σύνορα.

( θα άξιζε το όνομα για να γίνει η απόδοση τιμών. Νομίζω όμως ότι η επιθυμητή ανωνυμία μαζί με τη σεμνότητα απονέμουν το παράσημο καρδιάς, από όλους μας)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...

υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου μας, ότι στις 21/01/2019 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι δηλώσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ευβοίας (ΚΤ5-14), που βρίσκεται στη Λεωφ. Αθηνών 24Β, Χαλκίδα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22210 37398 Ηλεκτρονική διεύθυνση: gr.kt.evia@gmail.com. Ωράριο λειτουργίας: Κάθε ημέρα (εκτός Σαββάτου & Κυριακής) από 08:30 έως 16:30 Κάθε Τετάρτη από 08:30 μέχρι 20:30 Για την υποβοήθηση των πολιτών, στο Δήμο μας λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης της μονάδας

ο λαϊκισμός διαβατήριο για τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά

Β. Αποστόλου : «Όταν ο λαϊκισμός γίνεται διαβατήριο για τα ξενοφοβικά  αντανακλαστικά» Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και των τομεαρχών του κόμματος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κασαπίδη και Φορολογικής Πολιτικής Απόστολου Βεσυρόπουλου , σύμφωνα με την οποία το εργόσημο των μεταναστών που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες, « δεν μπορεί να γίνει διαβατήριο νομιμοποίησης ή προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες », ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση: