Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η χρονιά της αιθαλομίχλης






Του Π Β
Η καμένη γη της Βόρειας Εύβοιας, καμένη στα τζάκια  στις ξυλόσομπες και στα μαγκάλια, άνοιξε τις αγκαλιές των οικογενειών της να υποδεχτούν για τις γιορτές, τους μετανάστες της.
Στη θαλπωρή της φλόγας του πεύκου και της ελιάς, η Άννα, η Αλίνα, η Κατερίνα, η Μαρία, η Κέλλυ, η Φωτεινή , ο Νίκος, ο Γιώργος, ο Γιάννης, ο Ανέστης, τόσα παιδιά μας  με τόσα ονόματα, μας επισκέπτονται και απορούν.
Οι χώρες της παγκοσμιοποίησης βρίσκονται πια κοντά η μια με την άλλη , από το Σκάϊπ λείπει μόνο η
γεύση και η μυρωδιά για τη τέλεια επικοινωνία. Αυτή η μυρωδιά του καπνισμένου δωμάτιου που τη κουβαλάς μαζί σου στο αυτοκίνητο ή στο κρεβάτι σου. Η γεύση και η τσίκνα του λιπαρού λουκάνικου που θεραπεύει τους πόνους της καρδιάς , όταν το τρως μαζί με αυτούς που αγαπάς. Αυτό το κρασί με τη πευκίσια ρετσίνα, που κάνει το μυαλό να τρέχει και τη ψυχή ιπτάμενη να βλέπει τα πάντα.
Από το παράθυρο υπάρχει μόνο αιθάλη ανακατεμένη με υδρατμούς που σκοτεινιάζει τα μουντά πρωινά. Το μέλλον απρόβλεπτο με μετανάστες που ταξιδεύουν ή με σάπιες βάρκες ή με οικονομικές αερογραμμές, να βρουν καλύτερη τύχη. Από την Αυστραλία ως τον Καναδά οι αποστάσεις κάνουν την Ευρώπη να φαίνεται γειτονικό χωριό.
Στη κοιλάδα των Τεμπών ο γεροπλάτανος δεν σώνει να πιάσει τις γραμμές, να μη μπορεί να φύγει το τρένο για τη ξενιτειά. Οι πλάτανοι στη γη μας δεν αρκούν να φτιάξουν όρια και κλειστά σύνορα, για να εμποδίσουν τη μεγάλη φυγή.
Όμως οι γιορτές είναι ένα θείο διάλλειμα. Τα παιδιά μας είναι μαζί μας στη φάτνη τους και τα αγιάζουμε με την αγάπη  μας και τις ευχές μας. Ο ανθρώπινος μικρός θεός δακρύζει, παραμερίζει και καθαγιάζεται με τις αντοχές του.
Όχι, μη φοβάστε την αιθαλομίχλη. Είναι το ακριβότερο άρωμα της μέρας, είναι το χρώμα της παλιάς ασπρόμαυρης φωτογραφίας. Είναι ο καμβάς των αναμνήσεων, είναι η γεύση του αγώνα και της αγωνίας.

Καλές γιορτές για όλους. Αγκαλιάζοντας όσους αγαπάμε, ξεπερνώντας σαν καπνός τις αποστάσεις, φτιάχνοντας ένα αιθέριο πέπλο προστασίας από ντόπια, αγνή και άδολη αιθαλομίχλη. Για να μη βλέπει το κακό μάτι αυτών που ζηλεύουν, αυτό που δεν μπορούν ποτέ τους να αποκτήσουν.

Δημοσιεύθηκε στον Παλμό της Βόρειας Εύβοιας στις 29-12-2013

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν