Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΠΑΛ Ιστιαίας:δοκιμή Hydrobot


Το τμήμα Β Πληροφορικής του ΕΠΑΛ Ιστιαίας πραγματοποίησε τη Πέμπτη 6/3 την επίσημη δοκιμή πλευστότητας και χειρισμού του Hydrobot που κατασκεύασαν στα πλαίσια των εργαστηριακών
μαθημάτων τους.
Οι μαθητές εργαστήκαν με ενθουσιασμό για ενάμιση μήνα επί 2 διδακτικές ώρες την εβδομάδα με την καθοδήγηση των καθηγητών τους και ολοκλήρωσαν τις τρείς φάσεις της κατασκευής: συναρμολογηση σκελετου, συνδεση – στεγανοποιηση και συναρμολογηση κινητηρων, συναρμολογηση και δοκιμη τηλεχειριστηριου.
Επισης πραγματοποιηθηκαν στο χωρο του σχολειου δυο ανεπισημες δοκιμες – στεγανότητας-αποκρισιμοτητας και σταθεροτητας-ισορροπιας πλευσης. Η επισημη δοκιμη του τηλεχειριζομενου οχηματος πραγματοποιηθηκε στο λιμανι των Ωρεών και περιλάμβανε τη διενεργεια μικρορυθμισεων σταθεροτητας και αντοχης και ελεγχο ελιγμων σε θαλασσιο περιβάλλον.
 
Συντομα αναμένεται να ολοκληρωθει και η ηλεκτρονικη πλακετα των αισθητήρων μεσω της οποίας θα είναι δυνατη η πραγματοποίηση μετρησεων σε παραλιες, λιμανια και ποτάμια της περιοχης, οι οποίες θα σταλούν σε μια κεντρική βαση δεδομένων που συγκεντρώνει τα δεδομένα σε παγκοσμια κλίμακα.

Να τονισουμε επισης ότι στα πλαισια αλλου μαθήματος οι μαθητές του τμηματος Πληροφορικής της Β ταξης του ΕΠΑΛ Iστιαιας μαθαινουν να χειριζονται Οπτικα (visual) εργαλεια για την κατασκευή computer games τα οποια μπορουν να «τρέξουν» σε πολλες υπολογιστικές πλατφόρμες, από κινητά έως προσωπικούς υπολογιστές και on-line στο web.
Λιγα λογια για τα Hydrobots
 
Το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής βασισμένο στο SeaPerch, φέρνει στην Ελλάδα+ το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT).
Το SeaPerch είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα ρομποτικής, μέσω του οποίου εκπαιδεύονται οι καθηγητές – και με τη σειρά τους εκπαιδεύουν τους μαθητές τους – στην κατασκευή ενός υποβρύχιου ROV (remotely operated vehicle – τηλεκατευθυνόμενου οχήματος). Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε στο  MIT Sea Grant (MITSG) το 2003, έχει ως στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον  των μαθητών για τις επιστήμες, την τεχνολογία και τις εφαρμογές τους.
Το Hydrobot έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει μια διασκεδαστική, δημιουργική, συμμετοχική και συνεργατική εμπειρία μάθησης στα παιδιά. Μερικά από τα αντικείμενα, τα οποία μπορούν οι μαθητές να διδαχθούν κατά τη διάρκεια κατασκευής του οχήματος, είναι τα ακόλουθα:
·      Σχεδιασμός πλοίων και υποβρυχίων
·      Άνωση και εκτόπισμα αντικειμένου
·      Πρόωση οχήματος
·      Συγκόλληση και ασφαλής χρήση εργαλείων
·      Διανύσματα
·      Ηλεκτρισμός και ηλεκτρικά κυκλώματα
·      Εργονομία
·      Τρόποι στεγανοποίησης
·      Διαδικασίες λήψης μετρήσεων (βάθους, βιολογικών δειγμάτων, φωτός, κ.λπ.)
·      Ροπές και βασικές αρχές μηχανικής
·      Επαγγελματικός προσανατολισμός σχετικά με τον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας

Πληροφορίες www.hydrobots.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν