Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Β. Αποστόλου: Η εικόνα μιζέριας και καταστροφής αδικεί τον αγροτικό χώρο




Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της 26ης Διεθνούς Έκθεσης AGROTICA, στην οποία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και οι εποπτευόμενοι φορείς του, είχαν ενεργό συμμετοχή, ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μπορεί τα επεισόδια που ματαίωσαν τα εγκαίνια της 26ης έκθεσης AGROTICA να επισκίασαν την εικόνα της έκθεσης, αλλά δεν μπορούν να επισκιάσουν τη πραγματικότητα.
Το γεγονός ότι η φετινή έκθεση ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών, με πάνω από 1500 εκθέτες –εκ των οποίων οι 882 από 41 ξένες χώρες-, με πάνω από 120.000 επισκέπτες και με πλήθος εμπορικών συμφωνιών, αποδεικνύει ότι ο αγροτικός
τομέας βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και ότι επενδύονται στην πρωτογενή παραγωγή κεφάλαια αλλά  και προσδοκίες. Τα προβλήματα υπάρχουν και είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε με τους αγρότες, αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτική η εικόνα μιζέριας και καταστροφής που θέλουν κάποιοι να δημιουργήσουν.
·         Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι  το αγροτικό  εισόδημα στην Ελλάδα μετά από μια περίοδο (2010-2014) πτώσης κατά 20% αυξήθηκε, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, την περίοδο 2014- 2015 κατά 12,1%.
·         Μετά από δεκαετίες, οι εξαγωγές των αγροτοδιατροφικών προϊόντων, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, σημείωσαν αύξηση κατά 22,07%.
  • Η χώρα μας  αποτελεί βασικό προμηθευτή αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, με σημαντική παρουσία στις περισσότερες αγορές των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ο.Ο.Σ.Α. Είναι η χώρα παραγωγής 102 προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, και κατατάσσεται στην 5η θέση στην Ε.Ε, όσον αφορά στον αριθμό των κατοχυρωμένων ονομασιών, καθιστώντας τα μοναδικά σε όλο τον κόσμο.
·         Εξασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, νοικοκυρεύοντας μάλιστα όλες τις παλιές εκκρεμότητες (ακόμα και από το 2008) και μέχρι το Δεκέμβριο κατευθύνθηκαν στην ελληνική ύπαιθρο συνολικά περί τα 2 δις. ευρώ, για πρώτη φορά μάλιστα χωρίς να υπάρχουν πρόστιμα και καταλογισμοί από τις ευρωπαϊκές ελεγκτικές αρχές.

Κυρίως όμως, δημιουργείται μια σταθερή βάση ώστε οι προοπτικές στον αγροτικό τομέα να είναι ελπιδοφόρες.
Έχουμε μπροστά μας την εφαρμογή του νέου αναθεωρημένου Προγράμματος  Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, κοινοτικής ενίσχυσης ύψους 4,7 δις ευρώ, και συνολικής επενδυτικής δαπάνης 6 δις ευρώ .
Ειδικά για τη στήριξη των νέων, προβλέπεται από το νέο Πρόγραμμα ένα διπλό «πακέτο» για τους αγρότες έως 40 ετών με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή χιλιάδων νέων στη περιφέρεια. Συγκεκριμένα θα στηριχθούν επενδυτικά σχέδια πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ, καθώς και σχέδια εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.
Βασικός  μας στόχος είναι το πρόγραμμα  να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς, με έμφαση σε μέτρα  αναπτυξιακού χαρακτήρα. Θα συνεργαστούμε με τους αγρότες για να πετύχουμε όχι μόνο την απορρόφηση των πόρων αλλά κυρίως την αποτελεσματικότητα.
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, αυξάνεται ο προϋπολογισμός και το ποσοστό συμμετοχής της κοινοτικής χρηματοδότησης και καταργείται η Εθνική συμμετοχή.
Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι από το 2016 μας δίνεται μια τεράστια ευκαιρία με συντονισμένες και συλλογικές προσπάθειες, να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο το χρηματοδοτικό εργαλείο της προώθησης για την ενδυνάμωση της εξαγωγικής μας δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχεδιάζει νέο θεσμικό πλαίσιο, θεσπίζοντας διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης, παρακολούθησης και ελέγχου των προγραμμάτων, αποσκοπώντας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δράσεων προώθησης.

Έχουμε  λοιπόν πόρους, έχουμε πολιτικό σχέδιο, κυρίως όμως  έχουμε τους ανθρώπους, τους αγρότες και τους επιχειρηματίες, που είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν το χώρο.
Ξεκινάμε με όραμα και σχέδιο μια βαθιά μεταρρύθμιση, που θα αξιοποιήσει    τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για τη παραγωγή αγροτικών προϊόντων .
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε  συγκεκριμένες  προτάσεις  για την ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας, αλλά και για  την αντιμετώπιση  των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της κρίσης στον αγροτικό πληθυσμό. Βασική φιλοσοφία  είναι οι επιπτώσεις  να κατανεμηθούν δίκαια ,σύμφωνα με τη πραγματική φοροδοτική και ασφαλιστική δυνατότητα του καθένα με ιδιαίτερη μέριμνα για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Περιμένουμε τους αγρότες να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις . 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν