Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

η Εφημερίδα Συντακτών για παρανομίες της Δημάρχου Ιστιαίας Αιδηψού


...Στην Εύβοια και συγκεκριμένα στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, όταν ευαισθητοποιημένοι πολίτες κατήγγειλαν την παράνομη εγκατάσταση καντινών στο οικοσύστημα που υπάγεται στο δίκτυο Natura 2000 με δυο κωδικούς, καθώς και την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί από τη λειτουργία τους, δέχτηκαν απειλές με τη χαρακτηριστική φράση: «Θα τους βρουν σε χαντάκι»....


Μια... δραστήρια δήμαρχος



Συντάκτης: 
Ντίνα Ιωακειμίδου
Στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού ένας μικρός παράκτιος υγροβιότοπος τροφοδοτείται από πηγές γλυκού νερού και ρέματα.

Εκεί συναντιούνται δύο λιμνοθάλασσες και ένα παραποτάμιο δάσος. Δέκα στρέμματα αυτής της σημαντικής περιοχής για τα πουλιά αποτελούν Προστατευόμενο Μνημείο της Φύσης.

Επίσης τεσσεράμισι χιλιάδες στρέμματα καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας, διότι η περιοχή θεωρείται σημαντική για διαβατάρικα και διαχειμάζοντα υδρόβια.

Σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, που υπάγεται σε δύο κωδικούς Natura 2000, κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενεργήθηκε το 2014 από τις αρμόδιες υπηρεσίες για παράβαση της νομοθεσίας στις προστατευόμενες περιοχές, οι απαντήσεις που δόθηκαν από επιχειρηματίες beach bar και ιδιοκτήτες καντινών ήταν: «Δεν υπάρχουν πουλιά» και η «ανάπτυξη προηγείται».

Οπως σημειώνεται από την Περιβαλλοντική Υπηρεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, «οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν πέραν της δεκαετίας. Κι έχουν επίγνωση ότι δρουν εντός των προστατευόμενων περιοχών».

Ο δικηγόρος Δημήτρης Κατσαρής και η Μαίρη Δημητρίου έχουν σχεδόν αφιερωθεί στη μάχη κατά της παράνομης κατάληψης του αιγιαλού από επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής, που σε αγαστή συνεργασία με τη δημοτική αρχή παραβιάζουν κάθε ικμάδα νομιμότητας.

Για τον λόγο αυτόν έχουν δεχτεί ακόμη και απειλές για τη ζωή τους. «Θα σας βρουν σε χαντάκι», τους διαμήνυσαν.

Η δήμαρχος της περιοχής, Ελένη Ευσταθίου, την περασμένη χρονιά ανερυθρίαστα παραπλάνησε τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη.

Οπως αποδείχτηκε, απέστειλε έγγραφο που αφορά την άδεια παραχώρησης για απλή χρήση του αιγιαλού, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι εν λόγω περιοχές συμπεριλαμβάνονται στις προστατευόμενες.

Απέκρυψε δε το γεγονός από το δημοτικό συμβούλιο, καθώς το έγγραφο που απεστάλη στο υπουργείο φέρει μόνο τη δική της υπογραφή.

Παράλληλα, η σφραγίδα της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου απουσίαζε, ενώ για τη μίσθωση των συγκεκριμένων έξι θέσεων δεν διενεργήθηκε καν δημοπρασία, όπως ρητά προβλέπεται στη νομοθεσία.

Και για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της παραβατικότητας, τα εγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα ουδεμία σχέση έχουν με αυτά που εν τέλει παραχωρήθηκαν.

Στο μεταξύ είχε γίνει το θαύμα της Κανά και αυτά πολλαπλασιάστηκαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός κατόπιν τούτων, εκδίδοντας νέα απόφαση, ανακαλεί τη χρήση άδειας που παραχώρησε.

Η περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας διενεργεί ελέγχους και διαπιστώνει:

«Ολοι οι εξεταζόμενοι χώροι εγκατάστασης των καντινών βρίσκονται εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, στον πυρήνα του υγροβιότοπου και εντός του δικτύου Natura 2000. Για τη δημοπράτηση των ανωτέρω χώρων δεν έχει περιέλθει αίτηση στην υπηρεσία μας. Επίσης από τον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού δεν προκηρύχθηκε δημοπρασία που να περιλαμβάνει τις θέσεις αυτές και δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις διατάξεις της ΚΥΑ παραχώρησης απλής χρήσης για την εκμίσθωση χώρων αιγιαλού. Θεωρούμε παράνομη την κατάληψη του δημοσίου χώρου και την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας...».

Ούτε δημοπρασία, λοιπόν, ούτε εισροή εσόδων για το Δημόσιο ούτε, προφανώς, και για τον δήμο, ενώ διαπιστώνεται και αμετάκλητη σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή.

«Εχει επέλθει σοβαρή αλλοίωση του έλους από το 2007 έως σήμερα με τοπική επιχωμάτωσή του με άμμο από ανθρώπινη παρέμβαση. [...] Το έλος επιχωματώθηκε, οι καλαμιώνες και οι καναλιές απορροής χάθηκαν σε μια έκταση 2.085 τ.μ. [...] μέσω της ανθρώπινης παρέμβασης έχουν κλείσει τα στόμια απορροής της λιμνοθάλασσας προς τη θάλασσα» σημειώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας.

«Η ανωτέρω παρέμβαση και η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης αποτελούν καταστροφική ζημιά για το περιβάλλον, με αποτέλεσμα τον ουσιαστικό θάνατο της λιμνοθάλασσας...» τονίζεται σε έγγραφη καταγγελία των κατοίκων προς το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Το γεγονός πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μοιράζουν πρόστιμα για παράβαση της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας δεν έχουν καμία αξία.

Η απόσβεση του κόστους από τη μεριά των παραβατών συντελείται σε χρόνο ρεκόρ από τα έσοδα της τουριστικής περιόδου.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, η δήμαρχος λαμβάνει κλήση από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που πλέον υπάγεται στη Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, ενώ αγνοεί για ακόμη μία φορά το δημοτικό συμβούλιο, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση ακόμη και μέλους του Δ.Σ. της πλειοψηφίας.

Αγέρωχη πάντως, η κ. Ευσταθίου πρωτοστατεί στη συλλογή υπογραφών για την επαναλειτουργία των καντινών:

«Κύριε Υπουργέ. Εμείς οι πολίτες και εκπρόσωποι των φορέων και συλλόγων του Δήμου μας, που ζούμε σε αυτόν τον τόπο, έχοντας πλήρη επίγνωση της τήρησης των ισορροπιών που αφορούν το οικοσύστημα - περιβάλλον μας και πάντα με γνώμονα την προστασία του, αλλά ταυτόχρονα έχοντας την καθημερινή αγωνία επιβίωσης στις σε όλους γνωστές δύσκολες οικονομικές συνθήκες και το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της περιοχής μας, σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή για να σας γνωστοποιήσουμε την πραγματική διάσταση του θέματος απομπλέκοντάς το από μικροπολιτικά συμφέροντα και έριδες από αυτούς που δεν επιθυμούν την ανάπτυξη της περιοχής μας», γράφεται στην επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος.

Είναι δε τέτοιας έκτασης ο ενθουσιασμός της δημάρχου για τη συλλογή υπογραφών που συμπεριλαμβάνει και τοπικούς φορείς που ουδέποτε υπέγραψαν.

«Η υπογραφή που υπήρχε στο ανωτέρω κείμενο δεν είναι δική μου», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημόσια καταγγελία του ο πρόεδρος του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Ιστιαίας.

Πραγματικά, δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις.

Τέλος, ερώτηση για την περιβαλλοντική καταστροφή από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των καντινών κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,