Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανοιχτή Διακυβέρνηση και Διαφάνεια - Οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων



H ΕΕΛ/ΛΑΚ απευθύνθηκε σε πολιτικά κόμματα ζητώντας να δεσμευτούν σε οκτώ θέσεις για την διαφάνεια και την ανοιχτότητα.               
Ένα από τα βασικά “μαθήματα” της ελληνικής κρίσης και ύφεσης, είναι η αδυναμία της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας να υποστηρίξουν ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις. Η αδυναμία των θεσμών μας, όμως, δεν οφείλεται μόνο σε μακροχρόνιες παθογένειες, αλλά και στην ελλιπή συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικών,
στην αξιολόγηση υπηρεσιών, στη συνδιαμόρφωση λύσεων και εφαρμογών που απλοποιούν διαδικασίες και απελευθερώνουν τις δυνατότητες των δημοσίων λειτουργών. Οι θεσμοί μας, δηλαδή, παραμένουν «κλειστοί», όταν στην καθημερινότητα, οι νέες τεχνολογίες «ανοίγουν» νέες οδούς ενημέρωσης, πολιτισμού, γνώσης, επιχειρηματικότητας και ποιότητας ζωής.

Στην επιστολή, η ΕΕΛ/ΛΑΚ προτείνει οκτώ κατηγορίες δράσεων για την ενίσχυση της ανοιχτής διακυβέρνησης, δράσεις που προωθούν τη διαφάνεια, την ενημέρωση και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Οι οκτώ προτάσεις αφορούν τα παρακάτω σημεία: 1) την εφαρμογή του Ν.4048/2012 για τη Ρυθμιστική Διακυβέρνηση ο οποίος περιλαμβάνει Αρχές, Μέσα και Διαδικασίες για την Καλή Νομοθέτηση, 2) την ενίσχυση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (Ν.3979/2011) και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (Open Government Partnership - OGP), 3) την εφαρμογή του νόμου για τα ανοιχτά δεδομένα (Ν.4305/2014) σύμφωνα με τον οποίο καθιερώθηκε η αρχή της εξ ορισμού ανοιχτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης της δημόσιας πληροφορίας αλλά και του άρθρου 58 του Ν.4178/2013 που αφορά τα γεωχωρικά δεδομένα, 4) την ενίσχυση της Διαύγειας (Ν.3861/2010) με την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου, την κατάργηση των εξαιρέσεων και την εισαγωγή ρυθμίσεων που θα έχουν ως στόχο την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της, 5) την ενίσχυση της Κοινοβουλευτικής Διαφάνειας και αναβάθμισης των εργαλείων δημοσιότητας, λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου της νομοθετικής εξουσίας, μέσα από τη λειτουργία της ιστοσελίδας της Βουλής, με έμφαση στα οικονομικά των κομμάτων, των βουλευτών και των συνεργατών τους, 6) τη λήψη μέτρων για την ενθάρρυνση της υιοθέτησης ανοιχτού λογισμικού και ανοιχτών τεχνολογιών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, 7) τη λειτουργία συστήματος παρακολούθησης, διαφάνειας και συντονισμού του κυβερνητικού έργου και 8) την ενσωμάτωση της διδασκαλίας των ανοιχτών τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.

Τα κόμματα που απάντησαν στις προτάσεις της ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται συνοπτικά οι απαντήσεις των κομμάτων στις οκτώ ερωτήσεις:

Προτάσεις - Πρωτοβουλίες
ΣΥΡΙΖΑ
Νέα Δημοκρατία
Δημοκρατική Συμπαράταξη
Το Ποτάμι
Ένωση Κεντρώων
1) Εφαρμογή Πλαισίου Ρυθμιστικής Διακυβέρνησης;
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
2) Ενίσχυση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση;
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
3) Εφαρμογή του νόμου για τα ανοιχτά δεδομένα;
ΜΕΡΙΚΩΣ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
4) Ενίσχυση της Διαύγειας με την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου;
ΝΑΙ
ΜΕΡΙΚΩΣ
ΝΑΙ
ΜΕΡΙΚΩΣ
ΝΑΙ
5) Ενίσχυση της Κοινοβουλευτικής Διαφάνειας;
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
6) Υιοθέτηση ανοιχτού λογισμικού;
ΝΑΙ
ΜΕΡΙΚΩΣ
ΝΑΙ
ΜΕΡΙΚΩΣ
ΝΑΙ
7) Σύστημα Παρακολούθησης Κυβερνητικού έργου;
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
8) Ανοιχτές Τεχνολογίες στην εκπαίδευση;
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΝΑΙ
ΝΑΙ

Μπορείτε εδώ να δείτε την επιστολή που στάλθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ,  την ίδια επιστολή απευθύναμε και στα άλλα κόμματα. Οι απαντήσεις των κομμάτων αναλυτικά:
·      ΣΥΡΙΖΑ
·      Το Ποτάμι




Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ

H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τιςανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons (wiki.creativecommons.org/Greece) και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA (www.communia-association.org), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute (opendatainstitute.org), είναι μέλος του Open Budget Initiative (internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...

υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου μας, ότι στις 21/01/2019 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι δηλώσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ευβοίας (ΚΤ5-14), που βρίσκεται στη Λεωφ. Αθηνών 24Β, Χαλκίδα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22210 37398 Ηλεκτρονική διεύθυνση: gr.kt.evia@gmail.com. Ωράριο λειτουργίας: Κάθε ημέρα (εκτός Σαββάτου & Κυριακής) από 08:30 έως 16:30 Κάθε Τετάρτη από 08:30 μέχρι 20:30 Για την υποβοήθηση των πολιτών, στο Δήμο μας λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης της μονάδας

ο λαϊκισμός διαβατήριο για τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά

Β. Αποστόλου : «Όταν ο λαϊκισμός γίνεται διαβατήριο για τα ξενοφοβικά  αντανακλαστικά» Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και των τομεαρχών του κόμματος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κασαπίδη και Φορολογικής Πολιτικής Απόστολου Βεσυρόπουλου , σύμφωνα με την οποία το εργόσημο των μεταναστών που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες, « δεν μπορεί να γίνει διαβατήριο νομιμοποίησης ή προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες », ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση: