Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

αξιοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου της «Παναγίτσας» της Λίμνης

ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΥΒΟΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Τοπικό Τμήμα Λίμνης

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΙΜΝΗΣ

Σήμερα, 27 Μαρτίου 2008, ημέρα Πέμπτη και ώρα 6:00 μ.μ. στην αίθουσα τον Κέντρου Νεότητας (Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβούλιου Δήμου Ελυμνίων), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη τον Τοπικού Τμήματος E.Ε.Σ., παραγόντων τον Δήμου και της Νομαρχίας Ευβοίας, της Προϊστάμενης και Αρχαιολόγου της ΙΑ' Ε.Π.Κ.Α. Ευβοίας, εκπροσώπου (Αρχαιολόγου) της 23ης Ε.Β.Α Εύβοιας, εκπροσώπων τον Περιβαλλοντικού - Πολιτιστικού Συλλόγου «Μάκιστος» με θέμα την λήψη πρωτοβουλιών για την:

Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση τον αρχαιολογικού χώρου της Παναγίτσας της κωμοπόλεως Λίμνης.

H σύσκεψη ξεκίνησε με εισήγηση τον Προέδρου του Τοπικού Τμήματος της E.E.Σ. Λίμνης κ. Δημήτρη Αλεξίου και τον Εφόρου του Τμήματος κ. Δημήτρη Αποστόλου, οι οποίοι ανεφέρθησαν στην συγκυρία των ημερών και την επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης τον Αρχαιολογικού χώρου της «Παναγίτσας» της Λίμνης. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Προϊστάμενη της ΙΑ' Ε.Π.Κ.Α, κ Ροζίνα Κολώνια, η οποία έκανε γενική ενημέρωση, ανασκόπηση και επισκόπηση της υπάρχουσας και της μελλοντικής, πον θα δημιουργηθεί, κατάστασης, μετά το πέρας των ανασκαφών. Παρόμοια και άλλα επεξηγηματικά στοιχεία ζήτησε να αναφέρει στους Δημοτικούς παράγοντες στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο που Θα ασχοληθεί με το εν λόγω Θέμα.

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Αρχαιολόγος της ΙΑ' ΕΠΚΑ, κος Άγγελος Ριτσώνης, ο οποίος το περασμένο Φθινόπωρο διεξήγαγε ανασκαφική έρευνα και συντήρηση των μωσαϊκών δαπέδων (ιχθύων κ.λ.π.) εντός τον οικίσκου - «εκκλησίδιον» της «Παναγίτσας». Βασικά αναφέρθηκε στην σχεδιαστική αναπαράσταση των ευρημάτων, την κατασκευή κατατοπιστικής μακέτας του υπό ανασκαφή χώρου, τη συγκεκριμένη θέση ανασκαφής τον εν λόγω χώρου, στην κατασκευή στεγάστρου των ευρημάτων, την εύρεση χώρου αποθήκευσης και συντήρησης των ευρημάτων (ντεπό), τον τρόπο εύρεσης χρηματικών κονδυλίων για την διενέργεια των όλων εργασιών κ.α.

(Επεσήμανε σαν χώρο πρώτης έρευνας το δυτικό κλιμακοστάσιο της πλατείας, την απασφάλτωση τον δαπέδου της πλατείας και άλλα παρεμφερή, επεξηγώντας την μη παρεμπόδιση τον δημόσιου δρόμου, εφόσον δεν συντρέχουν προς τα εκεί ανασκαφικοί λόγοι, σε εναντία δε περίπτωση να. μετατραπεί η κατεύθυνση τον δρόμου πριν την πλατεία - στροφή οικίας Γιάνναρου προς κατάστημα Μπολιάκη - με την διαπλάτυνση ενός επιπλέον μέτρου του περίαυλου μαντρότοιχου της παλαιάς ακατοικήτου οικίας κληρονόμου Δ. Καλιντέρη, απέναντι της οικίας Γιάνναρου.

Διαβάστηκε έγγραφο αναφοράς της Ομάδος τον Τοπικού Τμήματος της Ε.Ε.Σ (ομάδα στήριξης ανασκαφικής έρευνας) προς τον Δήμο Ελυμνίων και τις δύο Εφορίες Αρχαιοτήτων Εύβοιας ( ΙΑ' ΕΠΚΑ και 23η Ε.Β.Α). Οι Δημοτικοί παράγοντες αναφέρθησαν στην έγκριση της εγγράφου αναφοράς από προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο και στις δυνατότητες υποστήριξης των εργασιών και προτάσεων από πλευράς Δήμου.

Επεσημάνθη η ανάγκη αποδέσμευσης τον Επιμελητού τον Λαογραφικού Μουσείου κ' Δημήτρη Αποστόλου από καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Δήμου, προκειμένου ο εν λόγω Επιμελητής να συμβοηθήσει ως εξ' εμπειρίας τις ανασκαφικές και άλλες υποδομικές εργασίες.

Συζητήθηκε μετά τον Νομαρχιακού Συμβούλου η δυνατότητα μεταφοράς προτάσεων προς οικονομική στήριξη από τυχόν κονδύλια Νομαρχίας.

Στη διάσκεψη συζητήθηκαν επιπροσθέτως διάφορα σχετικά θέματα, όπως η σωστή ενημέρωση των πολιτών, η εξεύρεση εθελοντών βοηθών, η σχέση μετά της εκκλησίας κ.ά.

Παρεμπιπτόντως, συζητήθηκαν τα Θέματα (και αναγνώσθηκαν σχετικά έγγραφα) της επιστροφής αρχαίων μελών ή γλυπτών ή άλλων αρχαίων ευρημάτων παρελθόντων ετών, τα οποία Θα έπρεπε να επιστραφούν στον τόπο ευρέσεως τούς, αφού σήμερα η Λίμνη διαθέτει λειτουργούσα αίθουσα Αρχαιολογικής Συλλογής της ΙΑ' Ε.Π.Κ.Α. αλλά και ότι θα μπορούσε η όλη αρχαιολογική συλλογή να εκτεθεί ακόμη αρτιότερα στο υπό αποκατάσταση (αναπαλαίωση) νεοκλασικό κτίριο τον παλαιού «Κάτω Δημοτικού Σχολείον» του Μελά, το οποίο θα συστεγάσει ναυτικά κειμήλια και υδροβιολογικά βαλσαμώματα της λειτουργούσης, παλαιότερα, Συλλογής Αν. Χριστομάνου.

H συζήτηση έληξε με την αναμονή της συνελεύσεως προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίού που θα εξετάσει τις συζητηθείσες προτάσεις.

Συντάχθηκε το χειρόγραφο πρακτικό, το οποίο υπεγράφη απ' όλους τούς παρευρεθέντες και το οποίο φωτοτυπικά ( μετά των υπογραφών) σας επισυνάπτεται.

Υπογράφουν οι :

Παντελής Αγγέλλου, Γαρυφάλλου Νίκος, Καλκούνης Γιώργος, Παλάντζας Γιάννης, Αλεξίου Δημήτρης, Αναγνώστου Νίκανδρος , Ντενιζ Χάρβεϋ, Δημήτρης Αποστόλου, Παναγιώτα Περήφανου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - ανέπτυξε κα

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ΚΛΗΜΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ-ΝΕΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ-

ΤΟΥ Γ. ΣΤΑΡΑΝΤΖΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Ο Αρχ/της Κλήμης Ζώκαρης -εξ Αιδηψού, «ουκ ασήμου πόλεως πολίτης»-, έχει μία ακατάπαυστη πνευματική δημιουργία και παραγωγή στη θεολογική και φιλοσοφική σκέψη. Το τελευταίο χρονικά έργο του ο «Ωριγένης» είναι ένα σύγγραμμα άρτιο και ολοκληρωμένο μέσα στη θεολογική και φιλοσοφική γραμματεία μας. Αποδεικνύει το εύρος των γνώσεων του πάνω στην Αρχαία Ελληνική σκέψη - Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Επίκουρος, Κυνικοί, Στωικοί - αλλά και το βάθος της θεολογικής του παιδείας και το ύψιστο βεληνεκές των ερευνών του και των θεολογικών του μελετών που με τον τίτλο «ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» ανέρχονται σε 10 τόμους! Αν δε σε αυτούς τους τόμους προστεθεί η λάμψη και η γοητεία του προσωπικού του ύφους, συγκροτούν μία ΑΡΙΣΤΗ πραγματεία πάνω σε θεολογικά θέματα και στους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. Μόλις μου έστειλε τον «ΩΡΙΓΕΝΗ» -ήταν καλοκαίρι στην Αιδηψό-τον διάβασα και ένοιωσα μεγάλη πνευματική απόλαυση. Τελώ πράγματι κάτω από τη γοητεία της Νέας αυτής μελέτης του και θ