Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βουλή τη Πέμπτη 6 Μαρτίου από τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού οργάνου των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι» Κωνσταντίνου Ζήσιμο, (πρόεδρο του Σωματείου του Ν. Ευβοίας) με τον Βουλευτή Ν. Αττικής κ Θανάση Λεβέντη και υπεύθυνο Τομεάρχη του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των ΚΔΑΠ – ΚΗΦΗ Ν. Αττικής όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα των προγραμμάτων.
Ο Κωνσταντίνου Ζήσιμος εκπροσωπώντας όλα τα προγράμματα του ΒσΣ της χώρας απαρίθμησε τα αιτήματα ενώ ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς εξέφρασε τη στήριξή του στις θέσεις των εργαζομένων.
Επίσης ο κ. Θανάσης Λεβέντης διαβεβαίωσε ότι θα γίνει σύντομα επερώτηση στη Βουλή, καλώντας τους αρμόδιους Υπουργούς να πάρουν θέση.
Οι εργαζόμενοι περιμένουν τη θέση της Κυβέρνησης μιας και έχει ξεχάσει τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι.
Ο πρόεδρος του σωματείου Κωνσταντίνου Ζήσιμος τόνισε ότι όλοι χρησιμοποίησαν τα προγράμματα Β.σ.Σ στους προεκλογικούς αγώνες, όπως Βουλευτές, Νομάρχες, Δήμαρχοι, αλλά κανένας δε βοήθησε στην επίλυση των προβλημάτων.
Το εργασιακό παραμένει άλυτο, με σχέση ομηρίας και πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι πάνω από ένα έτος.
Θα πρέπει να γίνει μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και να συνεχιστεί το πρόγραμμα Β.σ.Σ σε όλη τη χώρα μια και εργαζόμενοι εξυπηρετούν πάνω από 100.000 άτομα ( ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες ).
Το Β.σ.Σ χρειάζεται να συνεχιστεί, γιατί παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες και είναι απαραίτητο στα άτομα που χρήζουν βοήθειας.
Τα αιτήματα που δόθηκαν στον κ. Λεβέντη είναι
1. Δημιουργία μονίμου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του προγράμματος με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Κράτος προς τους ΟΤΑ και εφαρμογή του Άρθρου 102 παράγραφος 5 του Συντάγματος. «Κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την τοπικά αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων».
2. Υποχρεωτική Δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικής Υπηρεσίας στους ΟΤΑ με λειτουργία τμήματος Τρίτης Ηλικίας και ΑΜΕΑ, όπου θα ενταχθεί το πρόγραμμα.
3. Επίλυση του εργασιακού προβλήματος με την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, επειδή:
Καλύπτουμε Πάγιες και Διαρκείς ανάγκες.
Έχουμε προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ με βάση το άρθρο 21 του Ν.2190/1994.
Έχουμε το ίδιο αντικείμενο εργασίας με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Β.σ.Σ» του 1998 και με το πρόγραμμα «Κοινωνικής Μέριμνας» του 2000 , που οι συμβάσεις τους έχουν ήδη μετατραπεί σε αορίστου χρόνου σύμφωνα με το Π.Δ. 164/2004. Αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση.
Έχουμε επιτύχει την ανάδειξη της Κοινωνικής Σπουδαιότητας των υπηρεσιών του προγράμματος και την Αναγνώριση από το σύνολό της των όσων προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας.
4. Άσκηση κοινωνικής πολιτικής στην πράξη και όχι στα λόγια .
Δωρεάν υπηρεσίες για τους πολίτες και όχι ιδιωτικοποίηση της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας.
5. Υλοποίηση της προεκλογικής και κυβερνητικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας ότι:
«Στους υπέργηρους και μη δυνάμενους να αυτοεξυπηρετηθούν, για τους οποίους οφείλει να επεκταθεί και να λειτουργήσει στη σωστή βάση το σύστημα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Και ότι
« Οι προνομιακές παροχές είναι μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, βαρύνουν κυρίως τον Κρατικό Προϋπολογισμό και αποτελούν τον πλέον αντικειμενικό δείκτη αξιολόγησης της κοινωνικής ευαισθησίας της Πολιτείας».
( Κυβερνητικό πρόγραμμα 2004 Νέας Δημοκρατίας Κεφάλαιο 9, Κοινωνική Πρόνοια. http:/www.nd.gr/programma/index4bhtml)
6. Αύξηση των αποδοχών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
7. Λειτουργία Ομάδας Διοίκησης Έργου σε Τοπικό , Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο.
8. Εκπαίδευση και Επιμόρφωση εργαζομένων.
9. Χορήγηση υπηρεσιακού αυτοκινήτου σε όλες τις Μονάδες.
10. Καταβολή δεδουλευμένων.
Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)» Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...