Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ιερά Μονή Γαλατάκη στη Λίμνη Ευβοίας

Η Ιερά Μονή Γαλατάκη στη Λίμνη Ευβοίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ : ΛΙΜΝΗ
ΝΟΜΟΣ: ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Ιερά Μονή Γαλατάκι Σε απόσταση 9 χιλιομέτρων ανατολικά της γραφικής κωμόπολης της Λίμνης, στις απότομες πλαγιές του όρους Κανδήλιτης βορειοκετρικής Εύβοιας, ευρίσκεται μια από τις σημαντικότερες μονές του νομού, η Ιερά Μονή Γαλατάκη, κτισμένη στα ερείπια αρχαίου ναού του Ποσειδώνα.


Η θέση της είναι θαυμάσια καθώς υψώνεται, μοναχική και επιβλητική, ντυμένη με τη μεγαλόπρεπη και συνάμα αυστηρή βυζαντινή αρχιτεκτονική της, μέσα σε δασοκάλυπτη περιοχή. Στο νότο απλώνεται η Ευβοϊκή θάλασσα και στο βάθος διακρίνονται οι οροσειρές της Στερεάς Ελλάδας και ο χιονοσκεπής Παρνασσός.
Σήμερα είναι γυναικεία μονή όπου οι μοναχές ασχολούνται με την κατασκευή περσικών χαλιών και λειτουργούν επίσης έκθεση ειδών χειροτεχνίας καθώς και ξενώνα για τη φιλοξενία των προσκυνητών.

Η ιστορία της μονής χάνεται στο βάθος των αιώνων. Σύμφωνα με μαρτυρία μη σωζομένου εγγράφου του πατριάρχου Κυρίλλου του Ε', κτίστηκε τον 7ο ή 8ο αιώνα από βυζαντινό αυτοκράτορα. Καταστράφηκε από τους Ενετούς και τους Τούρκους και ξανακτίστηκε από ένα ναυτικό πλοιοκτήτη, ο οποίος σώθηκε σε σφοδρή θαλασσοταραχή στον βόρειο Ευβοϊκό. Επειδή αυτός καταγόταν από το Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως δόθηκε και η προσωνυμία ''Γαλατάκη''. Κατ'άλλη όμως ασθενέστερη παράδοση, η ονομασία της μονής οφείλεται στο άφθονο γάλα του μεγάλου αριθμού των ποιμνίων της.

Στη μονή Γαλατάκη μέχρι σήμερα διασώζονται μόνον το τρίκογχο, η λιτή και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.Το καθολικό έχει υποστεί πολλές εξωτερικές επισκευές, γι'αυτό και η επιφάνειά του, επενδεδυμένη σήμερα με νεώτερο οικοδομικό υλικό, δεν παρουσιάζει πλέον την παλαιά μορφή του. Αλλά και οι εσωτερικοί τοίχοι του, άλλοτε κατάγραφοι, έχουν καλυφθεί, άγνωστο πότε, από κονίαμα, με αποτέλεσμα σε ορισμένα μόνον σημεία να διασώζονται οι αρχαίες τοιχογραφίες.
Η Ιερά Μονή Γαλατάκι

Στο ιερό της μονής έχουν διασωθεί εικόνες και λείψανα μοναχών. Νότια του καθολικού υψώνεται ο μέγας πύργος της μονής που κτίστηκε από τον όσιο Δαβίδ το Γέροντα, όταν το μοναστήρι κινδύνευε από τους πειρατές. Μέσα σ'αυτόν οι μοναχοί εξασφάλιζαν την κινητή τους περιουσία και πολύ συχνά αμύνθηκαν αποτελεσματικά κατά των ληστών και των πειρατών. Στη βιβλιοθήκη της μονής μέχρι σήμερα σώζονται πολύτιμα και ιστορικά έγγραφα όπως σιγιλλιώδες γράμμα του πατριάρχου Κυρίλλου, χειρόγραφος κανόνας του Μανουήλ Μαλαξού, σουλτανικά φιρμάνια, τουρκικά έγγραφα και ιεροδικαστικές αποφάσεις που περιέχουν σπάνια στοιχεία για την ιστορία της περιοχής.


http://www.agro-tour.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=46

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - ανέπτυξε κα

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ΚΛΗΜΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ-ΝΕΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ-

ΤΟΥ Γ. ΣΤΑΡΑΝΤΖΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Ο Αρχ/της Κλήμης Ζώκαρης -εξ Αιδηψού, «ουκ ασήμου πόλεως πολίτης»-, έχει μία ακατάπαυστη πνευματική δημιουργία και παραγωγή στη θεολογική και φιλοσοφική σκέψη. Το τελευταίο χρονικά έργο του ο «Ωριγένης» είναι ένα σύγγραμμα άρτιο και ολοκληρωμένο μέσα στη θεολογική και φιλοσοφική γραμματεία μας. Αποδεικνύει το εύρος των γνώσεων του πάνω στην Αρχαία Ελληνική σκέψη - Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Επίκουρος, Κυνικοί, Στωικοί - αλλά και το βάθος της θεολογικής του παιδείας και το ύψιστο βεληνεκές των ερευνών του και των θεολογικών του μελετών που με τον τίτλο «ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» ανέρχονται σε 10 τόμους! Αν δε σε αυτούς τους τόμους προστεθεί η λάμψη και η γοητεία του προσωπικού του ύφους, συγκροτούν μία ΑΡΙΣΤΗ πραγματεία πάνω σε θεολογικά θέματα και στους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. Μόλις μου έστειλε τον «ΩΡΙΓΕΝΗ» -ήταν καλοκαίρι στην Αιδηψό-τον διάβασα και ένοιωσα μεγάλη πνευματική απόλαυση. Τελώ πράγματι κάτω από τη γοητεία της Νέας αυτής μελέτης του και θ