27 Ιανουαρίου 2013

εκδήλωση με θέμα την Αρχαία Κήρινθο

Ο Άγγελος Ριτσώνης παρουσιάζει τον χάρτη  των ευρημάτων
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26-1, το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Δημοτικού σχολείου Κηρίνθου ,η εκδήλωση με θέμα την Αρχαία Κήρινθο. Παρουσία αρκετού κόσμου που αψήφησε το κρύο και τη βροχή, έγιναν ανακοινώσεις σχετικά με τη πορεία του έργου και
των προσπαθειών της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του Δήμου να δώσουν μια νέα ώθηση για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Μαζί μας ήταν  ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός με αρκετά στελέχη του Δήμου, ο πρώην Δήμαρχος Πρόδρομος Ενωτιάδης και αρκετοί εκπαιδευτικοί και μαθητές.
Ελύμνιος-Ριτσώνης σε απάντηση ερωτημάτων
Ο Δημήτρης Αποστόλου-Ελύμνιος οργάνωσε την παρουσία των ομιλητών και τους χαιρετισμούς. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίσαμε την τοποθέτηση του Δημάρχου για τον αγώνα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να αναδείξει ανάμεσα στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα με τις άλλες χώρες, αυτό του πολιτισμού της. Η Αρχαία Κήρινθος είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του πολιτισμού που πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει.
Ο Δήμαρχος, ένθερμος υποστηρικτής του έργου
Ο αντιδήμαρχος Κος Κατζούρας και ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κος Βασίλης Καρατζάς στάθηκαν στην απόλυτη στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας σε αυτή τη προσπάθεια, συγχαίροντας τον Άγγελο Ριτσώνη για το έργο του.
από τους χάρτες της περιοχής των ανασκαφών

Ακολούθως ο  κ. Άγγελος Ριτσώνης, ανέπτυξε το ιστορικό των ανασκαφών και την ιστορία της αρχαίας Κηρίνθου, με την προβολή διαφανειών  για τις επιφανειακές έρευνες που διενεργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στην Αρχαία Κήρινθο. Πάνω από 160 χρόνια παρατηρήσεων και ανασκαφών διαφόρων ξένων και ντόπιων αρχαιολόγων, περιμένουν τη σημερινή εποχή να δικαιωθούν , αναδεικνύοντας την Αρχαία Κήρινθο, αναστηλώνοντας και συντηρώντας τα ερείπια του κάστρου της.
Η κα Ελπίδα Ψαρρού
Η κα Ελπίδα Ψαρρού, Τοπογράφος, περιέγραψε την τοπογράφηση της περιοχής και οι αρχιτέκτονες κ. Παντελής Φελέρης και κα Μαρία Κοντάκη, επεσήμαναν την συγκριτική με άλλες περιοχές της Ελλάδας, σπουδαιότητα του έργου, μαζί με τους υπευθύνους επιστήμονες της ΙΑ εφορίας αρχαιοτήτων.


Το πρόβλημα της χρηματοδότησης της συνέχισης των ανασκαφών θα λυθεί με κοινή προσπάθεια του Δήμου και του Υπουργείου πολιτισμού, με ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Υπάρχει ήδη  ενδιαφέρον γερμανών αρχαιολόγων για τη συμμετοχή τους.πολύς κόσμος παρακολούθησε την ενημέρωση

από πινακίδα που βρέθηκε στην περιοχή, κατάλογος πληρωμών...(και τότε)
βίντεο από την ομιλία του Άγγελου Ριτσώνη

1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος17/7/13, 10:45 π.μ.

    Πολύ ωραία. Μακάρι να γίνει κάτι και να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Κηρίνθου να τον καμαρώνουμε περήφανοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.