Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Kireas.org: Πρόσκληση σε εκδήλωση Στρατηγική ΜΠΕ του Σχεδίου Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων της περιοχής.



Πρόσκληση σε εκδήλωση  για τον  Β. Ευβοϊκό, τον π. Κηρέα και άλλα θέματα το Σάββατο  19 Ιαν. στις 10:00 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο  Λίμνης

Πρόσφατα  ανακοινώθηκε  από την Περιφέρεια Σ.Ε.  ότι είναι σε διαδικασία δημοσιοποίησης  η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του  Σχεδίου Διαχείρισης  των Υδατικών Πόρων  της περιοχής.  Η ΣΜΠΕ  όταν
οριστικοποιηθεί θα επηρεάσει  ουσιαστικά το φυσικό  περιβάλλον της περιοχής και το επίπεδο  προστασίας σημαντικών φυσικών πόρων  για την ανάπτυξη πολλών τομέων της τοπικής οικονομίας.

Ο  Kireas.org καλεί όλους τους φορείς και ευαισθητοποιημένους κατοίκους  της περιοχής σε μια δημόσια  ενημερωτική  εκδήλωση  πάνω σε αυτά τα θέματα για ανταλλαγή απόψεων και να  αποφασιστεί μια κοινή στρατηγική στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο  19 Ιανουαρίου 2013 στις 10:00 πμ. στο Πνευματικό Κέντρο Λίμνης (στο Γρύσπο κοντά στο κινη/θέατρο Λίμνης).

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί ειδικοί και  υπεύθυνοι για την  της σύνταξη της ΣΜΠΕ.   Για την διευκόλυνση του διαλόγου ο Kireas.org  έχει επισημάνει μια σειρά  θεμάτων και παραλήψεων στα συμπεριλαμβανόμενα μέτρα διαχείρισης  (χωρίς να είναι τα μόνα) τα  οποία παρατίθενται παρακάτω.

Για την ιστορία, στις  21  Νοεμβρίου  2012  ολοκληρώθηκε η  διαβούλευση  του  Προσχεδίου  Διαχείρισης  και  αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της διαβούλευσης της ΣΜΠΕ των Υδατικών Πόρων. Τα  αποτελέσματα  και  η  αξιολόγηση  της  διαδικασίας  διαβούλευσης  θα  αξιοποιηθούν  κατά  την οριστικοποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης και της ΣΜΠΕ .

Το Σχέδιο Διαχείρισης ισχύει  για έξι χρόνια και συνοδεύεται από μια μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων που θα έχουν στο περιβάλλον τα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν. Αυτή η μελέτη εκτίμησης ονομάζεται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Στο Σχέδιο αυτό καθορίζονται  τα απαιτούμενα μέτρα για  την βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών νερών (ποταμών, λιμνών, εκβολών και παράκτιων νερών), και την εξασφάλιση της επάρκειας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων νερών, και την προστασία των χερσαίων οικοσυστημάτων και βιοτόπων σε ότι αφορά τις ανάγκες τους σε νερό.



Μερικά κύρια σημεία που έχει επισημάνει ο σύλλογος στην  ΣΜΠΕ  και αφορούν την περιοχή  του δήμου Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας είναι τα παρακάτω:

1.      1.  η οικολογική κατάσταση του Βόρειου Ευβοϊκού  χαρακτηρίζεται σαν όχι καλή (μέτρια) αφού ανιχνεύτηκε βιομηχανική ρύπανση  από  ουσίες προτεραιότητας (δηλ. ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες)  και ευτροφισμό. Ο στόχος του σχεδίου διαχείρισης  είναι η αποκατάσταση του Β. Ευβοϊκού μέχρι το 2021 ή το 2027. Τα μέτρα που προτείνονται είναι η παύση ρίψης σκωριων το 2015, ο περιορισμός των ιχθυοκαλλιεργειών, κλπ. Ο Kireas.org έχει προτείνει την θεσμοθέτηση προστατευόμενων ζωνών εντός του Β. Ευβοϊκού (Δες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του Kireas.org)

2.      2.  Μέρος του ποταμού Κηρέα (ο Κηρέας 4 στην ΣΜΠΕ) στον Παγώντα  έχει μετατραπεί σε λατομείο  της ΛΑΡΚΟ. Στην ΣΜΠΕ  δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτό το γεγονός , δεν αποτυπώνονται οι επιπτώσεις στον ποταμό  και δεν προβλέπονται  μέτρα για την προστασία του (Δες λεπτομέρειες για την ρύπανση του π. Κηρέα  στην ιστοσελίδα του Kireas.org)

3.      3. Ο ποταμός Κυμασιώτης παρότι έχει μεγαλύτερη παροχή και συνεχή  ροή όλο το χρόνο (από ότι για παράδειγμα ο ρύακας Δεματά της ΣΜΠΕ στις Ροβιές) δεν συμπεριλαμβάνεται στην ΣΜΠΕ  και έτσι μένει  εκτός θεσμικού πλαισίου προστασίας .  Ο ποταμός  έχει υποστεί στο παρελθόν παράνομες μπαζώσεις  και διασχίζει την περιοχή που η εταιρεία ΤΕΡΝΑ θέλει να δημιουργήσει ΒΙΠΕ. του (Δες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του Kireas.org)

4.       4. Προτείνεται στην ΣΜΠΕ να δημιουργηθεί νέος ένας φορέας διαχείρισης για όλες της  NATURA της Εύβοιας και τους υγροτόπους εκτός NATURA. Αφενός στην ΣΜΠΕ δεν συμπεριλαμβάνονται σημαντικοί υγρότοποι του δήμου και αφετέρου δεν υπάρχει προστασία για την περιοχή GR2420003 «Κοιλάδα Προκοπίου και Δέλτα Ποταμού Kηρέα» που πληρεί  όλα τα κριτήρια  παρουσίας τύπων οικοτόπων και ειδών της Οδηγίας 92/43/ΕΚ αλλά σκόπιμα  έχει μείνει έξω από το δίκτυο NATURA και τώρα από το σχέδιο διαχείρισης.

5.      5.  Στην ΣΜΠΕ  προβλέπεται η ανασύσταση και αποκατάσταση περιοχών υγροβιότοπων. Ενώ στο σχέδιο συμπεριλαμβάνεται  το έλος Ψαχνών (Κολοβρέχτης) μένουν εκτός πλαισίου προστασίας σημαντικοί υγρότοποι του δήμου που έχουν  καταγραφεί από τα μητρώα του  ΕΚΒΥ και την WWF (όπως το δέλτα του Βουδωρου,  ο Βάλτος της Κρύας Βρύσης, Το Δέλτα Κυμασίωτη, οι λίμνες των μεταλλείων Πρασκευορεματος , η λίμνη Γεροπόταμου στο Τρούπι και άλλοι υγρότοποι).  Το  καλοκαίρι δημοσιεύτηκε Προεδρικό Διάταγμα στο (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012) για την προστασία των νησιώτικων υγροτόπων το οποίο δεν παραλείπει  σημαντικούς  υγροτόπους του δήμου (Δες λεπτομέρειες  για το θέμα και  τους απροστάτευτους υγροτόπους στην ιστοσελίδα του Kireas.org)

6.      6.  Η  ΣΜΠΕ προβλέπει το κλείσιμο και αποκατάσταση ενεργών ΧΑΔΑ   καθώς και η αποκατάσταση των ανενεργών ΧΑΔΑ αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται οι παράνομοι ΧΑΔΑ του δήμου στο Παρασκευόρεμα που αποκάλυψε πρόσφατα ο Kireas.org (Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του Kireas.org)


7.       7. Ο Βιολογικός Καθαρισμός Μαντουδίου ( ή Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων, Ε.Ε.Λ.)  δεν συμπεριλαμβάνεται (είναι ανύπαρκτος) στην ΣΜΠΕ  με αποτέλεσμα να εξαιρείται από λαμβάνονται τα μέτρα ελέγχου και παρακολούθησης  της λειτουργίας του.

Για να κάνει ευκολότερη την μελέτη και πρόσβαση των  επιπτώσεων και  μέτρων διαχείρισης,  ο Kireas.org έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τα σχετικά αποσπάσματα της πολυσέλιδης Στρατηγικής ΜΠΕ όπου αναδεικνύονται και άλλα θέματα. Πληροφορίες για την εκδήλωση  στο 2227-22700.


Kireas.org
Ιφιγενείας 3
Μαντούδι 34004
2227-22700



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,