Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα σταφύλια (της Κεράμειας) έχουν τη δική τους ….Ιστορία



 Νίκος Σκουμπρής

---Τι σταφύλι είναι αυτό;; ρώτησα τη γιαγιά μου, κατάκοιτη πια, βάζοντάς της δυο ρώγες στο στόμα της.
---Μοσχάτο!!! μοσκοβολάει, απάντησε, για να με ρωτήσει αμέσως μετά, ήρθε κιόλας τσ’ Αη Σωτήρος;;;
Μοσχάτο λοιπόν. Ένα μικρό, πυκνόραγο και ταπεινό, στην εμφάνιση, σταφύλι, που στα χρόνια πριν και μετά τον πόλεμο μεγαλούργησε στην Κεράμεια, μετατρέποντας ένα μικρό χωριό, σε τοπικό παραγωγό του περίφημου Μοσχάτου κρασιού. Ένα λιαστό, γλυκό,

υψηλόβαθμο και έντονα αρωματικό κρασί.
Τελευταίοι παραγωγοί του κεραμειώτικου μοσχάτου κρασιού, οι αείμνηστοι Δημήτρης Αλεξίου (Μήτσος τσ’ Γιάννενας) και μπαρπα Χρήστος Τσαμούρας, οι οποίοι διέθεταν αμπέλια εξ’ ολοκλήρου από μοσχάτα κλήματα.




Το μοσχάτο, ωρίμαζε πολύ νωρίς, αρχές Αυγούστου. Τρυγούσαν τα σταφύλια, τ’ άφηναν κάποιες μέρες να λιαστούν και στη συνέχεια τα «πατούσαν». Το αποτέλεσμα, ένα χρυσαφένιο θεϊκό νέκταρ!! Πυκνό, υψηλόβαθμο και έντονα αρωματικό κρασί.
Ήταν τόσο δυνατό, που αν μια 5αρα τη γέμιζες με 4 οκάδες μοσχάτο, και τη 1 οκά, την «έκλεβες» με νερό, αυτός που δεν ήξερε, δεν το καταλάβαινε, μου διηγήθηκε ο Αντώνης ο

Κοντογιάννης.
Μετά τον πόλεμο ήρθε η φυλλοξήρα και τα αμπέλια του μοσχάτου που ήταν από ήμερο κλήμα, ξεράθηκαν. Και μαζί τους χάθηκε το μοσχάτο κρασί και η τέχνη παραγωγής του.
Σώθηκαν ελάχιστα κλήματα, πολύτιμα στοιχεία, μιας σπάνιας τοπικής ποικιλίας, διάσπαρτα στα παλιά αμπέλια. Αυτά τα μοσχάτα μέχρι πρόσφατα έπαιζαν το ρόλο του φαγώσιμου σταφυλιού. Πού να βρεθούν τότε, οι σημερινές «εμφανίσιμες» επιτραπέζιες ποικιλίες .
Δυο, τρία τέτοια μοσχάτα κλήματα διασώθηκαν στο αμπέλι του παππού μου, του γερο Σκουμπρή, που φυτεύτηκε το 1956 και πολύ αργότερα στα δικά μου, παιδικά χρόνια το φρόντιζε η άλλη μου γιαγιά, η Λένη η Τσαμούραινα.

Κάθε φορά λοιπόν που ζύγωνε της Αη Σωτήρος, μ’ έβαζε η κυρά Λένη στο γαϊδούρι, στα καπούλια και πηγαίναμε στ’ αμπέλι. Δοκιμάζαμε το μοσχάτο και όταν τα σταφύλια ήταν ώριμα, τα κόβαμε. Στρώναμε αμπελόφυλλα στον πάτο του κοφινιού, τα τοποθετούσαμε με προσοχή για να μην λιώσουν και τα φέρναμε στο σπίτι. Ακόμη θυμάμαι τη χαρά και το καμάρι, όταν καθόμασταν στην αυλή, κάτω απ’ τη μεγάλη μουριά, γιαγιά κι εγγονός και τρώγαμε τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, τα μοσχάτα.
Πολλά, πολλά χρόνια μετά, ο πατέρας μου, έφερε μερικά κοντύλια στο Μαντούδι και από αυτά έβαλα κι εγώ 3 ρίζες στο αμπέλι που φύτεψα. Κι όντως μοιάζουν παράταιρα και μειονεκτούν οπτικά, ανάμεσα στα εντυπωσιακά και εμφανίσιμα, διπλανά τους, επιτραπέζια σταφύλια. Κι όταν ένας φίλος που δεν ήξερε, μου πρότεινε να τα βγάλω και να τα αντικαταστήσω με σταφύλια σαν τα «άλλα», τα «ωραία», του εξήγησα ότι στα μοσχάτα μου ζει ο παππούς μου ο Νίκος, βλέπω τις γιαγιάδες μου να με κρατούν – παιδάκι - απ’ το χέρι, είναι οι παιδικές μου μνήμες και η ιστορία του τόπου μου.
Κι έτσι κάθε Αύγουστο, μπρός – πίσω της Αη Σωτήρος, που γίνονται τα μοσχάτα μου, τα μοιράζομαι μ’ αυτούς που ξέρουν: πρώτα φέρνω στη γιαγιά μου τη Λένη, μετά στη θειά μου τη Μόρφω που φύτεψε μαζί με τον πατέρα της και τ’ αδέρφια της τ’ αμπέλι μας στην Κεράμεια, και τα υπόλοιπα τα απολαμβάνω με τα παιδιά μου και φίλους που μπορούν να καταλάβουν την Αξία τους!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο...

ΚΛΗΜΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ-ΝΕΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ-

ΤΟΥ Γ. ΣΤΑΡΑΝΤΖΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Ο Αρχ/της Κλήμης Ζώκαρης -εξ Αιδηψού, «ουκ ασήμου πόλεως πολίτης»-, έχει μία ακατάπαυστη πνευματική δημιουργία και παραγωγή στη θεολογική και φιλοσοφική σκέψη. Το τελευταίο χρονικά έργο του ο «Ωριγένης» είναι ένα σύγγραμμα άρτιο και ολοκληρωμένο μέσα στη θεολογική και φιλοσοφική γραμματεία μας. Αποδεικνύει το εύρος των γνώσεων του πάνω στην Αρχαία Ελληνική σκέψη - Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Επίκουρος, Κυνικοί, Στωικοί - αλλά και το βάθος της θεολογικής του παιδείας και το ύψιστο βεληνεκές των ερευνών του και των θεολογικών του μελετών που με τον τίτλο «ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» ανέρχονται σε 10 τόμους! Αν δε σε αυτούς τους τόμους προστεθεί η λάμψη και η γοητεία του προσωπικού του ύφους, συγκροτούν μία ΑΡΙΣΤΗ πραγματεία πάνω σε θεολογικά θέματα και στους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. Μόλις μου έστειλε τον «ΩΡΙΓΕΝΗ» -ήταν καλοκαίρι στην Αιδηψό-τον διάβασα και ένοιωσα μεγάλη πνευματική απόλαυση. Τελώ πράγματι κάτω από τη γοητεία της Νέας αυτής μελέτης του και θ...