Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

14 μέρες πριν προχωρώντας μπροστά!


Του Πάνου Β 

Ας μιλήσουμε για ποδόσφαιρο λοιπόν. Το περασμένο Σάββατο βρέθηκα στην Αθήνα και τελείως συμπτωματικά πήγα να παρακολουθήσω το ματς Λεβαδειακός-Ολυμπιακός στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο γαμπρός ανέλαβε τη μεταφορά με μηχανή και όλα όμορφα κι ωραία στις 7 το απόγευμα.
Συναντήσαμε στο δρόμο 2-3 κλούβες με ΜΑΤ στη Κηφισίας, κόσμος ελάχιστος στους δρόμους και φτάσαμε γρήγορα στο γήπεδο. Ευγενικά οι αστυνομικοί μας προώθησαν στις κερκίδες με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού και ψάξαμε να βρούμε εποχούμενοι την είσοδο. Ακολουθώντας τα μπροστινά μηχανάκια, καβαλήσαμε ένα πεζοδρόμιο και μπήκαμε από μια ΤΡΥΠΑ στο πλέγμα στον προαύλιο χώρο του σταδίου. Βάλαμε το μηχανάκι μας
ανάμεσα σε 100ντάδες άλλα, παράνομα παρεισφρήσαντα στις σκιές των δέντρων και πορευτήκαμε κατά τη πύλη.
Δεν μπορέσαμε να αδιαφορήσουμε για τα δακρυγόνα και τις ιαχές των φιλάθλων που ακούγονταν. Πέρασε ολόκληρο μνημόνιο 3 αναίμακτα και τελικά θα μυρίσουμε την εξέγερση στο Ολυμπιακό στάδιο, σχολιάσαμε. Στη πύλη ρωτήσαμε για εισιτήριο, ένας  Ολυμπιακάρας μας είπε, τι λέτε τώρα ρε παιδιά, και περάσαμε όπως και οι άλλοι, τσάμπα. Ψάχνοντας για θύρα εκεί που ήταν οι πολλοί, βρώμαγε δακρυγόνα , όλοι έφευγαν και καταλήξαμε μετά από λίγο, από μια παραπόρτα, στη θύρα των επισήμων, που καθόντουσαν καμιά εκατοστή οπαδοί του Λεβαδειακού. Ησυχία , οικονομία και άνεση.
Απέναντι οι οπαδοί του Ολυμπιακού, 5-10 χιλιάδες, τραγούδαγαν ποιήματα για τον υπουργό Κοντονή και ρίμα κάτι να τελειώνει σε –νι και τη μάνα του, χωρίς όμως ακουστικά σαφές περιεχόμενο. Ένα πανό 50 μέτρων, με περιεχόμενο γεννητικά όργανα, ΠΑΟ και Καμπάλα κατέβηκε σε δυο λεπτά,  με τηλεφωνική υπόδειξη από τους επικεφαλής υπεύθυνους του Ολυμπιακού, που παρατρέξανε στον κουστουμαρισμένο παρατηρητή του αγώνα. Στο ημίχρονο οι σεκιουριτάδες του αγωνιστικού χώρου, δεχόντουσαν βομβαρδισμό από μπουκάλια και σκουπίδια, για αδιευκρίνιστο πάλι λόγο.
Οι φωτογράφοι με πανάκριβες μηχανές απαθανατίζανε τις ωραίες, στη κερκίδα δίπλα μας, χωρίς κανείς να νοιαστεί για μας. Για αυτό και εγώ έβγαλα τσαντισμένος μια σέλφι, να μας καμαρώσουν οι φίλοι μας στο φέϊσμπουκ!
Σε όλο τον αγώνα οι ολυμπιακοί φίλαθλοι έβριζαν όπως άρχισαν και μόνο στο 80 λεπτό όταν είδαν ότι η ομάδα μπορεί να κάνει γκέλα, φώναξαν συνθήματα υπέρ της. Οι φίλαθλοι του Λεβαδειακού, κάποια στιγμή που δήλωσαν τη παρουσία τους, έβριζαν τον διαιτητή μέσω ενός –δυο βροντόφωνων αντιπροσώπων, στην ισχνή τους κερκίδα. Σκεφτόμουν ότι αν έκαναν κανένα ντου οι απέναντι, μετά  άντε να τους πείσω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Ευτυχώς όμως βάλαμε δυο --κατά λάθος-- γκολ και τα πράγματα τελείωσαν φυσιολογικά και ήρεμα. Φύγαμε παρατηρώντας τα ξηλωμένα τσιμέντα μεγέθους πεπονιού που εκτοξεύθηκαν πριν στις διμοιρίες των ΜΑΤ, για να μπουν οι φίλαθλοι τσάμπα στο γήπεδο. Φύγαμε με τον ίδιο τρόπο, μέσω μιας τρύπας στο πλέγμα ανάμεσα σε παιδιά 15-25 χρονών και γυρίσαμε σπίτι.
Για τον αγώνα θα διαβάσατε τα πάντα εκτός από τα παραπάνω. Όσο και αν έψαξα για αυτά δε βρήκα τίποτα, πουθενά. Απασχολήθηκαν 10 διμοιρίες ΜΑΤ με πολλές εργατοώρες , ξοδεύτηκαν δαπανηρά δακρυγόνα, έσπασαν ντουβάρια δισεκατομμυρίων που μας κάνανε φτωχούς, ξηλώθηκαν φράχτες, δεν κόπηκαν αρκετές εκατοντάδες ή και χιλιάδες εισιτήρια με χαμένα έσοδα και ΦΠΑ. Ποιός ξέρει το κόστος της συνολικής ζημιάς άραγε; Ποιος ασχολείται με αυτά άραγε;
Λοιπόν σε 16 μέρες έχουμε εκλογές. Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ με τον τρόπο που ζούμε γύρω μας, που νομίζουμε ότι οι εκλογές θα αλλάξουν κάτι. Θεωρώ ότι είναι ευκολότερο να μας χαριστεί όλο το χρέος, παρά να αλλάξουμε ένα κομμάτι από τη ζωή μας. Έστω τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό μας.
Κοινοβουλευτικό πολιτισμό δεν έχουμε. Αλλά κι αυτός εξαρτάται από τους πολίτες όχι από το πολιτικό σύστημα. Πάντα με εντυπωσίαζαν οι υστερικά φανατικοί , επειδή νόμιζαν ότι μπορούν να πείσουν ή να φοβίσουν. Επίσης οι Ολυμπιακοί που δεν διασπάστηκαν ποτέ και κέρδισαν σχεδόν όλα τα πρωταθλήματα μέχρι τώρα!

Τελικά προτιμώ την ησυχία του καναπέ. Πιστεύω όμως να καταλάβατε ότι δεν ήθελα να γράψω κείμενο για το ποδόσφαιρο…

Δημοσιεύθηκε στον Παλμό της Βόρειας Εύβοιας στις 5-9-2015

ΥΓ: Τα στατιστικά της σούπερλίγκα 9 μέρες μετά δείχουν ότι στον αγώνα κόπηκαν 0 εισητήρια! ,ενώ τον παρακολούθησαν περίπου 8-10 χιλιάδες θεατές.Με 23% ΦΠΑ πάλι μηδέν κάνει!!!! 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν