Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βλακειοκάθαρση ή ηλιθιοαφανισμός;


Του Πάνου Β

Φιλοκαλούμεν μετ’ ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας, σε ένα έθνος που η παιδεία του δοκιμάσθηκε πριν λίγα χρόνια στη γνώση της αρωγής ή της ευδοκίμησης.
Η παιδεία συχνά μπλέκει τα πεδία που μπορεί να αναπτύξει ικανότητες, με τα παιδία που πνίγονται στο Αιγαίο και πιθανά να μη γνωρίζει που πέφτει το Αγαθονήσι, αλλά έχει τη Μύκονο στη καρδιά της, μέσα από τα τοκ-σόου.
Το καλοκαίρι η απειλή της χρεωκοπίας μας υποχρέωσε σε κάπιταλ κοντρόλ, τα οποία κατέληξαν στην υποχρέωση να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες (μόνο τις συστημικές ευτυχώς) με προοπτική να δανεισθούμε για αυτό επιπλέον 25 με 26 δισεκατομμύρια ευρώ. Τότε η επίθεση στην αλλαξόπιστη κυβέρνηση ήταν σκληρή από τη συνεπή αντιπολίτευση, αλλά σήμερα που σε συνθήκες διάλυσης οι τράπεζες χρειάζονται από 4,5 στο καλό σενάριο
μέχρι 14  στο κακό σενάριο, δισεκατομμύρια μόνον, κανείς δε λέει ότι τότε έλεγε βλακείες και σήμερα τα πράγματα πάνε, σε αυτό το τομέα τουλάχιστο, αρκετά καλύτερα.
Φυσικά ουδείς θυμάται ότι από Γενάρη μέχρι τον Ιούλη του τρέχοντος έτους , οι ομοεθνείς μας ιδιώτες απέσυραν πανικόβλητοι από τις τράπεζες πάνω από 45 δισεκατομμύρια , που αν δεν γινόταν αυτό δεν θα υπήρχε η ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης-των συστημικών μόνο και ευτυχώς-τραπεζών.Έτσι οι ευτυχείς διαρρήκτες όπου και να μπουκάρουν, από σοφίτες μέχρι πατάρια και από πατάκια μέχρι μαξιλάρια, κάνουν γερή μπάζα, χωρίς να έχουν ανάγκη πια να ληστεύουν τράπεζες.
Οι αγώνες για τη δημόσια εκπαίδευση άρχισαν αλλά τη κυβέρνηση λίγο έλλειψε να ρίξει η επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, επειδή ο λαός του ΣΚΑΙ δεν ανέχεται οι Ιδιώτες να πληρώνουν παραπάνω για τα παιδιά τους για να ιδιωτεύουν σε ιδιωτικά σχολεία,  που συνήθως η εκπαιδευτική τους διευκόλυνση είναι να τους χαρίζουν απολυτήρια και μπακαλιαροτεά ή κάπως έτσι-(δεν θυμάμαι να έμαθα γαλλικά στο σχολείο).
Τώρα μάλιστα που ο χοντρός και απεχθής υπουργός-άκου κει παιδείας- είπε ότι προτιμάει τον όρο εθνοκάθαρση από τον όρο γενοκτονία των Ποντίων, ξεσηκώθηκε ευτυχώς ο λαός του Άδωνη μαζί με την ιστορική μας μνήμη και αποδίδει σαν επιστήμονας γλωσσολόγος το δίκαιο. Η εθνοκάθαρση σημαίνει ότι οι Τούρκοι ξεκαθάριζαν τον Πόντο από το έθνος των Ελλήνων ενώ γενοκτονία ότι ήθελαν να εξοντώσουν μόνο τους Πόντιους και έτσι δεν θα χάσουμε σα λαός τα ιστορικά μας νομικά δικαιώματα αν τη σφαγή τη πούμε γενοκτονία και όχι εθνοκάθαρση. Ο ίδιος λαός που ξεσκίζει σε ότι πτώση θέλεις τον Φίλη έχει ήδη εντρυφήσει σε κάθε είδος απόδοσης ηλιθιότητας στο αδελφό έθνος των Ποντίων με κάθε είδους υποτιμητικό, ρατσιστικό και απαξιωτικό ανέκδοτο.
Σίγουρα αν ο Φίλης πει κάτι σήμερα και για τις ξανθιές, τότε υπάρχει ελπίδα να αποκατασταθεί και η εμφάνιση του θηλυκού έθνους, που σαν άλλη Μέριλυν ή τέλος πάντων Βουγιουκλάκη ενέδωσε στο ξανθοπλατινέ αρνούμενη το εθνικό μεσογειακό μελανουρόχρωμα της χαίτης, προς όφελος των  μονοπωλίων της Κλαιρόλ.
Ευτυχώς όμως που μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η Ολυμπιακάρα. Ο μόνος λόγος που κάποιος χαίρεται ειλικρινά στην Ελλάδα χωρίς προσποίηση και εκπαιδευτικό φτιασίδωμα. Βάλαμε το γκολ στο 90, πανηγυρίσαμε με την Ακρόπολη σε κορεό, έστω κι αν μόνο 2 από τους 14 ποδοσφαιριστές που έπαιξαν δεν ήταν μετανάστες. Νερό πολύ δεν είχε το Καραϊσκάκη να πνίξει κανένα παιδί και αντί για βάρκες επικρατούν τα τάνκερ. Αλλά το να είσαι Ολυμπιακός σε αυτή τη χώρα εξακολουθεί να είναι μια αρετή, σε σχέση με το να είσαι Νέα Δημοκρατία των τεσσάρων μονομάχων.
Γιατί η Ελλάδα εκτός από τη Δημοκρατία που χάρισε στο κόσμο, χάρισε και τη Παιδεία, μόνο που δυστυχώς , μάλλον, ίσως, την χάρισε ΟΛΗ και δεν μας έμεινε τίποτα από αυτή. Και σήμερα τι να πρωτοκαθαρίσεις από τους ιδιώτες εναπομείναντες, χωρίς προοπτική δημόσιας ή κοινής -εταιρικής τέλος πα- λογικής;


 πνιγμένο και μοναχικό ανάλεκτο


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο...

ΚΛΗΜΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ-ΝΕΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ-

ΤΟΥ Γ. ΣΤΑΡΑΝΤΖΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Ο Αρχ/της Κλήμης Ζώκαρης -εξ Αιδηψού, «ουκ ασήμου πόλεως πολίτης»-, έχει μία ακατάπαυστη πνευματική δημιουργία και παραγωγή στη θεολογική και φιλοσοφική σκέψη. Το τελευταίο χρονικά έργο του ο «Ωριγένης» είναι ένα σύγγραμμα άρτιο και ολοκληρωμένο μέσα στη θεολογική και φιλοσοφική γραμματεία μας. Αποδεικνύει το εύρος των γνώσεων του πάνω στην Αρχαία Ελληνική σκέψη - Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Επίκουρος, Κυνικοί, Στωικοί - αλλά και το βάθος της θεολογικής του παιδείας και το ύψιστο βεληνεκές των ερευνών του και των θεολογικών του μελετών που με τον τίτλο «ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» ανέρχονται σε 10 τόμους! Αν δε σε αυτούς τους τόμους προστεθεί η λάμψη και η γοητεία του προσωπικού του ύφους, συγκροτούν μία ΑΡΙΣΤΗ πραγματεία πάνω σε θεολογικά θέματα και στους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. Μόλις μου έστειλε τον «ΩΡΙΓΕΝΗ» -ήταν καλοκαίρι στην Αιδηψό-τον διάβασα και ένοιωσα μεγάλη πνευματική απόλαυση. Τελώ πράγματι κάτω από τη γοητεία της Νέας αυτής μελέτης του και θ...