Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΗΜΟΣ ΚΗΡΕΩΣ - ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ - ΤΕΡΝΑ

Τέρμα ο λιθάνθρακας στο Μαντούδι και από την ΤΕΡΝΑ

Ο Δήμαρχος Κηρέως κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης απέστειλε επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργο Περιστέρη από τον οποίο ζήτησε να εγκαταλείψει η επιχείρηση τα λιθανθρακικά της σχέδια στο Μαντούδι και ταυτόχρονα τον κάλεσε να αξιοποιήσει την περιουσία της Εταιρεία του στην περιοχή του Δήμου Κηρέως, σε επιχειρηματικές δραστηριότητες φιλικές με το περιβάλλον.

Στην απαντητική του επιστολή ο κ. Περιστέρης «έκλεισε» και επισήμως κάθε περεταίρω συζήτηση για ηλεκτροπαρωγή με λιθάνθρακα και παράλληλα εξέφρασε τις σκέψεις του για τα νέα επιχειρηματικά σχέδια της ΤΕΡΝΑ στην περιοχή του Δήμου Κηρέως.

Οι δύο επιστολές δόθηκαν για ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος και το θέμα θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. Κηρέως σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Παραθέτουμε τη σχετική αλληλογραφία για δική σας ενημέρωση.

ΔΗΜΟΣ ΚΗΡΕΩΣ

WWW.KIREAS.GOV.GR

Αξιότιμε Κύριε Περιστέρη

Στις 10.2.2009 ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης με δηλώσεις του απέρριψε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το ρυπογόνο λιθάνθρακα. Η εξέλιξη αυτή, εκ των πραγμάτων σημαίνει επαναπροσδιορισμό και ακύρωση των επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με λιθανθρακικές μονάδες.

Ο Δήμος Κηρέως δεν αντιτίθεται εν γένει στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην παραγωγή ενέργειας. Αρνείται όμως επενδύσεις που μολύνουν το περιβάλλον, προκαλούν βλάβες στην υγεία των κατοίκων και ζημιώνουν τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους, σαν τις λιθανθρακικές μονάδες. Αντιθέτως είμαστε ανοιχτοί σε κάθε επιχειρηματικό σχέδιο και παραγωγική δραστηριότητα που σέβονται το τοπικό περιβάλλον, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και κινούνται στη λογική του αμοιβαίου οφέλους για τους επενδυτές και για την περιοχή μας.

Σε αυτά τα πλαίσια σας καλώ για ακόμη μία φορά να εγκαταλείψετε το επιχειρηματικό σας σχέδιο για λιθανθρακική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Μαντούδι. Ταυτόχρονα σας προσκαλώ να αξιοποιήσετε την περιουσία της Εταιρείας σας στο Δήμο Κηρέως και να δραστηριοποιηθείτε επιχειρηματικά σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον. Σας προτείνω να προχωρήσετε στο ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μεικτό δίκτυο ανανεώσιμων πηγών (ήλιος, αέρας, νερό) με πιλοτική εφαρμογή στην τεχνητή λίμνη του «Παρασκευορέματος», το οποίο θα είναι πρωτοποριακό για την Ελλάδα, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που αποδέχεται τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Παράλληλα και σε μια κίνηση καλής θέλησης της Εταιρείας σας προς τους κατοίκους του Μαντουδίου, σας ζητώ να απομακρύνετε τις παλαιές δεξαμενές καυσίμων από την παραλία Κυμάσι και να διαμορφώσετε την ιδιοκτησία σας συντελώντας στην περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου. Σας προτείνω επίσης να εξετάσετε τη δυνατότητα δημιουργίας στο Κυμάσι μαρίνας τουριστικών σκαφών, με αμοιβαία οφέλη για την εταιρεία σας και για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Προς αυτές τις κατευθύνσεις ο Δήμος Κηρέως είναι ανοιχτός σε έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΗΡΕΩΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ

η απάντηση του κ. Περιστέρη:

"Σας ευχαριστώ για την από 30 Μαρτίου 2009 επιστολή σας, με την οποία μας εκφράζετε τις απόψεις σας σετικώς με την αξιοποίηση της περιουσίας μας, που βρίσκεται στα όρια του δήμου σας, καθώς και με την επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί από την εταιρεία μας στην περιοχή. Είναι προφανές ότι τα ίδια θέματα απασχολούν και εμάς και με την ευκαιρία θα επιθυμούσαμε να σας παραθέσουμε τις απόψεις μας επ' αυτών.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα που θα μπορούσε να αναπτυχθεί από την εταιρεία μας στην περιοχή, εφ' όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα βασίζεται σε δύο κύριους άξονες: αναβίωση του κλάδου λευκολίθου και ηλεκτροπαραγωγή.

Σχετικώς με την ενδεχόμενη επανάληψη των μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εργασιών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων λευκολίθου της περιοχής, αξιολογούμε τα στοιχεία που βρέθηκαν στα αρχεία της ΒΙΟΜΑΓΝ που θα επιβεβαιώσουμε στη συνέχεια, με τη διεξαγωγή ερευνών, τις ποσότητες και την ποιότητα των κοιτασμάτων της περιοχής. Παράλληλα απαιτείται να γίνει μια ενδελεχής και σε σημαντικό βάθος χρόνου έρευνα αγοράς του προϊόντος, τα αποτελέσματα της οποίας συνδυαζόμενα με το προϋπολογιζόμενο κόστος εξόρυξης και παραγωγής του τελικού προϊόντος θα μας οδηγήσουν στην κατά το δυνατόν ασφαλέστερη απόφαση για την αναβίωση ή μη του κλάδου λευκολίθου.

Η προσφάτως επεφρασμένη η πολιτική βούληση, τόσο του υπουργού Ανάπτυξης όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "κλείνει" οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για την ηλεκτροπαραγωγή με λιθάνθρακα. Εναλλακτικώς μελετούμε την ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο φυσικό αέριο, το οποίο θα φτάνει στο εργοστάσιο των Φούρνων με αγωγό, που πρέπει να κατασκευαστεί από τις αρμόδιες αρχές (ΔΕΣΦΑ) και που θα επιτρέπει τη σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας. Συμπληρωματικώς, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο και υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο θα μεταφέρεται στο λιμάνι με πλοίο και θα αποθηκεύεται σε ειδικό προς τούτο σταθμό, που θα πρέπει να κατασκευαστεί από την εταιρεία μας.

Είναι γνωστό ότι η εταιρεία μας δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ως εκ τούτου ο προτεινόμενος υβριδικός σταθμός για την αξιοποίηση των νερών της τεχνητής λίμνης που βρίσκεται στις εκτάσεις μας, στο Παρασκευόρεμα, αποτελεί μια πρωτοπόρο ιδέα που εμπίπτει απολύτως στις προτεραιότητές μας. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τους σταθμούς αυτού του είδους και που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητά τους, προκειμένου να λάβουμε τις αποφάσεις μας.

Η ύπαρξη των δεξαμενών καυσίμων (μαζούτ) συνδέεται με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας του λευκολίθου. Η τελική απόφαση για το μέλλον αυτού του κλάδου θα καθορίσει και την αναγκαιότητα ή μή ύπαρξης των εν λόγω δεξαμενών. Σε περίπτωση επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων λευκολίθου θα εξετάσουμε τη δυνατότητα μεταφοράς τους σε άλλη θέση σε συνδυασμό και με την όδευση των σωληνώσεων προς το εργοστάσιο.

Είμαστε στη διάθεσή σας για πρόσθετες πληροφορίες ή εξηγήσεις που τυχόν κρίνετε χρήσιμες. Πιστεύουμε ότι μόνον μέσω ενός γονίμου και ειλικρινούς διαλόγου, μπορούν να προωθηθούν ιδέες και επενδυτικά σχέδια επωφελή και για τον επιχειρηματία αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής".

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,