3 Φεβρουαρίου 2016

Παζάρας:κάλλιο αργά παρά ποτέ   Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου του 2016, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παζάρας για το θέμα της έγκρισης του τεχνικού προγράμματος έτους 2016 είπε στο σώμα τα εξής:
   Κύριε Πρόεδρε
   Πραγματικά στο τεχνικό πρόγραμμα, που μας στείλατε για συζήτηση και λήψη απόφασης, μπήκαν καινούρια έργα και αφαιρέθηκαν ορισμένα.
   Δεν μπορώ να μην μπω  στον πειρασμό και να μην σας πω ότι, σε προηγούμενο
Δημοτικό Συμβούλιο τα λόγια του Δημάρχου σχετικά με την προσθήκη έργων και την αφαίρεση ορισμένων, απευθυνόμενος σε μένα, ήταν τα εξής «και εμείς θα θέλαμε κ. Παζάρα να βάλουμε πολλά έργα, απαιτείται όμως να βγάλουμε άλλα. Είναι απλό, τα χρήματα είναι δεδομένα. Δεν είπατε ποια θα αφαιρέσουμε για να βάλουμε κάποια άλλα. Με την προσθαφαίρεση θα δημιουργηθούν άλλου είδους προβλήματα».
   Στο τεχνικό πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας, κάνατε κ. Αντιδήμαρχοι προσθαφαιρέσεις και μπράβο σας. Αν υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, μπράβο και σε αυτόν. Λίγο αργά. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.
   Να γνωρίζετε ότι είστε στη Δημοτική αρχή για να λύνετε προβλήματα και να αναλαμβάνετε την ευθύνη για αυτά που δεν λύνετε. Έτσι απλά.
   Σήμερα συνεδριάζουμε για όγδοη φορά, αν δεν έχω χάσει το λογαριασμό, το τεχνικό πρόγραμμα του 2016.
   Θέλω να υπενθυμίσω το Σώμα, ότι σε προηγούμενες συνεδριάσεις του, ακούστηκαν απόψεις, οι οποίες δεν ήταν σωστές. Οι απόψεις αυτές εκφράσθηκαν από το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους που τον στηρίζουν. Όλοι τους θεωρούσαν ότι νόμιμο ήταν να ψηφισθεί το τεχνικό πρόγραμμα μέχρι στις 31 Οκτωβρίου του 2015. Επικαλούνταν δε το άρθρο 208 του νόμου 3463/2006.
   Έλα όμως που το άρθρο αυτό αναφέρει κατά λέξη ότι «τα Δημοτικά Συμβούλια οφείλουν, δύο μήνες πριν την έναρξη του οικονομικού έτους να αποφασίζουν για το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα».
Το οφείλουν αγαπητοί συνάδελφοι δεν σημαίνει υποχρεούνται. Εάν σήμαινε υποχρεούνται, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που βγαίνει κάθε χρόνο, κατ’ επιταγή του Καλλικρατικού νόμου, δεν θα ανέφερε ότι «τεχνικό πρόγραμμα ψηφίζεται εντός της προθεσμίας ψήφισης του προϋπολογισμού».
   Δεν θα ανέφεραν ακριβώς το ίδιο και τα δύο έγγραφα, που υπογράφει με εντολή του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η προϊσταμένη του Τμήματος Διοικητικού-Οικονομικού και τα οποία το μεν ένα έχει ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2015, το δε άλλο 21 Δεκεμβρίου 2015. Μάλιστα η αναφορά αυτή έχει έντονη γραφή.
   Όλα αυτά τα είχα πει σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια. Είχα ρωτήσει και το Δήμαρχο «αν η άποψή του είναι σωστή, τότε γιατί έφερε το τεχνικό πρόγραμμα στις 10 και 24 Νοεμβρίου 2015, για συζήτηση και απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν παρανομούσε τότε; Απάντηση ποτέ δεν πήρα.
   Τα λέω αυτά τώρα, για να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ευλογώ βέβαια τα γένια μου και καλά κάνω.
   Προς επιβεβαίωση της ορθότητας των απόψεών μου, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβούλων, ήρθε και το έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2016, το οποίο πληροφορεί ότι «η όλη διαδικασία ψήφισης και επικύρωσης του προϋπολογισμού εκάστου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί την 31 Δεκεμβρίου 2015».
   Έχω την αίσθηση κ. Πρόεδρε, ότι σήμερα το τεχνικό πρόγραμμα θα εγκριθεί.
   Εκείνο που πρέπει να μας μείνει από όλη αυτή την ιστορία, είναι ότι δεν χρειάζονται οκτώ συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου αυτό να εγκριθεί, αν στην κατάρτισή του συμβάλουν με τις προτάσεις τους όλες οι Δημοτικές παρατάξεις.
   Δεν χρειάζεται να βγαίνουν ανακοινώσεις και κόντρα ανακοινώσεις, για να ρίχνονται όλες οι ευθύνες σε άλλους και καμία σε μας.
   Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να μην το βάζουμε επί των τύπων των ήλων. Και ο τύπος των ήλων είναι η αντιπαλότητα. Αντιπαλότητα, η οποία πρέπει να εκλείψει.
   Τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός θα υπάρξουν το 2016, 2017, 2018 και 2019, όπως και πολλά άλλα θέματα, τα οποία θα αποτελέσουν την αφορμή για να συμβούν πάλι τα ίδια.
   Είναι ευκαιρία σήμερα με αφορμή την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος να τα βρουν μεταξύ τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας.
   Την ευχή αυτή εκφράζω και θα συνεχίζω να την εκφράζω για το καλό των συνδημοτών μας.
   Όλοι μας να μετράμε τις λέξεις μας, αλλά και να μην τις καταπίνουμε. Γιατί καταπίνοντάς τες, θα χάσουμε τη φωνή μας. Και άμα χάσουμε τη φωνή μας καταλαβαίνουμε τι θα γίνει με την ψυχή μας.
   Προσωπικά θα φροντίζω να μετρώ τις λέξεις, αλλά και να μην τις καταπίνω.

Σας ευχαριστώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

για να εμφανισθούν περιμένετε λίγες ώρες....
τα σχόλια ελέγχονται ως προς το υβριστικό, μη θεμιτό ή φασιστικό περιεχόμενο
ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο επειδή υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιό του.