Χριστόπουλος Απόστολος
Λουτρά Αιδηψού
Με τον ερχομό των κατακτητών στην Ελλάδα, εμείς σαν Έλληνες θα έπρεπε να αντισταθούμε. Τότε οι εξόριστοι κομμουνιστές, δραπέτευσαν από τους τόπους της εξορίας τους και ανέλαβαν την οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης.
Πρώτα εβολιδοσκόπησαν τους πολιτικούς παράγοντες οι οποίοι όμως αρνήθηκαν να πάρουν μέρος. Κατόπιν τούτου στράφηκαν προς το λαό στο πνεύμα της ενότητας μέσα από την διαφορετικότητα. Αυτό έγινε γιατί είχαν απαλλαχτεί από το πνεύμα του Σταλινισμού και του Ζαχαριαδισμού, εχθροί αυτής της ενότητας.
Έτσι λοιπόν η προσέλευση του λαού στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ήταν αθρόα και έφτασε το 90%. Πήραν μέρος βασιλόφρονες όπως ο Δημήτρης Μίχος από την Πελλοπόνησο ταξίαρχος της Αεροπορίας. Αυτός θεώρησε ότι μόνο οι κομμουνιστές πολεμούν τους κατακτητές γιαυτό και συντάχθηκε με αυτούς. Το ΕΛΑΣ τον έκανε στρατηγό και πολέμησε με αυταπάρνηση μέσα από τις τάξεις του. Στα Λουτρά Αιδηψού ο δικηγόρος Γ. Κύρκος, δεξιότατος, εντάχθηκε στο ΕΑΜ και έγινε πρόεδρος του λαϊκού δικαστηρίου. Το ΕΑΜ έκαμε την κυβέρνηση του βουνού όπου συμμετείχαν μόνο δύο κομμουνιστές, και οι άλλοι ήταν από άλλες παρατάξεις. Σκοπός ήταν να ιδρυθούν κόμματα και να γίνουν δημοκρατικές εκλογές, έχοντας ως πρότυπο το σύστημα της Σουηδίας και όχι της Αλβανίας, όπως ισχυρίζονται μερικοί αντιδραστικοί.
Ένα λάθος ήταν να πάνε οι ΕΑΜίτες στο Λίβανο παρά την αντίθεση του Άρη Βελουχιώτη. Ερχόμενοι από το Λίβανο, ο Παπανδρέου και οι λοιποί κατάφεραν να αποκοιμίσουν το ΕΑΜ και να φέρουν τους Άγγλους με αρχηγό το Σκόμπυ, έχοντας εντολή από τον Τσώρτσιλ να μεταχειριστεί την Ελλάδα σαν κατεχόμενη χώρα. Στη Γαλλία οι συνεργάτες των Γερμανών εκτελέστηκαν, στην Ελλάδα έγιναν στρατηγοί, στρατοδίκες (Παπαδόπουλος Γ.) που έστειλαν στο εκτελεστικό απόσπασμα χιλιάδες αντιστασιακούς.
Έτσι δημιουργήθηκε μια νέα κατοχή και κατά συνέπεια μια νέα Εθνική Αντίσταση. Όσοι λοιπόν, γλύτωσαν από τις διώξεις ανέβηκαν στα βουνά και δημιούργησαν το Δημοκρατικό Στρατό ενάντια στην Αγγλική κατοχή. Γιαυτό το λόγο και ο μεγάλος δημοκράτης Τζανής Τζανετάκης είπε ότι αυτοί δεν ήταν συμμορίτες αλλά άνθρωποι της αντίστασης. Εφόσον πάμε να τους πιάσουμε και να τους σκοτώσουμε αυτοί έφυγαν για να σωθούν και να αντισταθούν.
Αυτοί όλοι οι επικεφαλής της εποχής εκείνης (Παπανδρέου κλπ), ήταν υπηρέτες των Άγγλων, ο δε Κανελλόπουλος είπε το περίφημο «Ιδού ο στρατός σας», για ον Ελληνικό στρατό.
Η ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα έχει χαθεί προ πολλού. Στην Ιταλία όμως τα κόμματα : 1. Κομμουνιστική Επανίδρυση 2. Το κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, 3. Δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, 4. Πράσινοι, ενώθηκαν με βάση την διαφορετικότητά τους και δημιούργησαν το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ.
Αυτά δεν τα βλέπουν οι του ΚΚΕ και αποκλείουν από τις εορταστικές εκδηλώσεις του ΕΑΜ όλους τους μη κομμουνιστοποιημένους. Τέλος η Αιδηψός στερείται μνημείου Εθνικής Αντίστασης με γραμμένα όλα τα ονόματα των πεσόντων αγωνιστών. Δυστυχώς ο δήμος Αιδηψού αδιαφορεί.
ΒΕ οκτώβρης 2008
Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)» Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...