Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημοτικές ιστοσελίδες και δεοντολογία


Έχοντας χόμπι τη δημιουργία ιστοσελίδων και ιστολογίων (πέραν του ότι είναι μέρος της δουλειάς μου), πολύ συχνά περιδιαβαίνω στις δημοτικές ιστοσελίδες της περιοχής μας, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα δω μια οργανωμένη προσπάθεια που θα θέτει τις βάσεις για ηλεκτρονική διακυβέρνηση και διαβούλευση, την παροχή εξ αποστάσεως υπηρεσιών στους πολίτες, τη διαφάνεια, κλπ.

Προς στιγμήν η  μόνη δημοτική ιστοσελίδα που δείχνει  ότι οι άνθρωποι που την έστησαν  κάτι έχουν στο νου τους από διαδίκτυο και ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι αυτή του Δήμου Κηρέα. Διαβάζω μάλιστα και για άλλες σχετικές πρωτοβουλίες της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής όπως το ασύρματο δωρεάν δίκτυο κλπ. Όλα αυτά καλά και άγια, όμως αυτή ακριβώς η πρωτοπορία του Δήμου Κηρέως επιφορτίζει τους διαχειριστές  της ιστοσελίδας του με την ευθύνη να λειτουργούν ως πρότυπα για τις σχετικές εξελίξεις στην περιοχή.

Η ανακοίνωση, λοιπόν, του Δημάρχου κ. Ενωτιάδη με ημερομηνία 11.1.2010, που δημοσιεύεται στην δημοτική ιστοσελίδα και απαντάει σε αιτιάσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, δεν αποτελεί καλό παράδειγμα. Δεν υπεισέρχομαι στην ουσία της ανακοίνωσης. Μπορεί ο κ. Δήμαρχος να έχει δίκιο σε αυτά που υποστηρίζει, όμως ο (δημόσιος) χώρος της δημοτικής ιστοσελίδας δεν πρέπει να είναι ο χώρος αντιπαράθεσης των διεκδικητών της δημαρχίας. Και κυρίως δεν μπορεί να περιλαμβάνει ανακοινώσεις που ξεκινούν με τη φράση «Χρειάζεται μεγάλο πολιτικό θράσος, περίσσευμα αλαζονείας και αρκετή έπαρση για να πιστεύεις ότι…». Στη δημοτική ιστοσελίδα θα απευθυνθεί για πληροφόρηση και ο ψηφοφόρος του αντιπάλου και δεν είναι δεοντολογικό να βρει σχόλια (δίκαια ή άδικα) εναντίον του υποψηφίου που υποστηρίζει. Η δημοτική ιστοσελίδα δεν είναι ο χώρος που οι δημοτικές παρατάξεις αντιμάχονται. Γι’ αυτό θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σχετικά ιστολόγια ή φόρα* που θα φιλοξενούν τις απόψεις της κάθε παράταξης και θα μπορούσαν να συνδέονται με την επίσημη ιστοσελίδα αλλά όχι να ανήκουν σε αυτή.

Αν οι επίσημες δημοτικές  ιστοσελίδες μετατραπούν σε πεδίο  αντιπαράθεσης θα χάσουν το σκοπό  για τον οποίο δημιουργήθηκαν (ενημέρωση και εξ αποστάσεων εξυπηρέτηση των πολιτών). Ελπίζω ότι ο κ. Δήμαρχος θα δει το ζήτημα με την ευαισθησία που χρειάζεται, θα διαγράψει τη σχετική ανακοίνωση (άλλωστε υπάρχει σε όλες τις τοπικές εφημερίδες και τα ιστολόγια) και δε θα μπει στον πειρασμό να ξαναδημοσιεύσει στο μέλλον ανάλογες ανακοινώσεις στην δημοτική ιστοσελίδα όσο δίκιο και αν έχει.

Δημήτρης Θ. Κλωτσοτύρας 
εκπ/κός Π.Ε.  
17.01.2010
 

* Πληθυντικός του φόρουμ, δηλαδή μιας ιστοσελίδας που υποστηρίζει δημόσιες συζητήσεις σε διάφορα θέματα όπως οι σελίδες δημόσιας διαβούλευσης που εγκαινίασε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,