Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρέη και περικοπές πιστώσεων οι κίνδυνοι για τον Καλλικράτη









του Παντελή Αγγέλου

Στις 7 Νοεμβρίου θα εκλέξουμε τα νέα δημοτικά συμβούλια των Καλλικρατικών Δήμων. Τα φώτα θα πέσουν από το προεκλογικό θέατρο και σύντομα θα διαπιστώσουμε τους κινδύνους που κυοφορούνται και ίσως βγουν στο προσκήνιο από την πρώτη χρονιά της θητείας των δημοτικών συμβουλίων.
Η άγνοια κινδύνου θα ήταν σεβαστή για τους πολίτες, όμως η άγνοια αυτή δυστυχώς χαρακτηρίζει και τους συμπολίτες μας που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

Θα περίμενε κανείς να γίνει μια ευρεία συζήτηση γύρω από το νέο νομοσχέδιο και να προκαλείται από τους υποψηφίους συνδυασμούς. Αντί αυτού όμως όλοι αναλίσκονται σε θέματα που αν τα σκεφτεί κανείς δεν έχουν καμία αξία. Έτσι αν θυμηθούμε, θα μας μείνουν στο μυαλό μας :
-         Αν το γκάλοπ του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να γίνει
-         Αν θα κατέβει ο Σπανός
-         Τα καμώματα του Κεδίκογλου
-         Πήγε ο Γκατζούρας με τον Ψαρρό ;
-         Με ποιόν τελικά θα είναι υποψήφιος ο Μιναχείλης
Έτσι στην προεκλογική περίοδο έχουμε από την μια το άγχος των συνδυασμών να συμπληρώσουν καλώς-κακώς τα ψηφοδέλτιά τους, με γνώμονα στις περισσότερες περιπτώσεις, το κόμμα, την υποχρέωση, τον εκφοβισμό και από την άλλη την απάθεια του κόσμου σε αυτά, λόγω των φοβερών οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν όλους !!!
Με την ανάληψη των καθηκόντων των νέων Δημοτικών αρχών που θα προκύψουν από την εκλογική διαδικασία, θα έρθει και η στιγμή της αλήθειας :
-         Οι πιστώσεις ψαλιδισμένες ήδη της τάξεως του 30%
-         Η ανοργανωσιά των παρόντων δήμων και η οργάνωσή τους σε άλλη βάση
-         Η αλλαγή νοοτροπίας Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και των πολιτών
-         Η αλλαγή νοοτροπίας σε πολλούς δημοτικούς υπαλλήλους σε σχέση με την απόδοσή τους στο αντικείμενό τους και το…. ωράριό τους
Τα χρέη στους νέους δήμους καθώς και τα έργα που έχουν μείνει χωρίς ολοκλήρωση είναι άλλη μια δύσκολη παράμετρος.
Η αδιαφάνεια στην εκτέλεση των έργων, η αλόγιστη σπατάλη έφερε πολλούς δήμους σε καταστάσεις τριτοκοσμικές. Στον δήμο Ελυμνίων πχ οι επαγγελματίες που συναλλάσσονταν πληρώνονται πλέον με δικαστικές αποφάσεις !! Δηλαδή πληρώνει λίγο πριν την κατάσχεση. Σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι που έφεραν τους δήμους τους σε αυτήν την κατάσταση, είναι και πάλι υποψήφιοι !!!
Έτσι μετά από πρόχειρους υπολογισμούς έχουμε :
1.    Δήμος Ελυμνίων : 2, 5 εκ, Δήμος Κηρέως : 2 εκ, Δήμος Νηλέως : 0,5 εκ. Σύνολο : 5 εκ ευρώ
2.    Δήμος Αιδηψού : 2, 3 εκ, Δήμος Αρτεμισίου : 2 εκ, Δήμος Ιστιαίας : 230.000 ευρώ. Σύνολο : 4, 5 εκ ευρώ.

Εκτός από τα χρέη, υπάρχουν υποχρεώσεις τρέχουσες καθώς και έργα τα οποία είναι στη μέση και θα χρειαστούν επιπρόσθετες πιστώσεις :
1.    Αποχετευτικό Λουτρών Αιδηψού
2.    Βιολογικός Καθαρισμός Ιστιαίας – Ωρεών – Αρτεμισίου
3.    Αθλητικό Στάδιο Ιστιαίας
4.    Δημαρχιακό Μέγαρο Ιστιαίας
5.    Ποδηλατόδρομος Ιστιαίας – Κανατάδικων
Αν προσθέσουμε σε αυτά και :
1.    Παράκαμψη Αγίου Νικολάου Αιδηψού (Νομαρχιακό)
2.    Παράκαμψη Λουτρών Αιδηψού (Περιφερειακό)
3.    Κόμβος Αιδηψού (Περιφερειακό)
4.    Είσοδος Παράκαμψης Λουτρών Αιδηψού (Περιφερειακό)
Επίσης σοβαρή έλλειψη που θα προκύψει στους νέους Δήμους είναι η έλλειψη ένταξης νέων έργων στο ΕΣΠΑ, αφού δεν προνόησαν να συντάξουν και να ετοιμάσουν μελέτες.
Έτσι έργα που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ για την Βόρεια Εύβοια προέρχονται από άλλους φορείς και κυρίως από την Νομαρχία η την Περιφέρεια :
1.    Λιμάνι Μαντουδίου (Περιφέρεια)
2.    Γεωπάρκο Απολιθωμένου δάσους Κερασιάς (Νομαρχία)
3.    Παράκαμψη Γιάλτρων ( Νομαρχία)
4.    Λιμάνι Αγίου Γεωργίου Λιχάδας (Νομαρχία)
5.    Γήπεδο Αγίου (Νομαρχία)
6.    Καφέ «Κύμα» (Λιμενικό Ταμείο Αιδηψού – Νομαρχία)
7.    Ανάπλαση – διάνοιξη Μονοπατιού στο Φαράγγι Νηλέως
8.    Ανάπλαση και παραποτάμιο Μονοπάτι από Ήλια έως Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά οι νέες δημοτικές αρχές των δύο δήμων της Βόρειας Εύβοιας, θα πρέπει να δώσουν μάχη επιβίωσης. Θα είναι μια πορεία που σε κάποιο σημείο της η κεντρική εξουσία θα τους αφήσει, μόνους δήθεν «αυτόνομους», με στόχο να απεγκλωβιστεί ο κρατικός κουρμπανάς από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι νέες αρμοδιότητες που επιβαρύνουν του δήμους δεν καλύπτονται από πιστώσεις που θα δίνονται μέσω μεριδίου του ΦΠΑ Η του ΤΑΠ κλπ.
Επίσης θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι κοινός στόχος των δύο δήμων φυσικά, είναι και το εθνικό δίκτυο και το Νοσοκομείο στην Βόρεια Εύβοια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν