Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΕΗ - Πληρώνουμε αδρά κακής ποιότητας ηλεκτρικό ρεύμα (ιδιωτική έρευνα)


Με αφορμή τόσες ζημιές σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές εξαιτίας του ηλ. ρεύματος και σύμμαχο της γνώσεις (πτυχιούχος ηλεκτρολόγος – πτυχιούχος ηλεκτρονικός) και την εμπειρία, έκανα μια μικρή έρευνα σχετικά με την ποιότητα του ηλ. ρεύματος που μας παρέχει η ΔΕΗ.
Τοποθέτησα για ένα 24ωρο, σε κεντρικό κατάστημα κοντά στην πλατεία Ιστιαίας, επαγγελματικό ψηφιακό βολτόμετρο (της κορυφαίας μάρκας FLUKE, ακριβείας με πιστοποίηση), που έχει την δυνατότητα να καταγράφει (log) στην μνήμη του, της αυξομειώσεις του ηλ. ρεύματος (κορυφές της τάσης, μεγαλύτερες και μικρότερες) συνδεδεμένο στην κεντρική παροχή όπως έρχεται από τον
τριφασικό μετρητή της ΔΕΗ (μία φάση και ουδέτερος) και όχι σε κάποια γραμμή του πίνακα ή πρίζα.
Στο τέλος της παρακολούθησης τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά όπως ήταν αναμενόμενο. Η σωστή τάση πρέπει να είναι 220 βολτ (έως 240 βολτ που είναι η ανοχή των συσκευών) με ελάχιστα συν-πλην βολτ, το βολτόμετρο κατέγραψε μεγάλη πτώση τάσης της πρωινές ώρες και πρώτες βραδυνές (ώρες που είναι και η μεγαλύτερη ζήτηση) και αρκετά αυξημένη τάση της άλλες ώρες, με συνεχή σκαμπανεβάσματα. Για να μην αναφερθώ σε αριθμούς, σε γενικές γραμμές η τάση δεν έμεινε ούτε στιγμή σταθερή. Παρατηρήθηκε και μια μικρή διαφορά τάσης μεταξύ των φάσεων με ουδέτερο.
Μέτρηση σε τριφασικό (380 βολτ, φάση με φάση) και μέτρηση συχνότητας
(50 χέρτζ) δεν έγινε, αν και τα αποτελέσματα θα ήταν ίδια.
Καταλαβαίνουμε εύκολα τι θα γίνει το καλοκαίρι που λόγο των κλιματιστικών
η ζήτηση σε ηλ. ρεύμα ανεβαίνει κατακόρυφα.
Η έρευνα συνεχίστηκε την επόμενη μέρα σε φιλικά σπίτια σε σημεία τριγύρω στην πόλη, με καλύτερα αποτελέσματα όσο αφορά της αυξομειώσεις τάσης, αλλά πολλές φορές η τάση να αγγίζει τα 250 βολτ.
Όλοι γνωρίζουμε ή έχουμε πάθει ζημιές που οφείλονται στην κακή ποιότητα του ηλ. ρεύματος, σε απότομες στιγμιαίες διακοπές (συχνό φαινόμενο τον χειμώνα), σε διακοπή μιας από της τρεις φάσεις. Ζημιές σε επαγγελματικά μηχανήματα, μοτέρ, ψυγεία, ηχητικά, ηλ. συσκευές, τηλεοράσεις, ηλ. υπολογιστές, κ.α. και μόνο η ΔΕΗ δεν φέρει καμία ευθύνη και ας την ακριβοπληρώνουμε. “Τοποθετήστε σταθεροποιητές τάσης” είναι η απάντηση τους, χωρίς να μας λένε το κόστος τους ή ποιος αποζημιώνει της ζημιές.
Ενδεικτικά αναφέρω τιμές, φθηνών και χαμηλής ισχύος, σταθεροποιητών τάσης:
1) τριφασικός 10KVA - κόστος περίπου 1000 ευρώ
2) μονοφασικός
1KVA - κόστος περίπου 100 ευρώ
3)
UPS για έναν ηλ. υπολογιστή και περιφερειακά - κόστος περίπου 200 ευρώ.
Οι τιμές για επαγγελματικές λύσεις είναι πολλές φορές πολλαπλάσιες.
Μονόδρομος για πλήρη προστασία των ηλ. συσκευών είναι η χρήση σταθεροποιητών και
UPS, αν δεν θέλουμε να πληρώνουμε ακριβές επισκευές (πολλές φορές και ολική καταστροφή), και ιδίως αυτές που διαθέτουν παλμοτροφοδοτικά (switching) που είναι και ποιο ευαίσθητα, όπως: ηλ. υπολογιστές, περιφερειακά, τηλεοράσεις TFT, κ.α. Η σωστή επιλογή και ρύθμιση θερμικών σε μεγάλα μοτέρ. Η τοποθέτηση συσκευών ελέγχου και αυτόματης διακοπής ηλ. ρεύματος σε πολλή μεγάλη ή μικρή τάση.
Τέλος, ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρονικοί, πρέπει να ευχαριστήσουμε την ΔΕΗ που μας δίνει εργασία... (αλλιώς κλέφτες θα γίνουμε;)

.jimmys

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν