Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύσταση από το Συνήγορο του Καταναλωτή

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη


Σύσταση προς τις ασφαλιστικές εταιρείες ζημιών απηύθυνε ο Συνήγορος του Καταναλωτή να μην υποτιμούν την αξία των αυτοκινήτων κατά τον υπολογισμό της αποζημιωτέας αξίας τους, έχοντας ως αφορμή καταγγελίες ασφαλισμένων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, η πρακτική αυτή αφορά στις συμπληρωματικές καλύψεις και σχετίζεται με τον υπολογισμό της τρέχουσας, πραγματικής κατά το χρόνο επέλευσης του κινδύνου -και άρα αποζημιωτέας- αξίας του ασφαλιζομένου οχήματος και του αναγραφομένου στον πίνακα καλύψεων ως ασφαλιστικού ποσού της αντίστοιχης κάλυψης, στη βάση του οποίου έχει υπολογιστεί και το ασφάλιστρο του αυτοκινήτου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Συνήγορος του Καταναλωτή απηύθυνε σύσταση προς τις ασφαλιστικές εταιρείες ζημιών, που δραστηριοποιούνται στη σύναψη προαιρετικών ασφαλίσεων για υλικές ζημιές αυτοκινήτου, ώστε :
■Κατά την αρχική σύναψη και κατά την εκάστοτε ανανέωση της σύμβασης ασφάλισης αυτοκινήτου, όταν συμφωνείται η προαιρετική κάλυψη ορισμένων πρόσθετων ασφαλιστικών κινδύνων υλικών ζημιών, όπως ίδιες ζημιές (μικτή ασφάλιση), κλοπή (ολική-μερική), πυρκαγιά, τρομοκρατικές ενέργειες, στάσεις, απεργίες, φυσικά φαινόμενα, κακόβουλες ενέργειες κλπ να διασφαλίζουν την εναρμόνιση και επικαιροποίηση του ασφαλιστικού ποσού της κάλυψης με την κατά προσέγγιση πραγματική τρέχουσα αξία του ασφαλιζόμενου αυτοκινήτου και να προσδιορίζουν αντιστοίχως το ποσό του ασφαλίστρου.
■Να προβαίνουν στην άμεση και έντοκη επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ασφαλίστρων λόγω υπολογισμού του ποσού αυτών επί αξίας πέραν της τρέχουσας πραγματικής.
■Να ενημερώνουν σαφώς και με ευδιάκριτο τρόπο στην πρώτη σελίδα με τα εξατομικευμένα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου αυτοκινήτου, ότι η σχετική ασφαλιστική κάλυψη παρέχεται << ΜΕΧΡΙ >> του αναγραφόμενου ποσού, ώστε να μην δημιουργούνται οποιεσδήποτε παρερμηνείες ως προς την έκταση της ασφαλιστικής κάλυψης.
Ο κόσμος ας έχει τα μάτια του ανοιχτά, προκειμένου να μην πέφτει θύμα των εταιρειών εκείνων που χρησιμοποιούν τα λεγόμενα ψιλά γράμματα, αλλά και όρους των ασφαλιστικών συμβολαίων που επιδέχονται οποιεσδήποτε παρερμηνείες, σε βάρος των ασφαλισμένων τους.
Ας προσέξουν οι ασφαλισμένοι όλα όσα επισημαίνει προς τις ασφαλιστικές εταιρείες ο Συνήγορος του Καταναλωτή, παρεμβαίνοντας στο θέμα!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,