Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βασίλης Κεδίκογλου:Οι προτεραιότητες του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού


Ελπίζεται, η σοφή απόφαση της Γραμματέως Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, να έθεσε τέρμα στις διαχειριστικές ορέξεις, την επιθετική λαϊκιστική φιλολογία και την συνομωσιολογία περί το ΚΥΜΑ.
Η απόφαση είναι σοφή , πολιτικά σκόπιμη και φιλική. Περιφρουρεί την περιουσία του Λιμενικού Ταμείου και υποδεικνύει τον ορθό τρόπο ανάπτυξης. Τώρα χρειάζεται η σύνταξη φακέλου για τα Π.Ε.Π και η τροποποίηση της μελέτης προς μείωση του εξωφρενικού κόστους, το οποίο δεν θεραπεύει: τυχόν έκπτωση στη δημοπρασία, - μάλλον απίθανη.
Το ΚΥΜΑ όμως δεν είναι η μοναδική αναγκαιότητα. Προτεραιότητα αποτελεί η ανακούφιση από την οικονομική κρίση και η ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Δήμος χρειάζεται:
1.      Να καταστήσει το Δημοτικό Συμβούλιο «βουλευόμενο σώμα».
Κάθε πρώτη του μήνα να διανέμεται στους Δημοτικούς συμβούλους το οικονομικό δελτίο του
προηγουμένου με την ταμιακή κατάσταση της τριακοστής ημέρας. Στην τυχόν άρνηση του Δημάρχου για το μέτρο  να επιβληθεί από το σώμα, επ’ απειλή διακοπής των συνεδριάσεων. Ο πρόεδρος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Μυστικά δημόσια και δημοτικά έγγραφα δεν υπάρχουν. Όλοι οι δημότες δικαιούνται και έχουν καθήκον να πληροφορηθούν τα του Δήμου. Να  ορίζεται τακτική συνεδρίαση συζήτησης  και επεξεργασίας της οικονομικής κατάστασης.
2.      Τα ταμιακά διαθέσιμα του Δήμου την 1η Οκτωβρίου φαίνεται πως υπερέβαιναν το 1.500.000 ΕΥΡΩ. (Οι καταθέσεις είχαν προϋπολογισθεί για όλο το έτος σε 2.910.023 και διαμορφώθηκαν την 30.9.011 σε 3.970.549). Η εποχή δεν επιτρέπει τέτοιου ύψους αποθεματικά. Απαιτείται να ελαχιστοποιηθούν και να διατεθούν σε εργασίες παραγωγής αγαθών, ώστε να μειωθεί η ανεργία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο να ωθήσει τον Δήμο στην άσκηση επιθετικής οικονομικής πολιτικής με στόχους την αύξηση των εσόδων και την παραγωγική διάθεση των πιστώσεων σε εργασίες και σε ένα προγραμματισμό σύνταξης των  μελετών για την ένταξη έργων σε Π.Ε.Π και στο ΕΣΠΑ.
3.      Κλειδί για την απόδοση του Δήμου είναι η οικονομική του ευρωστία. Πολλά περιουσιακά στοιχεία των δημοτών που υπόκεινται σε εισφορά τελών, δεν έχουν απογραφεί. Υπάρχει μεγάλη εισφοροδιαφυγή. Σήμερα μπορεί να καταμετρηθούν επιφάνειες, όγκοι κτιρίων και εγκαταστάσεων από το γραφείο, μέσω δορυφόρου, χωρίς επίσκεψη στον τόπο του κτιρίου. Αν ο Δήμος αναθέσει σε οργανωμένα τεχνικά γραφεία την καταμέτρηση των επιφανειών και όγκων που επιθυμεί, σε ένα τρίμηνο θα έχει πλήρεις καταστάσεις και διαγράμματα.
Αν καταγραφούν και συμπεριληφθούν όλες οι ιδιοκτησίες προς εισφορά, επειδή είναι πολλές τα δημοτικά τέλη ανά μονάδα μπορεί να μειωθούν.
4.      Εντατικοποίηση της είσπραξης των τρεχόντων τελών ύδρευσης, αποχέτευσης, κατάληψης δημοτικών χώρων κ.α,  ενδεχομένως με διευκολύνσεις, σε δόσεις. Περιφρούρηση των προμηθειών με οργάνωση για την επίτευξη βέλτιστων τιμών. Να οριστεί επιτροπή από το Δημοτικό Συμβούλιο με εναλλασσόμενα μέλη για τη διεξαγωγή των δημοπρασιών, ορισμένη μέρα του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η παράβαση του νόμου, επιφέρει έκπτωση του Δημάρχου αλλά και του τυχόν δημοτικού συμβούλου που υποκρύπτεται, αφανώς, ή συνεργαζόμενος με τον προμηθευτή.
5.      Ανάθεση της εγκατάστασης απόσμησης του δικτύου αποχέτευσης Αιδηψού. Κόστος περί τις 60.000 ΕΥΡΩ. Προδιαγραφή, τιμολόγιο και υποχρεωτική σύνδεση των ιδιοκτησιών με τα δίκτυα υπονόμων.
6.      Ευπρεπισμός, καλλωπισμός όλων των οικισμών εν όψει της αναμενόμενης τουριστικής περιόδου, διαμόρφωση χώρων για παιδιά.
7.      Λειτουργία των δύο φυσικών αμμορυχείων Ταξιάρχη και Ασμηνίου. Απαιτούνται, για την άδεια λειτουργίας, τοπογραφικά διαγράμματα, γενικό διάγραμμα εγκαταστάσεων (master plan) και έκθεση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Προϋπολογιζόμενης δαπάνη έως 30.000 ΕΥΡΩ.
Αν η ηγεσία του Δήμου φοβάται ζημία στο μονοπώλιο των Ελληνικών δεν έχει παρά να προκηρύξει διαγωνισμό ανάδειξης αναδόχου εκμετάλλευσης.
8.      Σύνταξη  προκαταρκτικής μελέτης αξιοποίησης των δύο λιμνοθαλασσών Μικρό και Μεγάλο Λιβάρι. Η μελέτη να τεθεί υπ’ όψιν της αποκεντρωμένης Περιφέρειας ώστε οι λιμνοθάλασσες να περιληφθούν στα προς αξιοποίηση δημόσια κτήματα. Οι λιμνοθάλασσες θα αποδώσουν αφ’ ενός φρέσκα ψάρια (λαυράκι, τσιπούρα, σαργός, κέφαλος) και περαιτέρω θα στηρίξουν βιοτεχνίες αυγοτάραχου και κονσερβοποιημένων καβουριών. Το κόστος της  μελέτης εκτιμάται στα 30.000 ΕΥΡΩ.
Σύνταξη προκαταρκτικής μελέτης τεχνικής και σκοπιμότητας, του Φράγματος άρδευσης του κάμπου Ωραιών -Ιστιαίας –Ασμηνίου, ανάντη της Μονοκαρυάς, ομοίως του δικτύου άρδευσης και του δικτύου διύλισης ώστε να υδροδοτηθεί η περιφέρεια του Δήμου. Προκαταρκτική επίσης μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Με τη μελέτη αυτή το αίτημα του Δήμου για την κατασκευή του Φράγματος, την εγγραφή του στα έργα του ΕΣΠΑ, καθίσταται αμάχητο. Το κόστος των μελετών αυτών θα είναι έως 50.000 ΕΥΡΩ.
9.      Εκκαθάριση του Κληροδοτήματος Παναγ. Σφακιανού. Αποδοχή της κληρονομιάς, αποζημίωση του ιδρύματος για το καταπατηθέν, προς δημιουργία πλατείας, οικόπεδο, αξιοποίηση των αγροκτημάτων για πιλοτικές γεωργικές καλλιέργειες και του ακινήτου στην Αιδηψό για την κατασκευή Σταθμού Αυτοκινήτων με καταστήματα στο ισόγειο, με δανειοδότηση ή αντιπαροχή. Χρειάζεται προκαταρκτική μελέτη.
Για την αξιοποίηση του Κληροδοτήματος φαίνεται πως θα επιδειχθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δημοτικό, με ό,τι σημαίνει.
Παροχή τεχνικής βοήθειας στο Ίδρυμα ΚΟΚΚΑ για την αξιοποίησή του ακινήτου στα Λουτρά Αιδηψού. Δεν επιτρέπεται να μένει αναξιοποίητο το κεντρικότερο ακίνητο.
10.  Πίεση στη Λιμενική Επιτροπή Αιδηψού για τη σύνταξη Γενικού Διαγράμματος όλων των Λιμενικών και Τουριστικών Εγκαταστάσεων (master plan) και προκαταρκτική μελέτη όλων των επιμέρους έργων, στην περιοχή ευθύνης της, ώστε να αξιοποιηθούν τα ρευστά διαθέσιμα του ταμείου και τα έργα να ενταχθούν σε Π.Ε.Π η το ΕΣΠΑ.
Κίνηση της διαδικασίας ένταξης και επέκτασης όλων των οικισμών εντός σχεδίων πόλεων. ΣΧΟΑΠ. Οι πράξεις αυτές απαιτούν μια μακρόχρονη διαδικασία και ενδείκνυται να αρχίσουν όσο πιο άρτια γίνεται, με ένα προγραμματισμό χρηματοδότησης, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια.
Στα πλαίσια του ΣΧΟΑΠ να καθοριστεί η θέση του προβλεπόμενου Σφαγείου το οποίο είναι προϋπόθεση ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής, ανεξάρτητα από τον όμορο Δήμο. Να ανατεθεί η σύνταξη της μελέτης ώστε να  ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Ειδικό πρόγραμμα δεν φαίνεται στον  ορίζοντα και ο Δήμος διαθέτει πιστώσεις.
Χρήσιμο να τονιστεί ότι το  κάρβουνο και τα καυσόξυλα παράλληλα με την πριστή ξυλεία ύστερα από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου αποκτούν ζήτηση. Πρέπει να αρχίσει η εκμετάλλευση των δασών μας. Προσκρούει στην έλλειψη διαχειριστικών εκθέσεων. Δεν είναι κόστος για το Δήμο να δανείσει με 100 χιλ. ευρώ τους δασικούς συνεταιρισμούς να συντάξουν τις εκθέσεις και να εισπράξει το δάνειο από το λήμμα των δασών.
Τέλος πρέπει, επί τέλους, να συνταχθούν οι μελέτες:
10.1   Οδοποιίας, οδού, από Ιστιαία σε Κανατάδικα και αναλογισμού αποζημιώσεων. Μελέτη με νησίδα δενδρόφυτη στη μέση και
10.2   του Κοιμητηρίου Ιστιαίας στα πλαίσια του ΣΧΟΑΠ. Η ποιότητα της γης δεν ενδιαφέρει αφού είναι υποχρεωτική η κατασκευή σαρκοφάγων. Κόστος αμφοτέρων 150.000 Ευρώ περίπου.
Ο Δήμος χρειάζεται να βγει από τη στασιμότητα, την απραξία και να αναλάβει πρωτοβουλίες, να επιδείξει εμπιστοσύνη προς τους συμβούλους και να ωθήσει την κοινωνία στην πρόοδο. Χρειάζεται να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχουν το ΕΣΠΑ και τα ΠΕΠ, τα οποία λήγουν το 2013. Προηγουμένως όμως πρέπει να γίνει Αυτοδιοίκηση να σταματήσει να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν πόροι, όταν χιλιάδες δημοτικά τέλη παραμένουν ανείσπρακτα (ο Δήμος πάσχει από πολλά. Από ένα δεν πάσχει: από πόρους και έσοδα!!) και προπαντός να αντιληφθεί ότι δεν είναι σαλεπιτζίδικο αλλά υπηρεσία. Ότι οφείλει  να πάψει να φαίνεται κομματικό εξάρτημα και θεραπαινίδα αλλογενών λαμογιών και πιράνχας της πολιτικής.
Τα παραπάνω είναι μερικά από πολλά που ασφαλώς μπορεί να εκτελέσει ο Δήμος.

Με εκτίμηση
Βασίλης Κεδίκογλου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...

υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου μας, ότι στις 21/01/2019 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι δηλώσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ευβοίας (ΚΤ5-14), που βρίσκεται στη Λεωφ. Αθηνών 24Β, Χαλκίδα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22210 37398 Ηλεκτρονική διεύθυνση: gr.kt.evia@gmail.com. Ωράριο λειτουργίας: Κάθε ημέρα (εκτός Σαββάτου & Κυριακής) από 08:30 έως 16:30 Κάθε Τετάρτη από 08:30 μέχρι 20:30 Για την υποβοήθηση των πολιτών, στο Δήμο μας λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης της μονάδας

ο λαϊκισμός διαβατήριο για τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά

Β. Αποστόλου : «Όταν ο λαϊκισμός γίνεται διαβατήριο για τα ξενοφοβικά  αντανακλαστικά» Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και των τομεαρχών του κόμματος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κασαπίδη και Φορολογικής Πολιτικής Απόστολου Βεσυρόπουλου , σύμφωνα με την οποία το εργόσημο των μεταναστών που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες, « δεν μπορεί να γίνει διαβατήριο νομιμοποίησης ή προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες », ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση: