Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κ. Μαρκόπουλος: Ο Σίμος Κεδίκογλου φέρει την κύρια ευθύνη για το ΤΕΙ Χαλκίδας

Κορίνα Γιαννάκη
 για το eviaportal.gr:

 Κορίνα Γιαννάκη
 k.giannaki-@-eviaportal.gr





Ο Κώστας Μαρκόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο Eviaportal.gr με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου παιδείας που βρίσκει την Χαλκίδα να μένει με τρία τμήματα από οκτώ που είχε και συνάμα να χάνει και τη διοίκηση του ΤΕΙ.

Μιλάει για οργανωμένο σχέδιο και ρουσφέτι προς την Λαμία ενώ δεν διστάζει να ονοματίσει ευθέως τον Σίμο Κεδίκογλου ως κύριο υπεύθυνο για τις εξελίξεις.


Eviaportal: κ. Μαρκόπουλε πως βλέπετε τις εξελίξεις για την Εύβοια και το ΤΕΙ Χαλκίδας μετά και τη δημοσιοποίηση του σχεδίου «Αθηνά»;
Κ. Μαρκόπουλος: Το σχέδιο «Αθηνά» το έχει καταθέσει η  Διαμαντοπούλου. Δεν ανακαλύφθηκε τώρα. Το βρήκε στα συρτάρια ο Αρβανιτόπουλος  και το προσάρμοσε. Ξέρουμε ότι η λογιστική θέλανε όλοι να φύγει από εδώ και να πάει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ακούγονταν  αυτά και μετά κατέληξε στην Θήβα. Αυτό που δεν ξέραμε και έπρεπε να το είχαμε προλάβει είναι το στήσιμο που πήγαν να κάνουν στην Λαμία. Πήραν την σχολή ηλεκτρολογίας από εδώ, πήραν και την ηλεκτρολογία από την Λάρισα και την κατέβασαν στην Λαμία για να κάνουν την Λαμία κέντρο.

Eviaportal: Το σχέδιο είναι να μείνουν τρία τμήματα εδώ;


Κ. Μαρκόπουλος: Τρία από οχτώ. Χάσαμε 2 υποχρεωτικά, το γενικό και των ξένων γλωσσών. Μείνανε έξι και από τα έξι φύγανε τρία. Δύο για την Θήβα και ένα για την Λαμία. Έτσι μείναμε εμείς με 3 και η Λαμία είναι στο 5 οπότε παίρνει και την διοίκηση του ΤΕΙ. Θα είναι εις βάρος μας. Αυτό είναι το κομβικό σημείο και δεν υπάρχει άλλο πλην αυτού. Τώρα λοιπόν πήραμε την μια πίσω, από τις 3 πήγαμε 4 διότιη λογιστική λέει ο Υπουργός ότι ήταν τυπογραφικό λάθος, όποιος θέλει το πιστεύει. Πήγαμε στο 4 αλλά η Λαμία έχει 5, όποιος έχει περισσότερα τμήματα και όχι όποιος έχει περισσότερους σπουδαστές έχει και τη διοίκηση.  Στην σημερινή συνάντηση που οργάνωσε ο Σίμος ο Κεδίκογλου με τους δυο δημάρχους και Επιμελητήριο κ.α. ανακοίνωσαν αυτό που ξέραμε, ξέραμε ότι η λογιστική θα γυρίσει πίσω. Το ξέραμε από το Σάββατό. Είχε βγει το Δελτίο Τύπου. Άρα η σημερινή συνάντηση (Δευτέρα 5/2) δεν αποκόμισε τίποτα απολύτως. Και όπως φάνηκε από το δελτίο τύπου που έστειλα χθες βράδυ, έχω ζητήσει από τον Δεκέμβρη του 2011 συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, που λέει προσοχή έρχεται κόλαφος για το ΤΕΙ. Στέλνω δεύτερο φυλλάδιο ειδικά και για τα ΤΕΙ, τι θα συμβεί αν εφαρμοστεί το μνημόνιο στην Ελλάδα, το οποίο κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα το είδατε και αυτό, τι άλλο πρέπει να κάνει κανείς;

Eviaportal: Εντάξει γενικότερα είναι γνωστό σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση γίνεται υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις. Έγινε με την συγχώνευση σχολείων, τα νοσοκομεία, τις ΔΟΥ, έγινε όταν ήταν να έρθει το κέντρο λαθρομεταναστών στην Ριτσώνα, τώρα με τα ΤΕΙ. Η έδρα της περιφέρειας είναι στη Λαμία και είναι αλήθεια ότι η Εύβοια τα τελευταία χρόνια είναι εκτός εξελίξεων. Πως θα προχωρήσουν όμως οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις όταν λέμε όχι σε όλα;

Κ. Μαρκόπουλος: Σωστά, υπάρχει όμως ένα λάθος καταρχήν στον σχεδιασμό. Το γεγονός ότι η έδρα μιας Περιφέρειας είναι σε μια πόλη, δεν σημαίνει ότι η πόλη αυτή παίρνει τα πάντα. Δηλαδή η υπόλοιπη Περιφέρεια; Συγγνώμη δεν το κατάλαβα αυτό, άραυπάρχει ένα κενό κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η συγχώνευση των σχολείων ναι είναι τοπικά ζητήματα, μην χάσουμε την βολή μας, τα παιδιά μας κτλ., έχει μια αξία. Εδώ όμως υποτίθεται το σχέδιο «Αθηνά» έχει έναν στόχο, εκτός από την ποιοτική αναβάθμιση και όλα αυτά τα ωραία που λέμε ... δημοσιονομική περιστολή. Εμείς έχουμε κτίρια εδώ. Τα έχουμε έτοιμα. Δεν μας λείπουν. Για να πάνε δυο σχολές στην Θήβα πρέπει ή να νοικιαστεί ή να χτιστεί καινούργιο κτίριο. Σήμερα η Θήβα έχει μια σχολή την οποία έχει με 770 τμ. ίσα που φτάνει. Παίρνει ήδη μια σχολή από την Άμφισσα και δύο από εμάς. Θέλει το λιγότερο άλλα 1000 τμ. Άρα είναι κόστος αυτό.

Eviaportal: Αυτό έχει τεθεί σαν επιχείρημα;

Κ. Μαρκόπουλος: Μπήκε σαν επιχείρημα. Σήμερα  μπήκε. Ότι η ήδη υπάρχουσα σχολή, το κτίριο δηλαδή φτάνει ίσα- ίσα για τους σπουδαστές και τους καθηγητές που έχει. Άρα πρώτον θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα και δεν ικανοποιεί την λογική που λέει δημοσιονομική περιστολή.

Δεύτερον, είπαμε να μην σπέρνουμε σε κάθε πόλη ή χωριό ένα πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, έτσι λογικό είναι να τα μαζέψουμε όλα σε μια ή δυο περιοχές. Εμείς στην Στερεά κάνουμε το αντίθετο. Διασπούμε ένα μεγάλο - τα Ψαχνά είναι το δεύτερο ΤΕΙ μετά την Αθήνα σε μέγεθος - και στέλνουμε μια σχολή στην Λαμία και μια στην Θήβα. Άρα εδώ πρόκειται περί ενός σχεδίου. Σχέδιο πως θα τσιμπήσουμε ότι μπορούμε από τα Ψαχνά για να φτιάξουμε τις άλλες πόλεις. Αυτό είναι βλακώδες.

Eviaportal: Η Εύβοια έχει σήμερα τρεις βουλευτές στην κυβέρνηση, στο κυβερνητικό σχήμα.

Κ. Μαρκόπουλος Όλοι κάνανε ότι δεν το ξέρανε. Ο πλέον αδικαιολόγητος είναι ο Σίμος, ο οποίος είναι Υπουργός παρά τον Πρωθυπουργό. Δεν υπάρχει σχέδιο νόμου που να μην περνάει από το Μαξίμου. Δεν είναι ανάγκη να τα διαβάζει όλα. Ποιος είναι; Ούτε ο πρωθυπουργός δεν τα διαβάζει όλα. Αλλά όφειλε όταν υπάρχει σχέδιο «Αθηνά»  και έχει ένα μεγάλο και ισχυρό ΤΕΙ και ξέρει τον δημόσιο διάλογο που υπάρχει, να το έχει ψάξει το θέμα. Είναι δυνατόν ένας Υπουργός που είναι παρά τον Πρωθυπουργό να παίρνει δυο δημάρχους και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και να πάει στον άλλο υπουργό σήμερα το πρωί και να του ζητάει ρουσφέτι για την περιοχή του; Πως το βλέπετε εσείς αυτό; Αυτό είναι πρωτοφανές. Ένα τριψήφιο έχει στο γραφείο του. Σηκώνει το τριψήφιο και συνεννοείται μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον Αρβανιτόπουλο αν θέλει. Αυτό είναι κωμωδία. Είναι πολιτική κωμωδία.

Eviaportal: Η διοίκηση του ΤΕΙ είχε γνώση;

Κ. Μαρκόπουλος:  Η διοίκηση του ΤΕΙ είχε στείλει από τις 4/12 όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, 4/12 χαρτί στο Υπουργείο, με το οποίο λέει ότι η θέση της για το σχέδιο «Αθηνά»   είναι η εξής: Να επιστρέψει στα Ψαχνά το υπάρχον τμήμα το όποιο υπάρχει στην Θήβα. Λήξης φουλ στοπ.

Eviaportal: Από αυτό κατ’ ελάχιστο ξέρουμε ότι από 4/12 είναι γνωστό και ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο.

Κ. Μαρκόπουλος:  Το ξέρουμε. Υπάρχει αίτημα στο ΤΕΙ. Είναι δυνατόν να μην το ξέρει ο Υπουργός της κυβέρνησης; Άρα εδώ υπάρχει μια πολύ σοβαρή αδιαφορία. Προφανώς δεν υπάρχει η ίδια αδιαφορία στην Λαμία. Κάποιοι ενδιαφέρθηκαν να φτιάξουν εκεί το σκηνικό. Ρίχνω το μεγαλύτερο κομμάτι των ευθυνών στον Σίμο. Χάνουμε την διοίκηση. Όποιος χάσει την διοίκηση τα έχει χάσει όλα. Χάνει την χρηματοδότηση, χάνει την διαμονή, ότι θέλει κάνει η διοίκηση μετά. Απλή είναι η ιστορία. Άρα λοιπόν εδώ έχουμε πολλά και σοβαρά ζητήματα σε ότι αφορά την ιστορία του ΤΕΙ που νομίζω ότι αναδεικνύουν πλέον τις ευθύνες του καθενός και τις πραγματικές δυνατότητες του καθενός. Εγώ ονομάτισα τις ευθύνες στο όνομα του Σίμου Κεδίκογλου. Το έκανα σήμερα στα Ψαχνά. Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό. Είναι μέλος της κυβέρνησης, υπουργός. Ο Υπουργός ξέρει. Δεν το συζητάμε τώρα. Έχω κάνει και την ξέρω την δουλειά καλά. Τώρα για τον Συμεών και τον Αναγνωστάκη …  δεν μπορώ να τους κατηγορήσω τόσο πολύ. Τώρα οφείλουν να κάνουν την δουλειά τους. Και οι δυο εκπροσωπούν δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Αριστερά. Ας δούνε τι θα κάνουν.

Eviaportal: Η αντίδραση σήμερα ποια είναι;

Κ. Μαρκόπουλος:  Η αντίδραση είναι τίποτα επ’ αυτού, τίποτα. Πήγαμε, θα προσπαθήσουμε, θα το κάνουμε, είμαστε όλοι μια γροθιά, τα Ψαχνά η περιοχή … τι να τα κάνουμε αυτά τώρα; Ουσιαστικά ζητάμε από έναν Υπουργό να του πάρει όλο το σχέδιο.

Eviaportal: Να πάρει πίσω ένα σχέδιο που έχει δημοσιοποιηθεί;

Κ. Μαρκόπουλος:  Δεν είναι τόσο εύκολο. Είναι; Δεν είναι.  Η Περιφέρεια βγάζει την ουρά της απέξω. Τι θα πει ο αντιπεριφερειάρχης, ο ένας προφανώς θα πάει από την Εύβοια να μιλήσει για τα καλά της Εύβοιας και ο αντιπεριφερειάρχης από την Λαμία θα πάει να μιλήσει  για  τα καλά της Λαμίας.

Διαβάστε την Πέμπτη 7/2 το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Κώστα Μαρκόπουλου. Τι λέει για τον Πάνο Καμμένο, για τηνδιέξοδο από την κρίση, για τον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκο Δένδια και την αστυνομική βία. Για ποια δικαίωση του Αντώνη Σαμαρά μίλησε και τις πιθανότητες επιστροφής του ίδιου σε μία «άλλη» Νέα Δημοκρατία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν