Βλαχοβερίκοκα ή βερίκοκα Βλαχιάς

βλακοδήμαρχοι...

Του Π Β 

Δεν έχω τίποτα με τους συγχωριανούς –με την ευρύτερη έννοια- δημάρχους Ζάχο Χριστοφή και  Ανέστη Ψαρρό.  Η καταγωγή τους από χωριά της Βόρειας  Εύβοιας τους στερεί τη ρετσινιά ας πούμε του πρωτευουσάνου Στουρνάρα ή του αμερικανοθρεμμένου Σαμαρά. Επίσης τους στερεί από τη
δυνατότητα σύμπλευσης με διάφορους «βλάχους» μιας και μόνο οι Σαρακατσαναίοι έχουν αποικίες στη Βόρεια Εύβοια.
Η Βλαχιά από την άλλη είναι τόσο άκρη που δεν μπορεί να «μολύνει» με τα υπονοούμενα υποκοριστικά της τον ευγενή τόπο μας. Ένα χωριό που δεν έχει σχολείο αλλά έχει καλό κόσμο και πλούσιους ψαρότοπους. Σίγουρα έχει και βερίκοκα. Τι εστί βερίκοκο Βλαχιάς θα το ξέρουν οι διάφοροι δήμαρχοι Βλαχιάς που δοκίμασαν,γνωστοί σαν βλαχιοδήμαρχοι.
Οι δήμαρχοι της Βόρειας Εύβοιας είχαν κατά καιρούς δεξιούς ή πασοκ ψάλτες και σπάνια διατάρασσαν την σύμπνοιά τους με την κυβέρνηση. Αυτή ήταν πάντα ή Πασοκ ή ΝΔ ή μαζί και οι δύο.
Σήμερα η ίδια κυβέρνηση τους προμηθεύει με ένα σωρό «καλούδια»:
Επιχορηγήσεις για να λειτουργούν άψογα, υπαλλήλους για να εξυπηρετούν τον κόσμο , έργα για την ανάπτυξη του οδικού δικτύου, της υγείας , της παιδείας, του τουρισμού, των υπηρεσιών. Κάθε κωμόπολη και ΙΚΑ, κάθε χωριό και ΟΤΕ, κάθε στάνη και εφορία!
Κάθε πολίτης της Βόρειας Εύβοιας μαζί με τους Δημάρχους του, δοξολογεί το Σαμαροβενίζελο για όλα τα καλά που μας έκαναν και είμαστε περήφανοι για αυτά. Θυμάμαι ακόμα τις συγκεντρώσεις για τον παραλιακό δρόμο, το νοσοκομείο Ιστιαίας, το διώξιμο του λιθάνθρακα. Ευτυχώς που όλα υλοποιήθηκαν και δεν έχουμε πια για τι να αγωνιζόμαστε και να ξοδεύουμε τσάμπα βενζίνες.
Έτσι δεν μπορεί ο τόπος μας παρά μετά το βραδινό δελτίο ειδήσεων της Τρέμη, του Μπάμπη ή του Πρετεντέρη να κάνει τη προσευχή του και να κοιμάται ήσυχος. Πιο ήσυχος φυσικά που έχει η Βόρεια Εύβοια και δυο υπουργούς που τιμούν το τόπο τους , τον όρκο τους και την ειλικρίνειά τους.
Αν αντί για βλαχοδήμαρχους έλεγε ο Τσίπρας πχ.: ο κλέφτης Παπαγεωργόπουλος ή ο απατεώνας Ψωμιάδης, πιστεύω ότι ο «επί των ερμηνειών»  υπουργός τύπου θα υπεραμύνετο των κλεφτών και των απατεώνων, απέναντι στο θιασώτη της δραχμής. Ο επί της παιδείας υπουργός βόρειας Εύβοιας θα εισήγαγε το αναγκαστικό ερμηνευτικό λεξικό τι εννοεί ο  ΣΥΡΙΖΑ στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Έτσι και εμείς και οι Δήμαρχοί μας, μαζί με τους υπουργούς μας, σαν Βόρεια Εύβοια είμαστε οχυρωμένοι. Ξέρουμε τι εστί βερίκοκο του Άδη των νοσοκομείων, η βλαχομάνα Ντόρα είπε φτάνει πια (thats it!) και ο Σταυρίδης είπε κάτι σαν «να πάνε όσοι διαφωνούν με τη τρόϊκα να συνευρεθούν, (άσεμνα fak-u)».
Βλαχοβρισιές δεν ανεχόμαστε από τους ανά τη γη Βλαχιανούς. Το ότι η κυβέρνηση μας συναρπάζει, πιθανά να  έχει να κάνει και με το μαζοχισμό μας.
Εκτός αν αρχίσουμε να βρίζουμε αληθινά…

Δημοσιεύθηκε στον Παλμό της Βόρειας Εύβοιας στις 7-9-2013


Σχόλια