Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΡΥΓΧΩΤΟΥ ΣΚΑΘΑΡΙΟΥ

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
                       ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

     


Συνέχεια εγγράφων μας σχετικά με την αντιμετώπιση του  κόκκινου ρυγχωτού κάνθαρου (Rhynchophorus ferrugineus)  και τους τελευταίους εξονυχιστικούς μακροσκοπικούς ελέγχους, σας γνωρίζουμε και είναι ενθαρυντικό ότι τα περισσότερα από τα προσβληθέντα φυτά που δέχτηκαν θεραπεία αναρρώνουν και έχουν ξεκινήσει νέα βλάστηση. Εκεί που δεν
πάρθηκαν προληπτικά μέτρα καταστολής το έντομο έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και αυτό οφείλεται:
α. στις υψηλές θερμοκρασίες ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου που επικράτησαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο και Φθινοπωρινή περίοδο.
β. ο μεγάλος χρόνος που απαιτείται για την εκδήλωση των συμπτωμάτων με αποτέλεσμα την καθυστερημένη λήψη έκτακτων μέτρων.
Για τους λόγους αυτούς οι ιδιώτες και οι δήμοι (Γεωπονικό προσωπικό) που διατηρούν φοινικοειδή να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν τακτικά και επισταμένως τα φυτά. Όταν δε παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα στην καρδιά ή τα νεαρά φύλλα (φαγώματα) ή στις βάσεις των μεγαλυτέρων φύλλων στοές να ειδοποιούν άμεσα την Υπηρεσία μας. (22213 53920)
Από την μέχρι τώρα εμπειρία μας για την αντιμετώπιση του εντόμου συστήνουμε τα εξής μέτρα:
ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ
α. Φοινικόδενδρα που βρίσκονται σε κακή θρεπτική κατάσταση ή είναι προσβεβλημένα από μυκητολογικές ασθένειες είναι πιο ευάλωτα στην προσβολή του εντόμου. Συνίσταται λίπανση και εφαρμογή μυκητοκτόνου-εντομοκτόνου για να αποτραπεί η εναπόθεση αυγών.
β.  Το κλάδεμα των παλαιών φύλλων να γίνεται κατά τους χειμερινούς μήνες (μέσα Δεκεμβρίου έως μέσα Φλεβάρη) με λείες τομές και επάλειψη αυτών με εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν.
      Τα ίδια μέτρα συστήνονται και μετά από το κλάδεμα (επάλειψη των τομών).
γ. Περιοδικός καθαρισμός της στεφάνης (καρδιάς) από οργανικά υπολείμματα και άμεση καταστροφή των προσβεβλημένων φοινικόδενδρων μετά από συνεννόηση με την Υπηρεσία μας.
δ.  Αποφυγή νέων φυτεύσεων σε περιοχές όπου έχουν εντοπισθεί προσβολές (οριοθετημένες περιοχές για το Νομό μας).
ε. Σε περίπτωση φυτεύσεων σε περιοχές όπου δεν έχει εμφανισθεί το έντομο, τα φυτά θα πρέπει να διαθέτουν φυτοϋγειονομικό  διαβατήριο
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ & ΧΗΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  α)  Άμεσα, προληπτικούς ψεκασμούς ή εγχύσεις στην περιοχή της στεφάνης (καρδιά) των φοινικοειδών με εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν. Τα προϊόντα αυτά έχουν προσωρινή έγκριση. Η εφαρμογή γίνεται αφού αφαιρεθούν τυχόν ταξιανθίες για την αποτροπή προσέλκυσης των μελισσών.
   β) Σε μικρού μεγέθους φοινικοειδή συνίσταται ριζοπότισμα με εγκεκριμένο διασυστηματικό εντομοκτόνο.
  
γ)  Εφαρμογή με έγχυση: συνιστάται έγχυση με εγκεκριμένο εντομοκτόνο. 

       Οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής με έγχυση:
-μετριέται η περίμετρος του κορμού
-ανοίγεται με τρυπάνι κατάλληλη οπή στον κορμό
-το βάθος της οπής πρέπει να είναι ίσο με το 1/3 της περιμέτρου του κορμού σε αυτό το σημείο και το πλάτος της να είναι περίπου 1 εκ.
-στην οπή που έχει δημιουργηθεί τοποθετείται κατάλληλη ειδική βαλβίδα εισροής που προστατεύει τους ιστούς του φοίνικα από φυτοπαθογόνους οργανισμούς και εμποδίζει την εκροή του υλικού. Η βαλβίδα παραμένει μετά το τέλος της εφαρμογής για τις μεταγενέστερες εφαρμογές.
-η ποσότητα που εγχύεται είναι ανάλογη με τον όγκο του φυτού
-η έγχυση του υλικού γίνεται αργά και προσεκτικά για να μην υπάρξουν απώλειες
-τα δένδρα στα οποία έγινε εφαρμογή επισημαίνονται με ανεξίτηλα καρτελάκια. Καταγράφονται σε πρωτόκολλα η ημερομηνία εφαρμογής, η ποσότητα που εγχύθηκε και οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

   δ) Εναλλακτική μέθοδος καταστολής του εντόμου θεωρείται η βιολογική καταπολέμηση, με την εφαρμογή εντομοπαθογόνων νηματωδών που εισέρχονται στα έντομα από φυσικές πύλες, παρασιτούν σ’ αυτά με αποτέλεσμα να επέρχεται ο θάνατος .Το σκεύασμα των νηματωδών διαλύεται σε ανάλογη ποσότητα νερού και ακολουθεί ψεκασμός ή έγχυση με ποτιστήρι στην στεφάνη των φοινικοειδών, ειδικότερα εκεί που δεν επιτρέπονται τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με ψεκασμό ή δεν εφαρμόζεται η έγχυση.
Απαραίτητα και παράλληλα με τη χρήση του σκευάσματος των νηματωδών χρησιμοποιούνται και φερομονικές παγίδες όπου τα ακμαία προσελκύονται και παγιδεύονται. Η χρήση των παγίδων φερομόνης εφαρμόζεται μόνο σε μολυσμένες περιοχές.
   Στα φυτοπρ/κά προϊόντα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, οι Περιορισμοί- οι Απαγορεύσεις και οι Προφυλάξεις της έγκρισης κυκλοφορίας του καθενός και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα. Ο χρήστης κατά το ψεκασμό να χρησιμοποιεί τα ατομικά μέσα προστασίας (μάσκα, αδιάβροχο κ.λπ.).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στο Τμήμα Φυτοπροστασίας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Α. Εύβοιας (κ. Τζελάς Κων/νος, τηλ. 22213 53920).                               



Ο
Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ α.α.




Α. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
 
 






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν