(από 24-03-2010 στάλθηκε
στη ΒΕ ,και δεν έτυχε δημοσίευσης)
Μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ενώ η χώρα βρίσκεται στη δυσκολότερη οικονομική θέση από της λήξεως του β΄ παγκοσμίου πολέμου, η πολιτεία ακάθεκτη προχωρεί στη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, δεύτερη μέσα σε 10 χρόνια. Αφού εξάντλησε όλες τις «δημοκρατικές διαδικασίες», όπως αυτές τις φαντάζονται και ερμηνεύουν, παρουσίασαν, αφού αποφάσισαν, αυτό που ονόμασαν «Σχέδιο Καλλικράτης». Στην αρχαιότητα και στους χρόνους της Αθηναικής Δημοκρατίας αυτοί που αποφάσιζαν και είχαν τον τελευταίο λόγο ήταν οι πολλοί δηλ. ο λαός, σε αντίθεση με την σημερινή ελληνική δημοκρατία, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους ειδικούς που σκέπτονται για το «καλό» μας, και οι πολίτες χωρίς καμιά συμμετοχή θα πρέπει και να τις αποδέχονται και να συμμορφώνονται. Αυτό σήμερα αποκαλείται Συμμετοχική Δημοκρατία. Ξεκινώντας από την αρχή θα πρέπει να σταθούμε κάπου εκεί στο έτος 2007 όπου το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχεδίασε και πρότεινε την νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση. Εκείνα δηλαδή τα φωτεινά μυαλά που διαθέτουν ειδικές γνώσεις περί τα αυτοδιοικητικά και των οποίων οι προτάσεις δεν επιδέχονται όχι μόνο αμφισβήτηση , αλλά απαγορεύουν και τις διαφορετικές μ’ αυτούς απόψεις. Δηλαδή πιο απλά αυτά τα φωτεινά μυαλά είναι άλλα από εκείνα που είχαν απόψεις περί τα οικονομικά των πολιτών ,των επιχειρήσεων, των κρατών και που δυστυχώς απεδείχθη ότι οι προβλέψεις των δεν μπορούσαν να έχουν διάρκεια πέραν του μηνός. Η οικονομική κρίση, η παγκόσμια σχεδόν κατάρρευση είναι, λένε, ευθύνη άλλων. Κατ’ αυτούς λοιπόν, το πρόβλημα της Τ.Α εντοπίζεται αποκλειστικά στο μέγεθος των δήμων και γι’ αυτό προτείνουν το πολύ 370 δήμους για όλη την ελληνική επικράτεια [σήμερα οι δήμοι είναι 1034]. Αλήθεια πόσο μεγάλος ήταν αυτός ο αριθμός που είναι και αιτία του προβλήματος όταν στην Ε.Ε η αντίστοιχη κατάσταση είναι διαμορφωμένη ως εξής:
Χώρα Πληθυσμός σε εκατ. Αριθ. Δήμων Πληθυσμός Δήμου
[απογρ. 1991]
Γερμανία 81 12.196 6.690
Γαλλία 57 36.659 1.720 – 5000
Ισπανία 39 8.111 5.430
Ιταλία 57 8.101 7.270 – 10.000
Ολλανδία 15 443 10.000 – 50.000
Βέλγιο 10 589 17.910
Αυστρία 8 2.357 5.000
Ελλάδα 10 1.034 4.000 – 10.000
Ειδικά για την Εύβοια προβλέπονται οκτώ δήμοι με την γεωγραφική ενότητα της Βορειοκεντρικής Εύβοιας [Δήμοι Ελυμνίων-Νηλεως-Κηρέως] να αποτελεί το καινούριο στην περιοχή μας. Δυσθεώρητα χρέη ο Δ. Ελυμνίων, τεράστια ανοίγματα ο Δ. Κηρέως . Ευελπιστούμε όχι σε πλεονάσματα του Δ. Νηλέως, τούτο και αν είναι ανέφικτο, αλλά σε μηδενικές ή έστω ελάχιστες υποχρεώσεις. Βλέπετε μόνο στην αλλαγή της δημοτικής αρχής αποκαλύπτονται τα πεπραγμένα και στον εν λόγω δήμο δεν έχει υπάρξει αλλαγή εδώ και δώδεκα χρόνια.
Στ’ αλήθεια τι θα συνενώσουν ! Μάλλον τα χρέη και τη φτώχεια! Και μ ΄ αυτούς που ευθύνονται για τα χρέη τι γίνεται! Αυτοί συμμετέχουν στα όργανα [ΤΕΔΚ]
που αποφασίζουν τις συνενώσεις, αποφασίζουν και ευελπιστούν σε νέες υποψηφιότητες. Στην χώρα του παραλόγου που ζούμε όλα είναι πιθανά.
Ειδικότερα και για το Δ. Ελυμνίων θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν και από το 2006 έγινε προσπάθεια να συζητηθεί η προτεινόμενη μεταρρύθμιση , φωνή βοώντος εν τη ερήμω . Καμία συζήτηση δεν έγινε στο Δ.Σ , πόσο μάλλον με τις τοπικές κοινωνίες, καμιά σύσκεψη με τους γειτονικούς δήμους, καμιά σύσκεψη με τους φορείς. Δεν μας απασχόλησε η μορφή της ανάπτυξης που επιθυμούμε , οι ιδιαιτερότητες των προς συνένωση περιοχών, στη λογική της αποφυγής δήθεν συγκρούσεων. Μα τα ίδια προβλήματα απασχολούν όλους. Ας μη ξεγελιόμαστε. Το παιγχνίδι παίζεται από τους Δημάρχους και μεις οι υπόλοιποι , δημοτικοί σύμβουλοι, αποτελούμε το δημοκρατικό περιτύλιγμα η δε πιθανότητα υποψηφιότητας στο νέο δήμο αποτελεί τροχοπέδη για οποιανδήποτε συζήτηση. Τελευταία άρχισαν δημοσιεύσεις περί της έδρας του νέου δήμου και ίσως αύριο περί της ονομασίας, θέματα που θα κυριαρχήσουν και θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα και τα δημοτικά συμβούλια. Το πρόβλημα όμως δεν είναι ούτε η έδρα ούτε το όνομα. Αυτό εντοπίζεται , την δύσκολη αυτή εποχή, στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στην διέξοδο από την φτώχεια. Το πρόβλημα της Τ.Α δεν συνίσταται ούτε στο γεωγραφικό μέγεθος ούτε στο πληθυσμιακό. Βρίσκεται στην οικονομική αδυναμία των δήμων, στη έλλειψη πόρων, στην κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια και προπάντων στην ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών και στον μη καταλογισμό ευθυνών.. Η καταπολέμηση όλων αυτών δεν γίνεται μόνο από την πολιτεία. Χρειάζεται συμμετοχή των πολιτών. Θα πρέπει όλοι οι δημότες να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο …του κατηγορώ και να προσχωρήσουν σ΄αυτό ..του συμμετέχω. Σύνθημα μας να είναι «Κανένας Αμέτοχος». Δεν είναι εποχές για ερασιτεχνικούς χειρισμούς για αυτοσχεδιασμούς και για εμπειροτέχνες, γιατί το καράβι έπαψε να πηγαίνει μόνο του. Απαιτείται χάραξη πορείας , γνώσεις, όραμα και ικανότητα αυτών που θα επιλεγούν να διοικήσουν. Η αποτυχία των αιρετών είναι και δική μας αποτυχία. Περιθώρια για λάθος επιλογές δεν υπάρχουν!!!
Δημ. Κατσίνης
Πρώην Δήμαρχος Ελυμνίων