Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αλήθεια για το ΕΣΠΑ

       του Βαγγέλη Αποστόλου

Αναδεικνύεται τελευταία ως μεγάλο επίτευγμα τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης  η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ . Η  Κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί κατόρθωσε να πλησιάσει το στόχο της για απορρόφηση   3.38 δις ευρώ το 2011 και οι Περιφερειάρχες  διαγκωνίζονται για τη σειρά κατάταξής τους στη σχετική λίστα απορροφητικότητας ,ενώ την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι εταίροι μας εγκαλούν γιατί , παρά τη συγκατάθεσή τους για τη κάλυψη  τουλάχιστον αυτή τη δύσκολη περίοδο  μέχρι και του 95% του κόστους των έργων από κοινοτική συμμετοχή , εξακολουθεί να είναι μικρή .
     Αν και οποιοδήποτε επενδυτικό πρόγραμμα κρίνεται κυρίως από την αποτελεσματικότητα του  βασικού του στόχου, που ασφαλώς είναι οι επιπτώσεις του  στη πραγματική οικονομία , δηλαδή στην αύξηση του ΑΕΠ , στην απασχόληση κ.λ.π.  στη περίπτωση του ΕΣΠΑ  οφείλουμε να δούμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση και στην απορροφητικότητα , μια και οι εισροές του επηρεάζουν θετικά στην καταμέτρηση του ελλείμματος της χώρας μας .

    Από τα 24 δις ευρώ που θα είναι η συνολική κοινοτική συνδρομή του ΕΣΠΑ ως το 2015 , είχαν απορροφηθεί   μέχρι τέλους του Α΄ εξαμήνου του 2011 μόνο 5,8 δις ευρώ , δηλαδή  το 22,8% , ενώ τέλους του 2011  έφτασαν στα 7,5 δις  ,δηλαδή στο 31,5 % . Κι εδώ μπαίνουν δύο βασικά ερωτήματα :
-    Τι συνέβη και μέσα σε ένα εξάμηνο απορροφήθηκε το 8,7% του συνολικού ποσού όταν τα προηγούμενα εξάμηνα  το μέσο ετήσιο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 2,6% ;
-    Θα  απορροφηθεί το υπόλοιπο 68,5% στα εναπομείναντα 4 (2+2) χρόνια υλοποίησής του ;
      Η  αλματώδης αύξηση του Β΄ εξαμήνου του 2011 οφείλεται σε μια  επικοινωνιακού χαρακτήρα λογιστική λαθροχειρία που , μέσα από ασκήσεις επί χάρτου , εμφανίζει να έχουν χρηματοδοτηθεί έργα που  είτε είχαν ολοκληρωθεί τα προηγούμενα έργα από εθνικούς πόρους και άλλα προγράμματα , όπως ο Θησέας  είτε έμειναν ημιτελή . Και δυστυχώς σ΄ αυτή τη διαδικασία συμμετείχε κι ένα μεγάλο κομμάτι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης .
    Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Γενικού Γραμματέα της Στερεάς Ελλάδας, μιας Περιφέρειας που   βρίσκεται εκτός στόχου 1 και ως εκ τούτου έχει μικρότερο προϋπολογισμό με αποτέλεσμα τα επιλέξιμα έργα να μην  είναι δύσκολα ,όπως αυτά των υποδομών :  Επαίρεται ότι κατάφερε να τρέξει το ΕΣΠΑ στο εξάμηνο που ανέλαβε με 21,5% και  ότι έχει απορροφήσει το 62,9% , όταν τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι μετά βίας ξεπερνά το 15% , ενώ την ίδια περίοδο η Περιφέρειά του  ανακηρύχθηκε  πρωταθλήτρια στην αύξηση της ανεργίας .
     Τα παραπάνω δείχνουν ότι τα πράγματα για το υπολειπόμενο ΕΣΠΑ θα είναι πολύ δύσκολα , πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψη μας την ανυπαρξία εθνικών πόρων για να καλύψουν την εθνική μας συμμετοχή που μάλιστα θα είναι αυξημένη  λόγω του γνωστού  95% που συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  στα χρηματοδοτούμενα σήμερα έργα .
Ας σταματήσουν λοιπόν οι πανηγυρισμοί για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ και το ενδιαφέρον να περιοριστεί   στη κάλυψη της απαραίτητης εθνικής συμμετοχής για να ολοκληρωθεί η απορροφητικότητα και στην οριστικοποίηση- νομική δέσμευση εκείνων των έργων που μπορούν να προχωρήσουν χωρίς κανένα εμπόδιο αλλά και συμβάλλουν στο βασικό ζητούμενο , την ανάσχεση της υφεσιακής πορείας της χώρας .
     Η επανάληψη των διαδικασιών απένταξης ,ένταξης και επανένταξης θα δείξουν  για μια ακόμη φορά προχειρότητες και μικροκομματικές σκοπιμότητες.
    Φτάνει πια!!               
                                                     ΧΑΛΚΙΔΑ  28/1/2012

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,