Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Το ΚΥΜΑ στην Αιδηψό»



Του Βασίλη Κεδίκογλου
Πρώην Υπουργού


Η κοινωνία που παροικεί την Λουτρόπολη της Αιδηψού ταλανίζεται από τη συμπεριφορά της Λιμενικής Επιτροπής για την αναστήλωση του διατηρητέου, το ΚΥΜΑ.
Εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια χάρις και στις έντονες ενέργειες του τοπικού βουλευτή, παρά τις αντιδράσεις της κυκλοφορούσας στην περιοχή πολιτικής λαμογιάς, έχει λήξει η διαδικασία εγκρίσεων της αναστήλωσης και εκδόθηκε η άδεια οικοδομής.
Η άδεια συνοδεύτηκε και από προϋπολογισμό κατασκευής εξωφρενικού ύψους 950.000 ευρώ, ενώ έως τώρα έχουν δαπανηθεί άνω των 60.000 ευρώ για τη διαδικασία μελετών.
Το Υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε τη διαχείριση της φροντίδας αναστήλωσης στη Λιμενική Επιτροπή, όχι όμως και τη διάθεση πιστώσεων, από τα διαθέσιμά της, για την κατασκευή Η Λιμενική
Επιτροπή μπορεί να διαθέσει χρήματα τα οποία θα της επιστραφούν όπως αυτά για τη μελέτη, που μπορεί να μπουν στους λογαριασμούς κατασκευής και να παρακρατηθούν. Από καμία διάταξη δεν προκύπτει δυνατότητα να καταβληθούν δαπάνες από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως η Λιμενική Επιτροπή, για έργο του οποίου δεν είναι κύριος , εκτός αν δοθεί από τη ΒΟΥΛΗ ,  νομοθετική εξουσιοδότηση.
Η Λιμενική Επιτροπή έχει δύο δυνατότητες: α) να προκηρύξει την ανάθεση της κατασκευής με εκχώρηση της εκμετάλλευσης για ορισμένα χρόνια με ή χωρίς καταβολή παράλληλα μισθώματος β) να ζητήσει την εγγραφή του έργου στις Δημόσιες επενδύσεις  ή στο ΕΣΠΑ. Για το ΕΣΠΑ πρέπει να καλυφθεί η ελληνική συμμετοχή , 25%  του κόστους. Η ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ σκοντάφτει στην ελληνική συμμετοχή. Αν τη συμμετοχή αναλαμβάνει ο φορέας τα έργα εντάσσονται αμέσως.
Από ετών συστήσαμε στη Λιμενική Επιτροπή να προκηρύξει την κατασκευή του έργου με εκχώρηση της εκμετάλλευσης: δηλ. ιδιώτης επιχειρηματίας, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, θα συμβληθεί με εργολήπτη Δ. Έργων  και θα προσφέρει την κατασκευή με το κλειδί στο χέρι και τίμημα κατ’ αποκοπήν, μη αναθεωρούμενο, το οποίο θα αποσβεστεί ( θα επιστραφεί) από την εκμετάλλευση για ορισμένα χρόνια.
Ο τρόπος που συστήσαμε έχει τα εξής πλεονεκτήματα μεταξύ άλλων:
1)      Σταθερό τίμημα εκ των προτέρων γνωστό και το κλειδί στο χέρι.
2)      Μικρότερο κόστος- προς απόσβεση, στο μισό του προϋπολογισμού.
3)      Απελευθέρωση πόρων, πιστώσεων, για λιμενικές υποδομές κατά πολύ χρησιμότερες για την  πόλη. Όπως δύο προβλήτες για τουριστικά σκάφη, μεταφορά της προσόρμησης των F/B κοντά στους εθνικούς δρόμους και δημιουργία νέας μεγάλης αμμουδιάς (πλαζ). Ομοίως αξιοποίηση πολιτιστικά, πολεοδομικά και οικονομικά του χώρου όπου τώρα η πλατεία των F/B. Τα χρήματα είναι αρκετά.
4)      Απαλλαγή της Λιμενικής Επιτροπής από σχόλια σχετικά με την επιμονή της να διαχειριστεί τη δαπάνη της κατασκευής με ό, τι αυτό σημαίνει και σχολιάζεται.
5)      Ενίσχυση του κύρους της Λιμενικής Επιτροπής.
Την εισήγησή  μας συνοδεύσαμε με την παρότρυνση της Λιμενικής Επιτροπής να ερωτήσει το Υπουργείο Οικονομικών, αν έχει κάποια αμφιβολία και να πράξει ό, τι εκείνο συστήσει, που είναι  και ο κύριος του έργου. Γι’ αυτό αρκεί μια επίσκεψη στον Δ/ντη Δημόσιας Περιουσίας.
Παρά, τα πάρα πάνω, η Λιμενική Επιτροπή κωφεύει. Δεν προβάλλει κανένα επιχείρημα υπέρ της απόφασής της να δαπανήσει τα διαθέσιμά της και να κατασκευάσει ένα έργο με δικά της χρήματα ενώ μπορεί να εκτελεστεί χωρίς χρήματα του Λιμενικού Ταμείου. Παραμένει κολλημένη στην επιθυμία της να διαχειριστεί τη δαπάνη της κατασκευής. Αδιαφορεί για τα  δυσμενή σχόλια ότι η στάση της συνδέεται με συμφέροντα, σε μια εποχή όπου η περιρρέουσα ατμόσφαιρα συνοδεύεται από ιστορίες μίζας, προμηθειών και λαμογιάς. Ποιος εγγυάται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί ακόμα και με 950 χιλ. ευρώ. Έχομε πικρή πείρα. Η Λιμενική Επιτροπή δεν έχει κάνει καμία έρευνα αγοράς για το εισόδημα που η επένδυση αυτή θα αποφέρει ετησίως. Δεν είναι έργο επικερδούς ωφέλειας. Γίνεται μόνον και μόνον για ιστορικούς και πολιτιστικούς λόγους και πρέπει το κεφάλαιο που θα δεσμευτεί να είναι ελάχιστο.
Το έργο έχει προϋπολογισμό κόστους 950.000 ευρώ και το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα ( μίσθωμα) δεν θα ξεπεράσει τις 25 χιλ. ευρώ δηλ. χρειάζονται 40 χρόνια να αποσβεστεί το κόστος χωρίς τους τόκους. Με τους τόκους χρειάζονται 75 χρόνια. Αν δοθεί σε ιδιώτες , το κόστος, θα είναι κάτω του μισού κατ’ αποκοπή ορισμένο εξ αρχής και το μίσθωμα θα αποδίδεται στο μισό χρόνο.
Τελευταίως η Λιμενική Επιτροπή δικαιολογεί την απραξία της με τον ισχυρισμό ότι δεν προχωρεί γιατί εμποδίζεται από τον υπογράφοντα, Βασίλη Κεδίκογλου. Ο ισχυρισμός είναι ανάξιος διάψευσης. Ο Βασίλης Κεδίκογλου δεν είναι προϊστάμενος της Λιμενικής Επιτροπής. Αν η Λιμενική Επιτροπή πιστεύει ότι ενεργεί νομίμως οφείλει να προχωρήσει.  Όσο για τη στάση της Δημοτικής Εξουσίας δεν εκπλήσσει. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η οικονομική διαχείριση θα της προσπορίσει όφελος. Όφελος ποικίλων μορφών. Για τις ανάγκες λιμενικών υποδομών αδιαφορεί, ακριβώς όπως για τόσα άλλα, ακόμη και για την είσπραξη των Δημοτικών τελών.
Ο προϋπολογισμός του έργου αυξήθηκε κατά 70 χιλ. ευρώ διότι στην περίπτωση που τα χρήματα είναι της Λιμενικής Επιτροπής στον εργολάβο καταβάλλεται για γενικά έξοδα και όφελος 28%  αντί 18%.
Αυτό πως το δικαιολογεί η Λιμενική Επιτροπή;
Αυτό που χρειάζεται, όμως,  άμεσα να κάνει η Λιμενική Επιτροπή είναι να υποστυλώσει το ακίνητο εν όψει κινδύνου κατάρρευσης, λόγω χειμώνα. Η δαπάνη είναι μικρή. Το διατηρητέο να προσδεθεί σε ένα πλέγμα σιδηροδοκών κοχλιωτών και ξύλινων αποδεσμευμένο από το πάτωμα στο οποίο τώρα στηρίζεται και να στηριχθεί στο βυθό. Η Λιμενική Επιτροπή έχει ακέραια την ευθύνη. Θα ελεγχθεί για παράλειψη καθήκοντος.
Από όλα τα παραπάνω αβίαστα προκύπτει ότι η διάθεση (κατασπατάληση) των διαθεσίμων του Λιμενικού Ταμείου είναι έγκλημα.
Είναι λυπηρό ότι από αυτή τη διαδικασία απουσιάζει η Περιφέρεια. Δεν βλέπει ότι η τακτική της Λιμενικής Επιτροπής έχει αντικυβερνητικό χαρακτήρα; Η κυβέρνηση επιδιώκει φειδώ στις δημόσιες δαπάνες και ένταξη περισσοτέρων έργων στο ΕΣΠΑ.
Καλούμε την Λιμενική Επιτροπή να σωφρονισθεί. Να ζητήσει ένταξη των Λιμενικών υποδομών στο ΕΣΠΑ και να χρησιμοποιηθούν τα δικά της διαθέσιμα για την κάλυψη της ελληνικής συμμετοχής, του 25% του κόστους. Θα εκτελέσει κατ’ αυτόν τον τρόπο έργα 4,00 εκ. ΕΥΡΩ. Προς τούτο να προβεί στη σύνταξη μελετών: από τον κρηπιδότοιχο στα Ήλια και το Λιμάνι κάτω από τα ξενοδοχεία «Στάδιο» και «Ηράκλειο», την πλαζ κάτω από το πάρκο, έως προβλήτες για ιστιοφόρα, μεγάλη πλαζ κάτω από την παραλιακή λεωφόρο, εκσυγχρονισμό της πλατείας των F/B και μεταφορά της προσόρμησης των F/B  στο τέλος της ακτής του Αγ. Νικολάου και τέλος καταφύγιο στα Γιάλτρα.
Τα χρήματα αρκούν. Και όλα αυτά δεν θα γίνουν, αν το 1,00 εκατ.  ΕΥΡΩ (διαθέσιμα) ξοδευτούν για ένα αναψυκτήριο 50,00 m² που μπορεί να γίνει με ξένα λεπτά.
Κύριοι της Λιμενικής Επιτροπής και του Δήμου συνέλθετε. Αιδώς Αργείοι.! Αιδώς!
Ιστιαίοι και Αιδήψιοι γρηγορείτε!... Διαφορετικά ο ποιητής θα υπομνήσει: «δεν έχει πλοίο, δεν έχει οδό…» (για την ανάπτυξη όπως τα κάνατε -  Κ. Καβάφης «Η πόλις»).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...

υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου μας, ότι στις 21/01/2019 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι δηλώσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ευβοίας (ΚΤ5-14), που βρίσκεται στη Λεωφ. Αθηνών 24Β, Χαλκίδα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22210 37398 Ηλεκτρονική διεύθυνση: gr.kt.evia@gmail.com. Ωράριο λειτουργίας: Κάθε ημέρα (εκτός Σαββάτου & Κυριακής) από 08:30 έως 16:30 Κάθε Τετάρτη από 08:30 μέχρι 20:30 Για την υποβοήθηση των πολιτών, στο Δήμο μας λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης της μονάδας

ο λαϊκισμός διαβατήριο για τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά

Β. Αποστόλου : «Όταν ο λαϊκισμός γίνεται διαβατήριο για τα ξενοφοβικά  αντανακλαστικά» Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και των τομεαρχών του κόμματος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κασαπίδη και Φορολογικής Πολιτικής Απόστολου Βεσυρόπουλου , σύμφωνα με την οποία το εργόσημο των μεταναστών που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες, « δεν μπορεί να γίνει διαβατήριο νομιμοποίησης ή προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες », ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση: