Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Συμεών Κεδίκογλου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με τους μελισσοκόμους της Εύβοιας



Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ο Συμεών Κεδίκογλου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη, έθεσε μια σειρά ζητημάτων σχετικά με τα θέματα των μελισσοκόμων του νομού, εκπρόσωποι των οποίων ήταν παρόντες στη σύσκεψη.

Ο βουλευτής θεωρεί το μέλι της Εύβοιας σημαντικό προϊόν για εξαγωγές, για να ενταχθεί στο καλάθι της Περιφέρειας και για περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση. Στόχος της συνάντησης είναι η συνεργασία με το Υπουργείο, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους
μελισσοκόμους.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρώτη σημαντική εξέλιξη που προέκυψε από την συνάντηση είναι η επανεξέταση και αύξηση του ορίου τονάζ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μελισσοκόμοι κατά τις μετακινήσεις τους. Σήμερα το όριο αυτό, που φτάνει τα 1300, δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι να υποχρεώνονται σε πολλαπλές μεταφορές και μετακινήσεις και να κυκλοφορούν σχεδόν πάντα με υπέρβαρα φορτηγά. Ο κ. Κεδίκογλου εξήγησε ότι αυτό δυσχεραίνει χωρίς λόγο τη δουλειά τους και κατόπιν της σχετικής συζήτησης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Κανελλόπουλος δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τις σχετικές προδιαγραφές για τις άδειες και να αυξήσει το όριο του τονάζ.

Κατόπιν, ο βουλευτής αναφέρθηκε ειδικότερα στο μέλι από γλυκάνισο, το οποίο παράγεται μόνο στην Εύβοια από όλη την Ελλάδα και είναι σκόπιμο να αποτελέσει προϊόν με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Η ηγεσία του Υπουργείο προέτρεψε τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών να κάνουν τη σχετική αίτηση, παράλληλα με τη διεξαγωγή μελέτης που ετοιμάζουν με το πανεπιστήμιο, ώστε να κερδίζουν χρόνο, μια που πρόκειται για διαδικασία ετών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη το αίτημα των μελισσοκόμων να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται (τρία έτη) για να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ. Ο Υπουργός, αφού εξήγησε ότι αυτός ο χρόνος ισχύει για όλους τους αγρότες, ανέφερε ότι θα εξετάσει τρόπους μείωσής του σε συνεργασία και συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΟΓΑ.

Τέλος, ο βουλευτής ενημερώνει ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο πρόσκληση για πρόγραμμα μεταποίησης, με στόχο να χρηματοδοτηθούν συσκευαστήρια.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να εισάγουμε 15 τόνους βασιλικού πολτού από την Κίνα και τονίζει ότι είναι στο πλευρό των μελισσοκόμων για την ανάπτυξη του ευβοϊκού μελιού.

Με αφορμή την συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής στάθηκε και στο νέο νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που ψηφίσθηκε πρόσφατα. Ο νόμος αυτός φέρνει νέα εργαλεία και δυνατότητες στους αγρότες, ισχυροποιώντας τους συνεταιρισμούς και τις συλλογικές αγροτικές οργανώσεις και ξεκαθαρίζοντας το τοπίο από τους συνεταιρισμούς-«σφραγίδες». Τα δημοπρατήρια, οι αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, οι συμβάσεις μελλοντικής πώλησης αγροτικών προϊόντων επισημαίνει ο κ. Κεδίκογλου, ότι μπορούν να επιτύχουν σταθερότητα στις τιμές, περιθωριοποίηση των μεσαζόντων και ενδυνάμωση των αγροτών μέσω των συνεταιρισμών τους, αρκεί να μπορέσουμε να δώσουμε ζωή στο νόμο, να τον εφαρμόσουμε σε όλες τις δυνατότητές του. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ίδια η Περιφέρεια να αξιοποιήσει το νέο δυναμικό της ρόλο και να εκμεταλλευτεί τα εργαλεία του νόμου, όπως άλλωστε προχωρούν στην ίδρυση δημοπρατηρίων άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν