Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ-ΜΝΗΜΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑ

Τη δεύτερη ατομική έκθεσή του με τίτλο <<ΜΝΗΜΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑ>>
παρουσιάζει ο ευβοιώτης μηχανικός Γιώργος Κεβρεκίδης, στα πλαίσια των
πολιτιστικών εκδηλώσεων <<ΕΛΥΜΝΙΑ 2012>> από 1-15 Αυγούστου, στο
ανακαινισμένο κτίριο <<ΜΕΛΑ>>, στο λιμάνι της Λίμνης Ευβοίας.
Γεννημένος στη Χαλκίδα από γονείς με καταγωγή απ' τον Πόντο και τη
Μικρά Ασία, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη παραθαλάσσια Νέα Αρτάκη,
γενέθλια πόλη της μητέρας του. Οι καταβολές των γονέων του συνετέλεσαν

στη διαφύλαξη άρρηκτων σχέσεων με τις παραδόσεις των προσφύγων και τις
μνήμες των προγόνων του.
        Για τη συμμετοχή του στις φετεινές εκδηλώσεις του Καλλικράτειου
Δήμου, ο καλλιτέχνης δήλωσε:
"Μόλις αντίκρυσα στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης τις 350
οικογένειες από το Μαρμαρά να στήνονται στο φακό, μες σ' όλη τους την
αρχοντοσύνη, με πλημμύρισαν ξαφνικά εικόνες προσφυγιάς....Μυρωδιές
καλοφτιαγμένων γιούκων με τα στοιβαμένα χειροποίητα κομψοτεχνήματα της
μικρασιάτισσας προγονής μου, αναδυθήκαν με μιάς από το παρελθόν....
Δε μπορώ να μην καταγράψω, σα νέος Τσιφόρος, τη μεγάλη μου
συγκινησιακή φόρτιση, όντας απόγονος προσφύγων ο ίδιος, αλλά και να
μην την αποτυπώσω στο καμβά σα νέος Βογιατζής, αποτίοντας έναν
ελάχιστο φόρο τιμής στους πραγματικούς αυτούς Έλληνες."
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 1 ως τις 15 Αυγούστου.
Ώρες λειτουργίας για το κοινό: 19:00-23:00 καθημερινά.



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

               
                Η έκθεση αυτή που περιλαμβάνει «σπουδές» κυρίως της τελευταίας τριετίας, φέρει το τίτλο «ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΣΕΣ». Όπου από τη μια βρίσκεται ο φυσικός κόσμος που με πλαισιώνει και με ιντριγκάρει κι εγώ με τη σειρά μου, ζυμωμένος με παιδικές μνήμες, βιώματα και προσωπικές εμπειρίες ζωής, γυρεύω να τον αποτυπώσω μέσα απ’ τον δικό μου ζωγραφικό φακό. Κι από την άλλη, παραμονεύει ο εσωτερικός μου κόσμος, μη απτός και κατανοητός αλλά υποσυνείδητος κι ανεξερεύνητος, που σα γρίφος αποκωδικοποιείται μέσα απ’ τη ζωγραφική αυτή καταγραφή.

                Οι δύο αυτοί κόσμοι συνταίριαξαν σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί η δουλειά μου που μπορεί να είναι είτε συμβατική νεκρή φύση, είτε σπουδή ανθρώπινου γυμνού, είτε τέλος σύνθεση αφαίρεσης σε άσπρο-μαύρο. Που και τα τρία αυτά θέματα, ωστόσο, έχουν ως αφετηρία τη δημιουργική διάθεση, ολοκληρώνονται δε έμπρακτα, όταν έξαφνα ξεπηδά απ’ το πουθενά στο καμβά, το αποτέλεσμα της βασανιστικής διάδρασης του εσωτερικού με τον εξωτερικό μου κόσμο, που γίνεται εύληπτο από μένα, ελπίζω αρεστό κι από τον θεατή.

                Στην έκθεση «ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΣΕΣ» τα ερεθίσματα φαίνονται γνώριμα, είναι αποτυπώσεις με σχήμα, δεδομένη εικόνα και μορφή, είναι η κανάτα, ο άνθρωπος, η πολυκατοικία, που ξαναπλάθονται ωστόσο, πάνω στο χαρτί κάτω από την επεξεργασία των προσωπικών μου φίλτρων, αισθητικών, κοινωνικών, κ.τ.λ.

-          Ο άνθρωπος-μοντέλο που αφιέρωσε ώρες ακινησίας, ξαναπαραδίδεται με νέα εικονοπλαστική απόδοση, νέα υπόσταση και ταυτότητα, χορηγός της οποίας είμαι γω.
-          Οι πολύχρωμες συνθέσεις νεκρής φύσης χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να ξαναπλασθούν μέσα απ’ τη δική μου χρωματική παλέτα και ματιέρα, μεταλλάσσοντας την ύλη σε ιδέα.
-          Τα τοπία του περιβάλλοντος στο οποίο ζω καθημερινά, επιλέγονται για να μεταμορφωθούν σε σύμβολα, με διαχρονική αξία.

Τέλος, οι πειραματισμοί με την αφαίρεση γίνονται για ν’ ανιχνευτούν κι άλλες πηγές έμπνευσης πέραν των όσων με περιβάλλουν, να δαμάσω ζωγραφικά τη φαντασία μου, ν’ ανασύρω απ’ το υποσυνείδητο μνήμες εντυπωμένες συν τω χρόνω κι επαναπροσδιοριζόμενες στο παρόν.



                                                                                                                            ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΒΡΕΚΙΔΗΣ
                                                                                                       

     E-MAIL: kevrekidis.giorgos@gmail.com           
                       goodsepherd@gmail.com

                                                                           MOBILE: 6944592296
                                                                                    
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ  του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΒΡΕΚΙΔΗ


Γεννημένος στη Χαλκίδα από γονείς με καταγωγή από Πόντο και Μικρά Ασία. Τα παιδικά μου χρόνια στη παραθαλάσσια Νέα Αρτάκη, γενέθλια πόλη της μητέρας μου, συνετέλεσαν στη διαφύλαξη άρρηκτων σχέσεων με τις παραδόσεις των προσφύγων και τις μνήμες των προγόνων μου.
                Με δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού και μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δραστηριοποιούμαι στο αντικείμενο του μηχανικού από το 2000 μέχρι σήμερα.
                Η ζωγραφική υπήρξε ανέκαθεν η αγαπημένη μου ενασχόληση, την οποία και φρόντισα να εξασκώ, τα καλοκαίρια κυρίως.      
                Η επάνοδός μου στη Χαλκίδα το 2004, λόγω της νέας μου, τότε, επαγγελματικής θέσης, στάθηκε η αφορμή για να ξαναπιαστώ ώριμος πια, με το παιδικό μου μεράκι, αναζητώντας έναν προσωπικό τρόπο έκφρασης μέσα από τη τέχνη της ζωγραφικής, στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας.
                Έκτοτε συνεχίζω τις προσωπικές μου εικαστικές αναζητήσεις κι απ’ τον Οκτώβριο του 2009 είμαι φοιτητής του τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2009       Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας, με θέμα
«Τοπία της Χαλκίδας», στο Δημαρχείο Χαλκίδας.

2011       Πρώτη ατομική έκθεση στο «Κόκκινο Σπίτι» Δήμου Χαλκιδέων, με τίτλο 
«ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΣΕΣ».









Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,