Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστολή προς δήμο Αιδηψού - Ιστιαίας

του Π. Πετράκου Υπχου ΠΝ
ΠΡΟΣ
Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού

ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΙΔΗΨΟΥ
 ΜΟΧΛΟΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μετά την  ψήφιση σχετικού νόμου στις 15 Φεβρουαρίου 2012 , 83 ακίνητα ιδιοκτησίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ΕΟΤ, (τη διοίκηση και εκμετάλλευση των οποίων ασκεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε  πρώην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Α.Ε – Ε.Τ.Α.), παραχωρούνται χωρίς ανταλλάγματα σε 56 δήμους της χώρας. Στον κατάλογο ακινήτων που παραχωρούνται κατά κύριο λόγο περιέχονται εδαφικές εκτάσεις, αλλά και τουριστικά περίπτερα, παραδοσιακά κτίρια, αρχοντικά, ξενοδοχεία και νησίδες. Δυστυχώς όμως μέσα σ αυτόν τον κατάλογο δεν αναγράφεται το Υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού, επομένως ο δήμος θα συνεχίσει να χάνει σημαντικότατες απολαβές από την λειτουργία του Υδροθεραπευτηρίου.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια απαξίωση του υδροθεραπευτηρίου από την πολιτεία και αυτό φαίνεται από την ραγδαία μείωση των επισκέψεων, καθώς και από την παραμέληση των κτιριακών του υποδομών , τόσο του παλαιού υδροθεραπευτηρίου, όσο και του νεότερου . Η υποβάθμιση των εγκαταστάσεων αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός ότι το <<νέο>> κτίριο κατασκευάστηκε πριν από 25 χρόνια και από τότε δεν έχει γίνει καμία αξιόλογη ανακαίνιση, ενώ οι προδιαγραφές του υδροθεραπευτηρίου σχεδιάστηκαν την δεκαετία του 70 όταν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις  ήταν τελείως διαφορετικές. Δυστυχώς αυτή την στιγμή το υδροθεραπευτήριο τελεί υπό μερική εγκατάλειψη :
-            Λειτουργεί μόνο 2 με 3 μήνες τον χρόνο.
-               Το παλαιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων έργο του Ερνέστο Τσίλλερ, κτίριο ανεκτίμητης αξίας παρουσιάζει τραγική εικόνα, ενώ ο κίνδυνος κατάρρευσης τμημάτων του είναι πλέον ορατός.
-               Το νεότερο κτίριο δεν έχει εσωτερική πισίνα ώστε να υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας ολόκληρο τον χρόνο.
-               Ο εξοπλισμός είναι παρωχημένος, ξεπερασμένος και δυσλειτουργικός.
-               Το υδροθεραπευτήριο δεν έχει ιστοσελίδα με τις δυνατότητές του, τις ώρες λειτουργίας και τις αντίστοιχες τιμές!
-            Η προβολή και η διαφήμισή του είναι ανύπαρκτη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας!

Όπως εύκολα συμπεραίνουμε κανείς στο παρελθόν, δεν ενδιαφέρθηκε για την βελτίωση των υποδομών, για την αύξηση της προσέλευσης λουόμενων και φυσικά για την αύξηση των εσόδων του υδροθεραπευτηρίου.  Διερωτώμαι λοιπόν, αξίζει ένα τέτοιο συγκρότημα το οποίο έχει επιφέρει απίστευτα έσοδα κυρίως στο παρελθόν προς τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. (το 2003 προσήλθαν 44.408 και πραγματοποίησαν 535.651 λούσεις!!)  τέτοια απαξίωση, δεν σκέφτηκε κανείς ότι  ένα ποσοστό από τα έσοδα έπρεπε να επέστρεφε στο Υδροθεραπευτήριο με την μορφή επένδυσης ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των επόμενων ετών;
Αντίθετα τα Ε.Τ.Α προτίμησαν τα τελευταία χρόνια να επενδύσουν μόνο στο Λουτράκι αναπαλαιώνοντας το παλαιό κτίριο  και κατασκευάζοντας ένα νέο υπερσύγχρονο συγκρότημα με τεράστιες δυνατότητες και ανέσεις, με απρόσκοπτη λειτουργία ολόκληρο τον χρόνο, ακόμη και τις αργίες (2 εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες , 1 εσωτερική πισίνα ψυχρού ύδατος,1 εξωτερική πισίνα, σάουνα, ατμόλουτρα, χαμάμ, γυμναστήριο, αίθουσες ομορφιάς και περιποίησης, και καφετέρια ) . Το πιο παράδοξο όμως είναι ότι λίγο μετά την ολοκλήρωση του έργου οι πολυτελέστατες εγκαταστάσεις Loutraki Thermal Spa τον περασμένο Δεκέμβριο παραχωρήθηκαν στον δήμο Λουτρακίου. Άραγε με τι κριτήρια επιλέχτηκε μόνο το Λουτράκι, την στιγμή μάλιστα που στην Εύβοια η ανεργία τον περασμένο Οκτώβριο άγγιξε το 23,3% ενώ ο τουρισμός της συνεχίζει την ελεύθερη πτώση,  μετά και από την ραγδαία μείωση των κουπονιών κοινωνικού τουρισμού. Η Εύβοια που διψά για αειφόρο ανάπτυξη, πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζεται από την  πολιτεία,  σαν το αποπαίδι της περιφέρειας και να  οδηγηθεί στην πρόοδο. Επειδή όμως δεν είναι πρέπον πάντοτε να παρατηρούμε και να επιπλήττουμε  χωρίς να προτείνουμε, υποβάλω μερικές προτάσεις για την αναστροφή του κλίματος και την επίτευξη ανάπτυξης στον πρώην Δήμο Αιδηψού.
                        Καταρχήν, δεν θα πρέπει να αρνηθούμε, ότι η όψη της Αιδηψού τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά, ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση όλων τον ακαλαίσθητων κατασκευών όπως κιόσκια/τέντες από την παραλιακή της ζώνη (επιτέλους είδαμε θάλασσα και ουρανό), αυτό όμως δεν αρκεί. Το μεγαλύτερο όπλο της Αιδηψού και ολόκληρης της Βόρειας Εύβοιας, αν και παραμένει ανενεργό, είναι το υδροθεραπευτήριό της,  το οποίο κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και να παρασύρει προς την πρόοδο και τους υπόλοιπους κλάδους, μετατρέποντας την Αιδηψό σε Πανευρωπαϊκό Κέντρο Θερμαλισμού. Ο στόχος του δήμου πρέπει να είναι η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου ιαματικών πηγών, με σεβασμό στο περιβάλλον, το οποίο θα περιλαμβάνει  ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο υδροθεραπευτήριο, συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους, ξενοδοχείο, οργανωμένη παραλία, καθώς και υπό προϋποθέσεις μικρό καζίνο με τουριστική μαρίνα. Το θεματικό πάρκο θα μπορούσε να συγκροτείται κτιριακά, από το παλαιό κτίριο των Αγίων Αναργύρων το νεότερο υδροθεραπευτήριο, το παραλιακό κομμάτι καθώς και το παλαιό ξενοδοχείο  ΚΑΣΤΑΛΙΑ.
 Προτείνω λοιπόν την παραχώρηση στον δήμο των πηγών μαζί με τις εγκαταστάσεις τους και στην συνέχεια την εκπόνηση μελέτης από τον δήμο για την δημιουργία του ανωτέρω θεματικού πάρκου ιαματικών πηγών. Έπειτα  την προκήρυξη διαγωνισμού για την  εύρεση επενδυτή  ο οποίο θα μισθώσει την περιοχή για 40 με 50 χρόνια. Με αυτή την κίνηση αυτόματα, θα αυξηθούν τα έσοδα του δήμου, θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας για ολόκληρο τον χρόνο, ενώ οι ντόπιοι κάτοικοι  θα είναι υπερήφανοι για ένα στολίδι το οποίο μαζί με το  Θέρμαι Σύλλα και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, θα μετατρέψει την Αιδηψό, από ένα τουριστικό προορισμό δεύτερης κατηγορίας, ατόμων δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού τρίτης ηλικίας, σε ένα ελκυστικό πανευρωπαϊκό θέρετρο Spa, υψηλής αισθητικής και ποιότητας .
Εν κατακλείδι, ο δήμος  όσο μακριά και εάν έχει την έδρα του από την Αιδηψό, πρέπει να συνειδητοποιήσει την τεράστια δυναμική και σπουδαιότητα που έχει  το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ μαζί με την γειτονική του περιοχή. Έπειτα να καταβάλει την μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, επιφέροντας μείωση της ανεργίας και παράλληλη αύξηση του στοχευόμενου τουρισμού όχι μόνο από Ελλάδα αλλά πλέον και από εξωτερικό!!


ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΛΟΥΣΕΙΣ
ΑΙΔΗΨΟΥ
44.408
535.651
ΚΥΛΛΗΝΗ
2.275
 33.058
ΚΑΜ. ΒΟΥΡΛΩΝ
6.500
              115.000
ΥΠΑΤΗΣ
5.272
82.440
ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ
723
10.831
ΚΑΪΑΦΑΣ
2.469
38.862
            ΜΕΘΑΝΩΝ
               5.379
               63.308
          ΣΜΟΚΟΒΟΥ
               5.650
              94.166
Συγκριτικός πίνακας επισκεψημότητας ιαματικών πηγών το 2003

Με Εκτίμηση
Υπχος Π. Πετράκος ΠΝ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - ανέπτυξε κα

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ΚΛΗΜΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ-ΝΕΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ-

ΤΟΥ Γ. ΣΤΑΡΑΝΤΖΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Ο Αρχ/της Κλήμης Ζώκαρης -εξ Αιδηψού, «ουκ ασήμου πόλεως πολίτης»-, έχει μία ακατάπαυστη πνευματική δημιουργία και παραγωγή στη θεολογική και φιλοσοφική σκέψη. Το τελευταίο χρονικά έργο του ο «Ωριγένης» είναι ένα σύγγραμμα άρτιο και ολοκληρωμένο μέσα στη θεολογική και φιλοσοφική γραμματεία μας. Αποδεικνύει το εύρος των γνώσεων του πάνω στην Αρχαία Ελληνική σκέψη - Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Επίκουρος, Κυνικοί, Στωικοί - αλλά και το βάθος της θεολογικής του παιδείας και το ύψιστο βεληνεκές των ερευνών του και των θεολογικών του μελετών που με τον τίτλο «ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» ανέρχονται σε 10 τόμους! Αν δε σε αυτούς τους τόμους προστεθεί η λάμψη και η γοητεία του προσωπικού του ύφους, συγκροτούν μία ΑΡΙΣΤΗ πραγματεία πάνω σε θεολογικά θέματα και στους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. Μόλις μου έστειλε τον «ΩΡΙΓΕΝΗ» -ήταν καλοκαίρι στην Αιδηψό-τον διάβασα και ένοιωσα μεγάλη πνευματική απόλαυση. Τελώ πράγματι κάτω από τη γοητεία της Νέας αυτής μελέτης του και θ