Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμεών Κεδίκογλου: Η χρεοκοπία της χώρας είναι επιλογή που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε

Καθώς πιθανότατα την Κυριακή θα κληθούμε με την ψήφο μας να επικυρώσουμε ή όχι τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, θα ήθελα να κοινοποιήσω κάποιες σκέψεις μου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και τη μελλοντική ψηφοφορία.

Δεν μπορώ παρά να μην εκφράσω τη θλίψη μου και την απογοήτευσή μου τουλάχιστον από την εικόνα που εξέπεμψε η τελευταία διαπραγμάτευση, κατά την οποία φτάσαμε στο παρά ένα για να μην έχουμε τελικά συμφωνία για 300 περίπου εκατομμύρια ευρώ, την στιγμή που διακυβεύονται δεκάδες δισεκατομμύρια. Είδαμε ακόμα πώς ίσως εννοούσε ο κύριος Σαμαράς αυτό που ονόμαζε επαναδιαπραγμάτευση, ενώ προκαλούν πια ίλιγγο οι συνεχείς αλλαγές στάσης και η ανευθυνότητα του κύριου Καρατζαφέρη.
Φάνηκε το πολιτικό σύστημα να σέρνεται πίσω από αποφάσεις υπαλλήλων της Τρόικα. Πολύωρες συσκέψεις και τελικά έξι ώρες συζήτηση για τις επικουρικές συντάξεις, όταν δεν έγινε κάτι ανάλογο για τα εργασιακά, την αγορά εργασίας και τη μείωση του κατώτατου μισθού, θέματα για τα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα να τοποθετηθώ στην Ολομέλεια, αφού έρχεται σαν κατεπείγον. 

Η χρεοκοπία της χώρας είναι επιλογή που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε. Ζούμε ιστορικές στιγμές και ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι υπαρκτός ακόμα και για όσους ανεύθυνα ή σκόπιμα διακήρυσσαν το αντίθετο. Ποιοι θα επιβιώσουν στη χρεοκοπία; Μήπως οι επιβάτες της πρώτης θέσης, όπως και σε κάθε ναυάγιο; Όσοι τώρα μιλούν για εθνική υπερηφάνεια και έξοδο από το ευρώ είναι βέβαιο ότι θα είναι οι πρώτοι που θα ζητούν αίμα, όταν δουν το μισθό τους να μην καταβάλλεται ή όταν θα πρέπει να προμηθευτούν τα καύσιμα με δελτίο. Είναι απαραίτητο να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, ειδικά η ηγεσία, το έλλειμμα της οποίας βιώνουμε αυτές τις μέρες.

Από την άλλη, δεν διασφαλίζεται ότι αυτές θα είναι οι τελικές ρυθμίσεις. Πώς διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 αλλά και πόσο αξιόπιστες είναι οι πολιτικές δυνάμεις για την εφαρμογή τους; Το σχέδιο από μόνο του δεν εγγυάται τίποτα. Μας δίνει όμως το περιθώριο, αν δουλέψουμε όλοι μαζί να γιατρέψουμε τις πληγές της βαριά άρρωστης ελληνικής οικονομίας. Χωρίς αυτό έχουμε ξαφνικό θάνατο. Αυτή είναι η κατάσταση.

Αλλά μια χώρα δεν μπορεί να ζει με αβεβαιότητα για τόσο μεγάλο διάστημα. Πρέπει να δοθεί στον κόσμο η ελπίδα. Να προχωρήσομε σε μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν. Να φροντίσουμε για τη μείωση των τιμών και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού.

Φταίμε και εμείς που προχωρήσαμε σε οριζόντιες περικοπές χωρίς να μπορέσουμε να μειώσουμε πραγματικά το σπάταλο κράτος. Φταίμε που σε ένα κράτος με ένα εκατομμύριο ανέργους έχουμε ακόμα κλειστά επαγγέλματα. Δυστυχώς ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα τα κόμματα ανταγωνίζονται για μικροκομματικά οφέλη. Βλέπουν το παγόβουνο να πλησιάζει και συνεχίζουν ακάθεκτοι.

Χρειαζόμαστε μια πρόταση που θα αποτελέσει την ανατροπή στην στρεβλή λειτουργία του κομματικού συστήματος, το τέλος των πελατειακών δεσμεύσεων που έρχονται από τον παρελθόν, και θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου. Που θα πει τα πράγματα με το όνομά τους, ώστε το «ναι» στην δανειακή σύμβαση να συνοδεύεται με τη βούληση για λύση που θα σχεδιάσει η χώρα. Εμείς οι Έλληνες πρέπει να ορίσουμε ξανά το κοινό καλό. Ήρθε η ώρα της αλήθειας για όλους μας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - αν...

υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου μας, ότι στις 21/01/2019 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι δηλώσεις θα κατατίθενται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ευβοίας (ΚΤ5-14), που βρίσκεται στη Λεωφ. Αθηνών 24Β, Χαλκίδα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22210 37398 Ηλεκτρονική διεύθυνση: gr.kt.evia@gmail.com. Ωράριο λειτουργίας: Κάθε ημέρα (εκτός Σαββάτου & Κυριακής) από 08:30 έως 16:30 Κάθε Τετάρτη από 08:30 μέχρι 20:30 Για την υποβοήθηση των πολιτών, στο Δήμο μας λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης της μονάδας

ο λαϊκισμός διαβατήριο για τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά

Β. Αποστόλου : «Όταν ο λαϊκισμός γίνεται διαβατήριο για τα ξενοφοβικά  αντανακλαστικά» Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και των τομεαρχών του κόμματος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κασαπίδη και Φορολογικής Πολιτικής Απόστολου Βεσυρόπουλου , σύμφωνα με την οποία το εργόσημο των μεταναστών που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες, « δεν μπορεί να γίνει διαβατήριο νομιμοποίησης ή προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες », ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση: