Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

kireas.org: Η οξύμωρη «Επιχειρηματικό Παρκο-λογία» του τελευταίου των ΒΙΟΜΑΓΝικών

Ο κύριος Γεωργιάννης, ίσως ο τελευταίος εναπομείναν υπάλληλος της ΒΙΟΜΑΓΝ στην Βόρεια Εύβοια, προσπαθεί  με παραπλανητικό  και οξύμωρο τρόπο να πείσει για το θέμα ΒΙΠΕ, αφού απέτυχαν όλοι οι άλλοι  τρόποι επιβολής .   Δυστυχώς η εταιρεία στην οποία εργάζεται απέδειξε περίτρανα πριν 3 χρόνια που έχει γραμμένη την τοπική δημοκρατία και τον διάλογο όταν τότε προσπαθούσε να μας φέρει το λιθάνθρακα με τα ίδια όπως σήμερα επιχειρήματα των «ώριμων συνθηκών» και των «τελευταίων ευκαιριών». Τότε σύσσωμη η τοπική κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση είχε αντιταχθεί ενάντια στην ίδια εταιρεία. Η  εταιρεία σας κ.Γεωργιάννη τότε μέχρι  την τελευταία στιγμή δεν έδωσε καμιά σημασία  στην κοινωνική αντίδραση ποντάροντας στους καρεκλοκενταύρους των υπουργείων και μια μειοψηφία βουλευτών για να προωθήσει τον λιθάνθρακα. Και τότε τα επιχειρήματα ήταν τα ίδια, ότι είμαστε παραπληροφορημένοι, αν και ποτέ κανένας τους δεν ενοχλήθηκε να προσφέρει ενημέρωση.

Ας δούμε για άλλη μια φορά τα επιχειρήματα  ένα  ένα  σε άρθρα του στη Λιμνιώτικη Φωνή  και τον Παλμό της Β.Ε. και  ας ξεκαθαρίσουμε ότι Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Α που αναφέρει ο κ. Γεωργιάννης και ΒΙΠΕ είναι το ίδιο πράγμα. Εξάλλου,  ο  ιδιωτικός φορέας διαχείρισης που στήνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ λέγεται ΒΙΠΕΒΕ ΑΕ  (ΒΙΠΕ Βόρειου Ευβοίας), όχι Επιχειρηματικό Πάρκο Β.Ε. ΑΕ.

1.     «Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να τεθούν οι στόχοι για το μέλλον αυτής της περιοχής». Όπως ίσως γνωρίζεται υπάρχουν 4 χωροταξικά σχέδια που έχουν προκύψει από εκτεταμένη διαβούλευση και προβλέπουν λεπτομερώς τους στόχους και πως μπορεί να αναπτυχτεί η περιοχή. Κανένα δεν προβλέπει ΒΙΠΕ (ή επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Α). Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του δήμου που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2011, θέτει συγκεκριμένους στόχους για την ανάπτυξη της περιοχής  μέχρι το 2014 και δεν προβλέπει ΒΙΠΕ ή αυτά που αναφέρεται στο δημοσίευμα σας. Τι θέλετε εξωθεσμικούς παράγοντες και ιδιωτικά συμφέροντα να θέσουν τους στόχους ανάπτυξης  της  περιοχής;

2.    «Η υγιής  και βιώσιμη επιχειρηματικότητα  θα υποχρεώσουν τη πολιτεία να βελτιώσει τις οδικές και θαλασσιές μεταφορές την περιοχή». Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση, άλλα από ποτέ η υψηλή όχληση και οι εγκαταστάσεις Σεβέζο είναι υγιής βιώσιμη επιχειρηματικότητα.  Με ποια κριτήρια νομίζετε ότι οι δραστηριότητες κατατάσσονται σε βαθμούς όχλησης;. Αυτό  βασικά που ζητά η εταιρία σας είναι το δικαίωμα να εγκαθιστά μονάδες υψηλής όχλησης στην περιοχή και για αυτό επιμένει σε ΒΙΠΕ και δεν θέλει άλλους τύπους επιχειρηματικών πάρκων που απαγορεύουν την υψηλή όχληση, δηλαδή την υψηλή ρύπανση και υψηλή διατάραξη του περιβάλλοντος. Επίσημα στην ΕΕ το φυσικό αέριο δεν θεωρείται αειφόρος πηγή ενέργειας αλλά μεταβατικό καύσιμο  μέχρι το 2020.

3.  «Αειφορία και ΒΙΠΕ μπορούν να συνυπάρχουν». Οι μονάδες υψηλής όχλησης δεν είναι αειφόρος ανάπτυξης. Μιλάτε για παραπληροφόρηση και παραπληροφορείτε εσείς  ο ίδιος με αναίσχυντο τρόπο. Ο γιγάντιος θερμοηλεκτρικός σταθμός με φυσικό αέριο που θα κάνει την περιοχή το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο στην Ελλάδα έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο καις την υγεία των κάτοικων. Το ότι δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν επιπτώσεις αυτοί οι σταθμοί. Επιδημιολογικές μελέτες στο Καναδά στις πόλεις  Halton και   Peel  δείχνουν αύξηση της πρόωρης θνησιμότητα και διαφόρων αναπνευστικών  παθήσεων. Μπορείτε μόνος σας να επισκεφτείτε την www.c4ca.org και να δείτε πληθώρα έγκυρων ιατρικών και επιστημονικών μελετών  με τις επιπτώσεις στην υγεία. Η στάση σας και η ελαφρύτητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα ενδεχομένως για να προστατεύεστε τα εργασιακά σας συμφέροντα είναι ανεύθυνος.  Εσείς τι στοιχεία έχετε να παρουσιάσετε ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις;  Για πιστεύετε οι κάτοικοι των Βαγιών, της Χαιρώνειας και τώρα του Αλιάρτου  απέτρεψαν την δημιουργία τέτοιων σταθμών στις περιοχές τους; Ήταν και εκείνοι  παραπληροφορημένοι ή αγαπούσαν λιγότερο το τόπο τους από ότι  εσείς;

4.  «Περισσότερες από 1000 θέσεις εργασίας». Συμφώνα με τα στοιχεία της εταιρείας το εργοτάξιο ηλεκτροπαραγωγής θα απασχολεί 85 άτομα και της διπύρου Μαγνησίας 230 άτομα. Αυτές οι δυο δραστηριότητες  καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος  της έκτασης της προγραμματιζόμενης ΒΙΠΕ.  Τα υπόλοιπα 700 άτομα θα απασχοληθούν στα εναπομείναντα 150 στρέμματα  της ΒΙΠΕ όπως λέτε;. Στα τελευταία σχέδια της ΒΙΠΕ οι χώροι χαμηλής και μεσαίας όχλησης (που έπρεπε να απαλλοτριώσει η  ΒΙΟΜΑΓΝ στο Β.Α. άκρο της) δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον στους τελευταίους χάρτες της ΒΙΠΕ. Για το εργοτάξιο διπυρου Μαγνησίας  (μεσαία όχληση) δεν υπάρχει από κανέναν καμιά αντίρρηση και δεν χρειάζεται ΒΙΠΕ για να το ξεκινήσετε. Όπως δεν χρειαστήκατε ΒΙΠΕ για να πάρετε την αδεία για το εργοτάξιο εξόρυξης και επεξεργασίας μεταλλευματος στα μεταλλεία του Γεροραματος που θα απασχολεί 33 άτομα.      Μιλώντας για λευκόλιθο, είναι περίεργο που η Διεύθυνση Βιομηχανικής Χωροθεσίας και Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  με το έγγραφο  Φ/Α. 533/13319/1183 (3/10/11) τόσο «αυθόρμητα» αφαίρεσε από τους  όρους  της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας , τον όρο που αναφερόταν σε ακύρωση της ΒΙΠΕ σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η επένδυση επεξεργασίας λευκόλιθου. Το πιθανότερο είναι ότι το εργοστάσιο Διπύρου Μαγνησίας  (μέση όχληση) να είναι ένας δούρειος ίππος για την ΒΙΠΕ αφού δεν έχει εξασφαλιστεί η τροφοδοσία του με επαρκείς ποσότητες μεταλλεύματος, και με την εξαίρεση αυτού του κομβικού όρου από την γνωμοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.  Μελετώντας την ΜΠΕ για την ΒΙΠΕΒΕ και το τρόπο υπολογισμού των 1.000 θέσεων εργασίας, είναι άξιο απορίας  το ότι ο υπολογισμός  τους δεν στηρίχτηκε  σε κάποια από τις υπάρχουσες ΒΙΠΕ που θα ήταν το φυσικότερο αλλά σε συγκέντρωση βιοτεχνιών βόρεια του Μαρμαρίου  (σημειωτέον οτι δεν υπάρχει   ΒΙΠΕ εκεί).


5.  «Θα έχετε φθηνό αέριο για οικιακή χρήση και τηλεθέρμανση». Το φυσικό αέριο στην Ελλάδα  για αστική χρήση το διαχειρίζεται η  ΔΕΠΑ, όχι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μήπως έχετε υπόψη σας πόσα  χωριά και κωμοπόλεις από οπού περνά ο αγωγός τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο. Σε κανένα. Η υπό ίδρυση ΔΕΠΑ Στέρεας Ελλάδας προγραμματίζει μακροπρόθεσμα  διανομή αέριου μόνο για 5 πόλεις της Στερεάς Ελλάδας Λαμία, Θήβα, Λειβαδιά, Οινόφυτα και Χαλκίδα. Όσο για την τηλεθέρμανση, Ίσως να μην γνωρίζετε ότι οι περισσότερες εταιρείες τηλεθέρμανσης στην Ελλάδα,  είναι  δημοτικές εταιρείες  με καύση ανεξάρτητη από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής (με την εξαίρεση στο Αμύνταιο που υπάρχει συμπαραγωγή με την ΔΕΗ). Το κόστος των επενδύσεων είναι πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ και είναι απαγορευτικό για το δήμο μας.

6.       «Η ΒΙΠΕ έμμεσα θα επισπεύσει τα έργα οδικής και θαλάσσιας προσπέλασης». Οι προγραμματιζόμενες μονάδες  δεν χρειάζονται καλύτερο οδικό  ή θαλάσσιο δίκτυο για μεταφορά του προϊόντος τους. Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής χρειάζεται απλά ένα  δίκτυο υψηλής  τάσεως και η μονάδα διπύρου μαγνησίας μπορεί να λειτουργήσει όπως παλαιοτέρα επί Σκαληστήρη με την Σκάλα φόρτωσης. Το περιφερειακό Λιμάνι Μαντουδιου είναι σχεδιασμένο για τουριστική ανάπτυξη και σύνδεση με τις Βόρειες Σποράδες. Με την υπάρχουσα συγκυρία και τα οικονομικά του δημόσιου κάθε τέτοια προοπτική για βελτιωση του οδικού μας δικτύου που είναι ευχή για όλους μας είναι λίγο απόμακρη.

7.       «Ευκαιρία  για να προελκυσθούν επενδύσεις» .  Μήπως μπορείτε να ενημερώσετε το κοσμάκη πόσες επενδύσεις  προσέλκυσε το  ΒΙΠΑΘΕ,  το  ΒΙΠΑ Θεσσαλονίκης   (Επιχ. Πάρκο τύπου Β, μεσαίας όχλησης) στον Αγ. Αθανάσιο  που ανήκει στον όμιλο ΓΕΚ  ΤΕΡΝΑ www.vipathe.gr;  Η ιδιωτική ΒΙΠΑΘΕ, κατασκευάστηκε στην πλειοψηφία της με δημόσιο χρήμα,  είναι χιλίων στρεμμάτων,  βρίσκεται στο κέντρο σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων και στα 4  χρόνια λειτουργιάς μέχρι σήμερα  δεν έχει  καταφέρει να προσελκύσει κανένα επενδυτή. Η μόνη εταιρεία που λειτουργούσε εκεί  από το  1998 είναι η ΜΕΛ ΑΕ η οποία και παραχώρησε μέρος της έκτασης της την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την δημιουργία της ΒΙΠΑΘΕ. Από το 2008 που εγκαινιάστηκε η εταιρεία δεν έχει προσελκύσει κανένα επενδυτή και μια συμφωνία που είχε  με την ΧΑΡΤΕΛ ΑΒΕΕ το 2008 δεν έχει προχωρήσει. Ίσως να μην γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία  των ΒΙΠΕ της Ελλάδας λειτουργούν με λιγότερο από το 50% της χωρητικότητας τους και δεν μπορούν να βρουν επιχειρήσεις για τα οικόπεδα τους, με εξαίρεση βέβαια στην Β’ ΒΙΠΕ Βόλου όπου προγραμματίζεται η καύση σκουπιδιών της Ιταλίας.

8.  «Θα αποφευχθεί η άναρχη χωροθέτηση βιομηχανιών και καλύτερη επόπτευση από τον φορέα διαχείρισης ΒΙΠΕΒΕ ΑΕ (της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)». Το εργοτάξιο  Γερορεματος με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας  μεταλλευματος μαγνησίτη και flotation είναι εκτός ΒΙΠΕ και χωρίς  επόπτευση από "οποιοδήποτε" φορέα διαχείρισης. Ελπίζω να μην θέλετε να μπούμε σε λεπτομέρειες. Υπάρχουν αλλού είδους υποδοχείς (όπως Επιχειρηματικά Πάρκα τύπου Β και  τύπου Γ και Επιχ. Πάρκα εξυγίανσης ) για τα οποία δεν φέρνει κανείς αντίρρηση  και που δεν ανοίγουν την πόρτα  στην υψηλή όχληση και έχουν τα ίδια αποτελέσματα στην οργανωμένη ανάπτυξη . Δεν αντιλαμβανόμαστε την εμμονή σας στο συγκεκριμένο τύπο Επιχειρηματικού Πάρκου υψηλής όχλησης που θα υποβαθμίσει την περιοχή.

9.  «Η ΒΙΠΕ θα γίνει μοχλός για  βιομηχανική, βιοτεχνική, γεωργική και τουριστική ανάπτυξη». Η περιοχή όπου προγραμματίζεται η ΒΙΠΕ είναι ήδη χαρακτηρισμένη  περιοχή τουριστικής προτεραιότητας με κωδικό Β2  όπου σύμφωνα με το  χωροταξικο για το τουρισμό  αποθαρρύνονται  οι μονάδες υψηλής όχλησης. Ο τουρισμός και η γεωργία δεν χρειάζονται την ΒΙΠΕ για να αναπτυχτούν. Σε καμιά τουριστικά αναπτυγμένη περιοχή  της χώρας δεν υπάρχουν ΒΙΠΕ. Όπου υπάρχουν ΒΙΠΕ λειτουργούν ανταγωνιστικά με την αγροτική παραγωγή (Αλμυρός Βόλου, Σίνδος, κλπ)


10.   «Τρέξτε να προλάβετε, πριν αρπάξουν την ευκαιρία για δημιουργία ΒΙΠΕ άλλες περιοχές». Ίσως να μη έχετε ακούσει για την ακύρωση της δημιουργίας ΒΙΠΕ στα Οινόφυτα και την Ριτσώνα, και τις σφοδρές αντιδράσεις στην Θίσβη, Σίνδο, Μελιγαλά και αλλού. Κανένας δεν θέλει ΒΙΠΕ στην περιοχή του. Δεν είναι τυχαίο που η Χαλκίδα με μεγαλύτερη βιομηχανική ανάπτυξη έχει μόνο ΒΙΟΠΑ (Βιοτεχνικό Πάρκο και δεν θέλει να ακούσει για ΒΙΠΕ) και ότι σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα λειτουργούν μόνο δυο ΒΙΠΕ (Θίσβη και Λαμία) που δέχονται  μεγάλες αντιδράσεις από τους κατοίκους.

11.   «Η ΒΙΠΕ θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα». Στο ΒΙΠΑ Θεσσαλονίκης της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ κάτι τέτοιο δεν κατέστει δυνατόν.  Οι τρόποι για αύξηση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας στηρίζονται σε άλλους παράγοντες, όπως τεχνοπόλεις ,  τεχνολογικά πάρκα, Θερμοκοιτίδες Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, κλπ. που δεν προγραμματίζονται για την περιοχή. Το επιχειρηματικού τύπου Α δεν έχει καμιά σχέση με τα θέματα αυτά, απλώς οργανώνει υπάρχουσες βιομηχανικές δραστηριότητες σε μια περιοχή. Στη δική μας περιοχή που δεν υπάρχουν τέτοιες δραστηριότητες  η ΒΙΠΕ απλά δίνει το δικαίωμα να έρθουν να εγκατασταθούν μονάδες υψηλής όχλησης και υψηλής ρύπανσης που δεν θέλει κανένας στην περιοχή του.  Το τι θα εγκατασταθεί στην ΒΙΠΕ  δεν το γνωρίζουμε, όμως το τι είναι δυνατόν να εγκατασταθεί  και τι επιπτώσεις θα έχει στο περιβάλλον και τους άλλους τομείς οικονομικής ανάπτυξης το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και για αυτό τρομάζουμε και ανησυχούμε για μας και τα παιδιά μας.

12.   «Πιστέψτε με έχω εσωτερική πληροφόρηση». Θα θέλαμε να σας πιστέψουμε κύριε Γεωργιάννη, αλλά δεν έχετε την εξουσία ούτε και την δύναμη να αποφασίσετε τι θα εγκατασταθεί στην περιοχή και πως θα διαμορφωθούν στο μέλλον τα συμφέροντα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ειδικά αυτή την περίοδο.  Πρώτη έγνοια της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν είναι η ευημερία της περιοχής αλλά το οικονομικό της συμφέρον και το συμφέρον των μετόχων της όπως διαμορφώνεται στις νέες  οικονομικές συνθήκες κάθε φορά.   Δυστυχώς ο τρόπος που ενέργησε η εταιρεία σας  και οι  σύμμαχοι της στην περιοχή δεν διακρίνονται ούτε από διαφάνεια και ούτε από διάλογο και συναινετικές διαδικασίες. Υπήρξε μια απόπειρα  να περάσουν όλα εν κρυπτώ και να συκοφαντηθούν και να αμαυρωθούν όσοι εξέφρασαν ανησυχίες εναντίον της ΒΙΠΕ. Συγκεκριμένα  ο σύλλογος Kireas.org είχε επανειλημμένα ζητήσει  δημόσια κοινωνικό διάλογο από τον Ιούλιο του 2010 για το θέμα ΒΙΠΕ. Αυτό που έγινε ήταν  το αντίθετο, τώρα μιλάτε ότι δήθεν έχετε αποδοχή της τοπικής κοινωνίας όταν δεν της δόθηκε ποτέ  η ευκαιρία να εκφράσει την άποψη της ουτε στα αρμόδια συμβούλια και τις προπαγαντιστικές συγκεντρώσεις του δημάρχου. Οι φωνές ενάντια στην ΒΙΠΕ προσπάθησαν να καταπνιχθούν με τον  αυταρχισμό, την λοιδωρία, την συκοφαντία,  την υποσχεολογία και την παραπληροφορηση.  Η δημοτική αρχή έκρυβε μέχρι τελευταία στιγμή το θέμα προφανώς προβλέποντας και φοβούμενη τις κοινωνικές αντιδράσεις.  Αυτό που κάνετε  τώρα  έπρεπε να το  έχετε κάνει πριν ξεσηκωθεί ο κόσμος και πριν γίνουν οι αιτήσεις για την ΒΙΠΕ.

Τελειώνοντας,  θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον κ. Γεωργιανή σαν ένα από τους δυο επικεφαλείς της ΒΙΟΜΑΓΝ στην περιοχή, ποια είναι η απάντηση του σε καταγγελίες των απολυμένων εργαζομένων στον τοπικό τύπο ότι η ΒΙΟΜΑΓΝ τους έβαζε να λοιδορούν  εναντίον ατόμων που αντιτίθενται στην ΒΙΠΕ.  Δεν διαψεύσατε και δεν απαντήσατε ποτέ σε αυτές τις καταγγελίες κύριε Γεωργιαννη. Κάποιοι μάλιστα από τους απολυμένους εργάτες λένε ότι έχουν στην κατοχή τους ηχογραφημένα τηλεφωνήματα.  Ελπίζουμε κύριε Γεωργιάννη  να παραμερίσετε τα  εργασιακά μικροσυμφέροντα  σας  για  το γενικότερο συμφέρον και  για την βιώσιμη  ανάπτυξη της περιοχής.

Kireas.org

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν