Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυξάνει το φαινόμενο των νεόπτωχων στην Ευρώπη




Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη


Το φαινόμενο των νεόπτωχων αυξάνει ραγδαία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Αυτό αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που έχουν καταγραφεί, υπογραμμίζοντας πως η φτώχεια παγιδεύει πλέον και τη μεσαία τάξη της Ευρώπης.
Τώρα άνθρωποι, οι οποίοι αποτελούσαν άλλοτε τη μεσαία τάξη, πρέπει να διαλέξουν αν θα φάνε ή αν θα πληρώσουν το δάνειό τους ή τους φόρους και τις εισφορές.
Το 2007, πριν ξεσπάσει δηλαδή η χρηματοπιστωτική κρίση, κάτω από το όριο της φτώχειας βρισκόταν το 17% του πληθυσμού των << 27 >> της ΕΕ, δηλαδή περίπου 85 εκατομμύρια άνθρωποι.
Το 2009 στους << 27 >> της ΕΕ υπήρχαν 115 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (το 23,1% του συνολικού πληθυσμού).
Σήμερα, πλέον, η κατάσταση έχει γίνει περισσότερο τραγική. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Ιταλία δεν έχει αυξηθεί μόνο η έκταση της φτώχειας, αλλά και η δριμύτητά της και η συγκέντρωσή της σε συγκεκριμένες ομάδες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στις κατηγορίες που είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια -παιδιά, ηλικιωμένοι, γυναίκες και οικονομικοί μετανάστες- έχει προστεθεί πλέον μια ομάδα πολιτών που αποτελείται από ανθρώπους ηλικίας 30 με 45 ετών, οι οποίοι έχουν μια επισφαλή εργασία, που δυσκολεύονται πολλοί να τα βγάλουν πέρα και που δεν έχουν επιπλέον βοήθεια.
Τα πράγματα χειροτέρεψαν πολύ στην Ελλάδα και θα γίνουν ακόμα χειρότερα λόγω της εφαρμογής μιας σειράς μέτρων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας από τους συντηρητικούς της Ευρώπης και τις αγορές, προκειμένου να μην μας οδηγήσουν στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Αναφέρουμε πως το 2010 ήταν το Ευρωπαϊκό Έτος κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού  Αποκλεισμού και ότι η Στρατηγική της Λισσαβόνας έθετε ως στόχο τη μείωση των φτωχών σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2020 στην ΕΕ !

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ ( Η Αιδηψός στα άρματα και στα γράμματα )

  Γιώργος Κ. Σταραντζής Δικηγόρος «Ετούτο το σπίτι (το Πανεπιστήμιο) θα φάει το άλλο (το παλάτι)»  Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Το Γυμνάσιο-παράρτημα τότε, Λ. Αιδηψού ιδρύθηκε στα πιο βαριά , στα πιο σκοτεινά χρόνια της Κατοχής το 1944. Η φωτεινή πρωτοβουλία ανήκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ Αιδηψού της οποίας γενικός γραμματέας ήταν ο Γιάννης Βασιλάκος . Ένας νέος πλημμυρισμένος από τα ιδανικά του ΕΑΜ για μια Ελλάδα με εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Μια Ελλάδα της Ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της προόδου και της ανόρθωσης. Μια Ελλάδα που, ως πρώτη προτεραιότητα θα έβαζε την παιδεία και την μόρφωση του λαού μας. Αυτός ήταν ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νεαρού , τότε, γραμματέα του ΕΑΜ Αιδηψού, ο οποίος διέθετε και μόρφωση και σύνεση. Συνεπικουρούμενος από το ΕΑΜ Ιστιαίας του οποίου ο γενικός γραμματέας ήταν τότε ο δικηγόρος Κώστας Τσάμης - μου τον γνώρισε εδώ, στην Αθήνα ο φίλος μου γιατρός Σπύρος Περπατάρης - ανέπτυξε κα

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ΚΛΗΜΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ-ΝΕΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ-

ΤΟΥ Γ. ΣΤΑΡΑΝΤΖΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Ο Αρχ/της Κλήμης Ζώκαρης -εξ Αιδηψού, «ουκ ασήμου πόλεως πολίτης»-, έχει μία ακατάπαυστη πνευματική δημιουργία και παραγωγή στη θεολογική και φιλοσοφική σκέψη. Το τελευταίο χρονικά έργο του ο «Ωριγένης» είναι ένα σύγγραμμα άρτιο και ολοκληρωμένο μέσα στη θεολογική και φιλοσοφική γραμματεία μας. Αποδεικνύει το εύρος των γνώσεων του πάνω στην Αρχαία Ελληνική σκέψη - Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Επίκουρος, Κυνικοί, Στωικοί - αλλά και το βάθος της θεολογικής του παιδείας και το ύψιστο βεληνεκές των ερευνών του και των θεολογικών του μελετών που με τον τίτλο «ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ» ανέρχονται σε 10 τόμους! Αν δε σε αυτούς τους τόμους προστεθεί η λάμψη και η γοητεία του προσωπικού του ύφους, συγκροτούν μία ΑΡΙΣΤΗ πραγματεία πάνω σε θεολογικά θέματα και στους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. Μόλις μου έστειλε τον «ΩΡΙΓΕΝΗ» -ήταν καλοκαίρι στην Αιδηψό-τον διάβασα και ένοιωσα μεγάλη πνευματική απόλαυση. Τελώ πράγματι κάτω από τη γοητεία της Νέας αυτής μελέτης του και θ